Gezichtsherkenning bij het dragen van mondkapjes

Gezichtsherkenning bij het dragen van mondkapjes

Het coronavirus heeft erin geresulteerd dat bijna iedereen in publieke ruimtes een mondkapje draagt in de hoop het virus af te weren. Voor video observatie vormt dit een probleem. Mondkapjes gaan niet alleen in zekere zin Covid-19 tegen, ze gaan ook in bepaalde mate gezichtsherkenning tegen. Kort gezegd worstelen de gezichtsherkenning algoritmen die voor de pandemie zijn ontworpen met het herkennen van gezichten achter mondkapjes. De algoritmen leren echter snel.

Gezichtsherkenning problemen door mondkapjes

Het probleem dat ontstaat door het dragen van mondkapjes is niet verrassend. Gezichtsherkenning algoritmen worden over het algemeen getraind om mensen te identificeren op basis van hun gezicht geometrie, terwijl een mondkapje een groot gedeelte van wat het algoritme probeert te analyseren, namelijk je neus en mond, verbergt.

Mondkapjes die de neus, de mond en een gedeelte van de wangen van een persoon verbergen, kunnen de nauwkeurigheid van gezichtsherkenning algoritmen dermate aantasten dat slechts de helft van de personen kan worden geïdentificeerd. Sommige algoritmen presteren beter dan andere, en de prestaties variëren aan de hand van de vorm en kleur van het mondkapje. Zo is gezichtsherkenning over het algemeen nauwkeuriger bij personen die ronde mondkapjes dragen, maar minder nauwkeurig als de mondkapjes zwart zijn in vergelijking met lichtblauwe kapjes.

Krachtigere gezichtsherkenning technologie

Criminelen en terroristen kunnen hiervan profiteren, maar deze onnauwkeurigheden zijn waarschijnlijk tijdelijk. Bedrijven die gezichtsherkenning technologie produceren zijn namelijk sinds het begin van de pandemie al in een wereldwijde race om hun algoritmen te verbeteren om beter om te kunnen gaan met gezichtsbedekkingen, en mensen die mondkapjes dragen te kunnen herkennen. Deze pandemie laat zien hoe het dragen van mondkapjes ertoe kan leiden dat gezichtsherkenning technologie nog krachtiger wordt dan het al was.

Met voldoende onderzoek en ontwikkeling inspanningen zou het nauwkeurigheid probleem vast opgelost kunnen worden. Zo zijn er onafhankelijke onderzoekers die online geplaatste foto’s gebruiken van mensen die mondkapjes dragen om databases van afbeeldingen te bouwen, met de bedoeling hun gezichtsherkenning algoritmen te helpen verbeteren. Hoe meer mondkapjes data er is om de algoritmen op te trainen, hoe beter de prestaties zullen zijn.

Natuurlijk zijn er naast het dragen van een mondkapje meerdere zaken die gezichtsherkenning flink ingewikkeld maken. Draagt iemand naast een mondkapje ook nog een zonnebril, dan worstelen de algoritmen nog meer om de identiteit van de persoon te achterhalen. In dit geval is namelijk alle belangrijke gezichtsinformatie verloren.

Toch zijn er mensen die denken dat we op een punt zullen komen dat camera’s zo overvloedig zijn en de technologie zo krachtig is, dat vrijwel iedereen, te allen tijde, met wat voor bedekkingen dan ook herkenbaar is. Of dit wenselijk is, is de vraag. Met het krachtiger worden van gezichtsherkenning technologie nemen namelijk ook de bijbehorende gevaren toe. Maar dat de technologie steeds nauwkeuriger gaat worden, dat is een ding dat zo goed als zeker is.

Comments are closed.