Faceter: Een gedecentraliseerd systeem voor videobewaking en -analyse

Videobewaking kan ingezet worden voor uiteenlopende doeleinden, zoals voor het opnemen van misdaden en het handhaven van de openbare orde, maar ook voor het inschatten van de menigte dichtheid in stadions en op vliegvelden, voor het monitoren van de efficiëntie van advertenties, voor het analyseren van verkeersopstoppingen, en voor het informeren over ongelukken, noodgevallen, etcetera. Daarbij zijn CCTV camera’s niet alleen eigendom van staatsbedrijven, maar ook van commerciële bedrijven en particulieren. Al deze systemen zijn nogal geïsoleerd en niet beschikbaar voor algemeen publiek. Het moderne videobewakingssysteem werkt eenzijdig, en het onderhouden ervan is duur.

Er kunnen voordelen behaald worden door videobewakingssystemen met elkaar te verbinden tot een enkel groot videobewakingssysteem waarin middelen gedeeld kunnen worden, data van verschillende organisaties en particulieren gedeeld kan worden, en kosten beperkt kunnen worden. Maar het samenvoegen van verschillende systemen in het raamwerk van een enkel systeem is een nogal omvangrijke taak die niet alleen middelen maar ook software met een goede infrastructuur vereist. Dat is waar Faceter om de hoek komt kijken.

Geavanceerde, betaalbare camerabewaking voor het MKB en particulieren

De huidige, klassieke infrastructuur architecturen kunnen niet gebruikt worden als massamarkt oplossing omdat het te prijzig is. Faceters oplossing is een gedecentraliseerd videobewakingssysteem.

Als kleine ondernemer of particulier kan je een videobewakingssysteem installeren met Faceter software. Faceter is compatibel met vrijwel elke videocamera die verbonden kan worden met het internet. Het verwerken van de videobeelden en het doen van video analyses wordt, tegen een vergoeding, uitgevoerd in de fog door partijen die beschikking hebben over krachtige computers. Op deze manier worden gezichtsherkenning en computer visie technologieën die veel dure middelen vereisen wereldwijd bereikbaar voor huiseigenaren en eigenaren van kleine bedrijven.

Standaard videobewakingssystemen nemen simpelweg gebeurtenissen op, terwijl het gedecentraliseerde videobewakingssysteem van Faceter gezichtsherkenning software gebruikt en in staat is objecten te detecteren en real-time video content analyse uit te voeren tegen overzienbare kosten.

Interactieve camerabewaking: Naast opnemen ook actie ondernemen

Vele experts zeggen dat het potentieel van video bewakingscamera’s niet volledig benut wordt tenzij de camera’s bilaterale interactie bieden, in plaats van slechts de handelingen van mensen op te nemen en te archiveren.

“Smart” camera’s kunnen op onafhankelijk wijze situaties evalueren die in potentie gevaarlijk zijn voor een bepaald persoon en hierop reageren. Als een camera bijvoorbeeld een diefstal of een aanvalspoging waarneemt, kan het de politie bellen. Gaat het om gezondheidsproblemen zoals een persoon die bewusteloos raakt, dan kan het hulpverleningsdiensten inschakelen. Intellectuele videobewaking is ook een perfecte toevoeging op smart home systemen. Denk maar aan de voordelen van het hebben van een onzichtbare bewaker van je huis die de situatie analyseert en hier passend op kan reageren.

Het doel van Faceter is het ontwikkelen van een systeem dat videobewaking ‘smart’ maakt door te zorgen dat het in staat is te ‘denken’, voor efficiëntere gezichts- en objectherkenning en online analyse van een video stream. Al deze mogelijkheden worden samengevoegd zodat het systeem situaties kan ‘begrijpen’ en hierop kan reageren. Dit zal veiligheid verhogen en de reactietijd voor noodmaatregelen significant verlagen.

Data delen

Een gedecentraliseerd videobewakingssysteem kan de kosten van geavanceerde video content analyse flink verlagen en de snelheid en kwaliteit van het verwerken van de videostream verbeteren, wat het leven veiliger en comfortabeler maakt. Maar daarnaast kan er ook data worden gedeeld waardoor elke deelnemer een waardevolle bijdrage kan leveren aan andere deelnemers van het netwerk, en hier ook winst mee kan maken.

Als je een videobewakingssysteem met de Faceter software installeert, ben je in staat marketing data te verzamelen en delen, en de complete database van je klanten met hun behoeften en voorkeuren te bezitten. Op deze manier kan je effectiever marketing toepassen of je klanten een meer persoonlijke behandeling bieden ten behoeve van de klanttevredenheid.

Bovendien kan je als lid van het gedeelde systeem jouw data inzetten om te helpen criminelen te pakken en personen op te sporen door een snelle online database vergelijking. In de toekomst kunnen particulieren en kleine bedrijven ook deel worden van het collectieve beveiligingsnetwerk, geïntegreerd met politie databases. Op deze manier kan de politie afbeeldingen van gezochte criminelen, vermiste kinderen, gestolen auto’s en dergelijke verspreiden en met behulp van de gedeelde data deze sneller opsporen.

De technologie werkt zo dat er een neurale kaart van gezichten in videobeelden gemaakt wordt (ieder gezicht is uniek, net zoals een vingerafdruk), waarna er een getallenreeks wordt opgeslagen die correspondeert met die afbeelding. Op deze wijze weet men nooit hoe het gezicht van de persoon eruit ziet, maar kan dit gezicht wel hersteld en getraceerd worden als er een incident heeft plaatsgevonden. Stel je voor dat er een overval heeft plaatsgevonden, waarbij er bewakingscamera’s aanwezig waren, en de politie de persoon niet direct daarna kan vinden. Als de getallenreeks van het gezicht is opgeslagen en een Faceter-enabled camera weer een glimp van die persoon opvangt, dan stuurt deze een melding zodat de politie of het beveiligingsbedrijf de persoon kan opsporen.

Faceter is dus niet alleen een betaalbare manier voor particulieren en kleine bedrijven om gebruik te maken van geavanceerde videoanalyses, maar het is ook een interessante ontwikkeling waarbij verschillende partijen die videobeelden opnemen en belang hebben bij de opnames krachten kunnen bundelen. Mogelijk is het interessant om je bij deze pool aan te sluiten om zo nog meer data en ‘ogen’ te kunnen inschakelen voor het succesvol invullen van jouw beveiligingsprojecten, of misschien wel om jouw apparatuur tegen een vergoeding ter beschikking te stellen voor de beveiligingsprojecten van andere deelnemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s