Sunflower Labs: Drone-based terreinbeveiliging

Drones gaan een steeds prominentere rol spelen in de samenleving. Zo zijn de drones van Wing, de eerste drone bezorgservice in de Verenigde Staten, al actief in Virginia, waardoor snacks en verzorgingsproducten via de lucht worden bezorgd in een kartonnen Happy Meal-achtige doos. Ook in de beveiliging worden drones steeds meer toegepast. Start-up Sunflower Labs hoopt een leider te worden in drone-based beveiliging. Voor ons kunnen zij een mooie inspiratie zijn voor nieuwe manieren van terreinbeveiliging.

Sunflower terreinbeveiliging

Het Sunflower systeem is een autonoom lucht beveiligingssysteem, wat in eerste instantie wordt gemaakt voor huiseigenaren, maar later ook voor de beveiligingsbranche in zijn geheel. Volgens de start-up ligt er niet alleen een hoop waarde verscholen in het visie spectrum, maar ook in het beweging- en trillingsspectrum. Het Sunflower systeem maakt dan ook gebruik van een aantal bewegings- en trillingssensoren in samenwerking met een autonome drone om alle activiteit te monitoren.

Het driedelige drone beveiligingssysteem bestaat uit een drone genaamd de Bee (Bij), zijn basisstation de Hive (Bijenkorf) en een aantal lampen in de tuin onder de naam Sunflowers (Zonnebloemen) die gevuld zijn met sensoren. De sensoren kunnen mensen, huisdieren en auto’s detecteren. De trillingssensoren detecteren zaken als voetstappen en automotoren.

De Zonnebloemen worden rond het huis ‘geplant’ om te helpen een kaart te creëren en te bepalen waar mensen en andere objecten zich binnen de ruimte bevinden. Het hele systeem werkt samen zodat de Bij zijn basisstation kan verlaten om rond het terrein te vliegen en videobeelden vast te leggen.

Als er iets onverwachts rond het huis beweegt, waarschuwt het Sunflower systeem de eigenaar dankzij de grondsensoren. Vervolgens kiest de eigenaar manueel of de drone ingeschakeld moet worden, welke dan een live 1080p video feed naar je smartphone of tablet streamt. De Zonnebloemen stippelen voor de Bij de weg uit, en de in de Bij ingebouwde camera’s en sensoren zorgen ervoor dat deze drone obstakels weet te vermijden.

Als het tijd is om te landen, druk je op een knop op de Sunflower mobiele app, waarna de drone zichzelf koppelt aan het landingspaneel van het basisstation, wat tevens een draadloze oplader is.  Als de drone weer op zijn thuishaven is, wordt de video opgeslagen in de cloud.

De kracht van het Sunflower beveiligingssysteem

In plaats van dat je terug moet gaan om te kijken wat er mis is gegaan nadat een indringer al heeft ingebroken, kan je nu weten wat er rond je terrein gebeurt voordat er wordt binnengedrongen, bijvoorbeeld als er iemand rond het terrein aan het lopen is om te kijken of het op een later moment een interessant doelwit kan zijn. Een bijkomend voordeel is dat het tevoorschijn komen van de drone vergelijkbaar is met het tevoorschijn komen van een beveiliger of een blaffende hond.

De start-up ontwerpt het systeem op zo’n manier dat het geïmplementeerd kan worden door huiseigenaren en bewakingsdiensten van derden in het geval dat je slaapt of weg bent van huis en je je smartphone niet in de gaten kan houden op het moment dat de activiteit plaatsvindt. Zo heb je 24/7 een oogje in het zeil.

De drone wordt ontworpen om ‘s nachts videobeelden op te nemen en om ook in het donker en in lastige weersomstandigheden met regen en wind autonoom te opereren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de drone zichzelf kan inschakelen, zonder dat er een handmatig startsein via de mobiele app gegeven hoeft te worden. Om dat voor elkaar te krijgen moet het gewicht van de drone nog iets verlaagd worden.

De hoop is dat een drone een betere en efficiëntere manier is om een terrein te observeren, snel grote oppervlakten te beslaan, en te vermijden dat een indringer ongewenste activiteiten verricht.

Drone-based beveiliging in opkomst

Op deze manier vertegenwoordigt Sunflower Labs een nieuw soort drone bedrijf. Één die zich specialiseert in de mogelijkheden die een drone biedt als het specifiek uitgerust is om een bepaalde behoefte te vervullen. Het is duidelijk dat drone-based beveiliging onderweg is. Sunflower Labs profiteert van de snel rijpende drone markt door de belofte van lucht videobeveiliging zowel aan de huiseigenaar als aan de beveiligingsbranche in zijn geheel te verkopen. Voor ons kunnen zij een mooie trigger zijn om weer eens te brainstormen over de mogelijkheden met drones voor onze eigen projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s