Smart glasses met gezichtsherkenning voor publieke veiligheid

Gezichtsherkenning wordt langzaamaan de norm in openbare ruimten, van treinstations tot vliegvelden, en van concertgebouwen tot stadions. Maar nieuwe hardware zoals smart glasses met gezichtsherkenning kan de technologie daadwerkelijk altijd en overal beschikbaar maken voor zowel private beveiliging als publieke veiligheid.

iFalcon Face Control Mobile van het bedrijf NNTC uit Dubai is ‘s werelds eerste volledig autonome gezichtsherkenning systeem gebaseerd op kunstmatige intelligentie die geïntegreerd is op een draagbaar apparaat; de Augmented Reality (AR) smartglasses van het Amerikaanse bedrijf Vuzix.

De AR smart glasses heeft een 8-megapixel camera ingebed in het montuur, welke ervoor zorgt dat de drager gezichten kan scannen in een menigte en deze kan vergelijken met een database van een miljoen beelden. Meldingen over positieve matches worden naar het doorzichtige display van de bril verstuurd, die ingebed is in de lens.

NNTC beweert dat hun gezichtsherkenning algoritmen tot wel vijftien gezichten per frame per seconde kunnen detecteren, en in staat zijn een persoon in minder dan een seconde te identificeren, hoewel de prestaties van deze algoritmen in de praktijk altijd variëren.

Dit is niet de eerste keer dat gezichtsherkenning is geïntegreerd in een bril. De politie in China heeft vergelijkbare technologie vorig jaar al geïmplementeerd, waarbij ze gebruik maakten van de hardware op treinstations om verdachten uit de menigte te plukken. Ook werd de technologie gebruikt om mensen op de zwarte lijst zoals politieke dissidenten, mensenrechten activisten en journalisten weg te houden van een evenement met 3000 gedelegeerden.

Hoewel dit soort technologie nogal futuristisch kan lijken, wijkt zijn functionaliteit niet zo af van wat er al wordt gebruikt in de VS en andere Westerse landen. Maar wat de iFalcon Face Control glasses doen is de gehele procedure stroomlijnen. Doordat gebruikers een draagbaar basisstation meenemen, welke verbinding maakt met de bril en een database van doelwitten opslaat, hebben zij geen internet verbinding nodig om de software te laten functioneren. Hierdoor hebben zij meer bewegingsvrijheid, terwijl de meldingen die naar de ingebouwde display worden gestuurd ervoor zorgen dat de drager vrij is om interactie te hebben met mensen of andere plichten te vervullen. Zo kunnen wetshandhavingsinstanties met minder gedoe en afleidingen gebruik maken van gezichtsherkennings algoritmen in openbare ruimten. Als gevolg is het aannemelijk dat het op grotere schaal gebruikt zal worden.

Natuurlijk zijn er vele bezorgdheden wat betreft privacy en burgerrechten in associatie met gezichtsherkenning. De algoritmen die aan de basis liggen van deze technologie zijn gevoelig voor vooroordelen en worden vaak nonchalant toegepast, wat kan leiden tot valse arrestaties en gevangenschappen, en nieuwe manieren voor politieagenten om te discrimineren tegen etnische minderheden. Zo is gezichtsherkenning al gebruikt om minderheden in China te onderdrukken. NNTC zegt dat de technologie niet anders is dan het ouderwetse zoeken met het blote oog als een foto van de verdachte is gepubliceerd en de beveiligers deze kunnen herkennen.

Het bedrijf zegt dat de technologie op verschillende wijzen toegepast kan worden, waaronder voor publiek toezicht, het toezicht houden op immigranten en het voorkomen van terrorisme. Ook zegt NNTC dat hun algoritmen de leeftijd, het geslacht en emoties van individuen kunnen detecteren (hoewel het analyseren van emoties door gezichtsherkennings systemen verre van betrouwbaar is).

Hoewel veel landen betere wet- en regelgeving vereisen, zal de technologie zich blijven verspreiden, vooral als het in dit soort hardware beschikbaar komt. Het is dus belangrijk dat steden en overheden goed nadenken over de implicaties van deze technologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s