Het belang van video gebaseerde valdetectie voor ouderen

Het belang van video gebaseerde valdetectie voor ouderen

Binnen de ouderenzorg is de detectie van een val van groot belang, want vallen zijn zeer schadelijk voor ouderen. Onder de mensen van 65 jaar en ouder ervaart zo’n een op de drie een val, en velen van hen vallen elk jaar minstens een keer. Rond de twintig procent van de vallen veroorzaakt ernstige verwondingen, zoals heupfracturen, gebroken botten of hoofdletsel.

Een op de vijf mensen die een heup breekt overlijdt binnen een jaar aan de breuk. In de meeste gevallen is de schade te wijten aan het feit dat er een handeling nodig is van de kant van de gevallen persoon om hulp in te schakelen, wat niet in alle gevallen praktisch is. Naast het in de eerste plaats voorkomen van vallen, is het cruciaal om zo snel mogelijk vallen te detecteren en de gevallen persoon te behandelen. Ongeveer de helft van de personen die langer dan een uur op de grond liggen overlijdt binnen zes maanden na de val, ook al heeft de persoon geen direct lichamelijk letsel opgelopen. In zulke gevallen is de doodsoorzaak doorgaans bronchopneumonie, uitdroging of onderkoeling. Met andere woorden; het is zeer belangrijk dat een val onmiddellijk wordt gedetecteerd.

Om dit probleem op te lossen bestaan er grofweg twee technologische manieren van valdetectie: De draagbare sensor en video gebaseerde systemen.

De voordelen van video gebaseerde systemen t.o.v. draagbare sensoren

Veel bestaande benaderingen doen een poging om de betreffende persoon te voorzien van een apparaat gebaseerd op een draagbare sensor. De sensoren waar deze apparaten gebruik van maken zijn bijvoorbeeld versnellingsmeters en gyroscopen, of zelfs een combinatie van meerdere sensoren. De meeste van zulke systemen maken gebruik van versnellingsmeters voor abnormale veranderingen in hoogte oriëntatie naar een horizontale positie en snelheid om een alarm te activeren.

Deze systemen zijn over het algemeen nauwkeurig in het detecteren van vallen, maar ze hebben allemaal één nadeel: Ze moeten gedragen worden. Dit brengt twee problemen met zich mee. Ten eerste kan het zijn dat de betreffende persoon vergeet om de sensor te dragen. Ten tweede kan de persoon terughoudend zijn in het dragen van de sensor wegens ijdelheid of ongemak. Ondanks de moeite die is gedaan om stijlvolle en comfortabele ontwerpen te creëren, is het bereiken van gebruikers acceptatie voor zulke draagbare oplossingen nog steeds problematisch.

Dit soort systemen is in staat om automatisch een alarm te genereren gebaseerd op een valincident. Er bestaat ook een subcategorie van draagbare sensoren die puur manueel werken. Het belangrijkste verschil is dat zulke systemen geen val detecteren, maar dat ze volledig door de ouderen worden bediend. Op het moment dat de persoon hulp nodig heeft, kan er op een knop gedrukt worden om om hulp te vragen. Naast de al genoemde nadelen van draagbare sensoren, bieden deze apparaten geen oplossing in situaties waarin de persoon niet in staat is om het apparaat te bedienen, bijvoorbeeld vanwege bewusteloosheid, botbreuken of andere verwondingen.

Gelukkig bestaan er ook oplossingen gebaseerd op computervisie. Video gebaseerde systemen bieden vele voordelen ten opzichte van systemen die gebaseerd zijn op draagbare sensoren. Zo hoeft de oudere zich niet druk te maken over het gebruik van het apparaat. Als de video gebaseerde oplossing eenmaal geïnstalleerd en ingesteld is, wordt deze onderdeel van hun huis. Er is geen fysiek contact met de oudere nodig. Camera’s monitoren het huis passief en zonder invasief te zijn, ter voorbereiding op het detecteren van een valincident. In geval van een val kan er een videofragment of livestream naar een familielid of dienstverlener voor ouderenzorg gestuurd worden om het valincident te beoordelen voordat er medische assistentie wordt ingeschakeld.

Nadelen overwinnen

Video gebaseerd systemen komen echter met hun eigen nadelen, waaronder privacy bezorgdheden die gepaard gaan met het gebruik van video om vallen te detecteren. Met name de badkamer is een cruciale locatie, omdat dit zowel een locatie met een hoog valrisico als een plek voor privé situaties is, wat het oncomfortabel kan maken voor de gefilmde oudere. De persoon moet volledig op de hoogte zijn van de situatie en het is belangrijk dat privacy heel serieus wordt genomen. Zo moet de video niet beschikbaar zijn voor welke vorm van een derde partij dan ook, behalve voor de bekende partijen. Ook moet het systeem de optie hebben om de livestream anoniem te maken door bijvoorbeeld de gevallen persoon inclusief geslachtsdelen in het beeld te vervagen.

Een andere belangrijke beperking van video gebaseerde systemen is de dekking. Een val kan alleen gedetecteerd worden waar de camera kijkt. 360 graden dekking kan worden nagestreefd met behulp van omnidirectionele bewakingscamera’s of meerdere overlappende camerabeelden. Het gebruik van vaste camera’s die op de muur of het plafond zijn gemonteerd kunnen echter onbetrouwbaar zijn door occlusies door meubelstukken en beperkingen van camera gezichtspunten. Dit kan worden opgelost door een camera op een autonome robot te monteren. Intelligente robots die voorzien zijn van een camera kunnen deze problemen verbeteren door de relatieve flexibiliteit die ze bieden in termen van positionering. Bovendien zijn ze over het algemeen acceptabeler voor de gebruiker, omdat hun mensachtige eigenschappen een meer soepele interactie met mensen mogelijk maakt.

Comments are closed.