Emotieherkenning door kunstmatige intelligentie nog niet betrouwbaar

Kunstmatige intelligentie helpt ons situaties te analyseren en beslissingen te nemen. En hoewel het bepaalde taken veel sneller en beter uitvoert dan de mens, bestaan er ook nog beperkingen. Er zijn tech bedrijven die emotieherkenning algoritmen verkopen die zouden kunnen afleiden hoe mensen zich voelen op basis van een gezichtsanalyse. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. Het automatiseren van emotionele taken kan bijvoorbeeld erg interessant zijn voor observatiesystemen die kijken naar potentieel gevaarlijke, boze gezichten, maar om dit op betrouwbare wijze te doen moeten we hier nog even op wachten totdat de emotionele intelligentie van machines van een hoger niveau is.

Op dit moment werken de algoritmen nog te oppervlakkig. Als iemand een gefronste wenkbrauw en samengetrokken lippen heeft, wordt de conclusie getrokken dat de persoon boos is. Als iemand verwijde ogen heeft, opgetrokken wenkbrauwen en een open mond, dan wordt geconcludeerd dat deze persoon bang is. Enzovoorts. Maar het detecteren van een dreigende blik is nog niet hetzelfde als het detecteren van boosheid. Emoties worden op enorm veel verschillende manieren uitgedrukt, wat het moeilijk maakt om met vertrouwen vast te stellen hoe iemand zich voelt aan de hand van een simpele set gezichtsbewegingen.

Het blijkt dat mensen gemiddeld minder dan dertig procent van de keren dat zij boos zijn ook daadwerkelijk een dreigende blik hebben. Dus een dreigende blik is niet DE uitdrukking van boosheid; het is EEN uitdrukking van boosheid. Meer dan zeventig procent van de tijd hebben mensen dus geen dreigende blik als zij boos zijn. Bovendien hebben ze vaak een dreigende blik als ze niet boos zijn.

Intuïtief weet je dat emoties complex zijn. Soms schreeuw je als je boos bent, soms huil je als je boos bent, soms lach je, en soms zit je in stilte je wraak uit te denken. Deze subtiliteiten worden echter nauwelijks erkend door bedrijven die emotieherkenning tools verkopen. De industrie is gefixeerd op de zes basis emoties en een één op één vertaling van gezichtsuitdrukkingen naar emotionele staten, terwijl de relatie tussen uitdrukkingen en emoties erg complex, genuanceerd en niet prototypisch is.

Natuurlijk is de communicatieve kracht van gezichtsuitdrukkingen immens. Maar op betrouwbare manier gezichtsuitdrukkingen vastleggen als een soort vingerafdruk voor emoties, dat lijkt een te sterke vereenvoudiging. Los van het feit dat emoties vaak op zeer subtiele en variabele wijze doorschemeren in gezichten, moeten we niet vergeten dat we gigantisch veel meer informatie over de context van iemands emoties hebben als we mensen persoonlijk ontmoeten in vergelijking met een oppervlakkige gezichtsanalyse.

Het gevaar als kunstmatige emotieherkenning zoals we het nu kennen gebruikelijker wordt, is dat we het simpelweg accepteren en ons gedrag aanpassen om tegemoet te komen aan de tekortkomingen, zoals gezichtsuitdrukkingen overdrijven omdat we weten dat we worden bekeken door machines. Toch verspreid de nog beperkte technologie zich snel. Vaak worden metrieken gebruikt om beslissingen te maken, niet omdat ze betrouwbaar zijn, maar simpelweg omdat ze gemeten kunnen worden. Op deze manier kunnen de meest onechte analyses gemaakt worden, met de bijbehorende onterechte conclusies.

De vraag is: Wil je echt resultaten die op deze oppervlakkige manier worden voortgebracht? Wil je in een rechtbank, voor een medische diagnose of op een vliegveld je handelingen baseren op een algoritme dat het slechts één op de drie keer bij het juiste eind heeft?

De gezichtsuitdrukkingen bij emoties zijn gevarieerd, complex, afhankelijk van de context, en voor iedere persoon anders. Hoogstwaarschijnlijk zullen we in de toekomst in staat zijn om emoties met meer geavanceerde algoritmen te analyseren. Maar voor nu is emotieherkenning door kunstmatige intelligentie nog iets om uiterst voorzichtig mee om te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s