Smart IoT voor openbaar vervoer

Als gevolg van de snelle groei in stedelijke bewoning is het noodzakelijk publieke diensten zoals het openbaar vervoer aan te passen in een poging om een consistente kwaliteit van ervaring te bieden. Smart cities omarmen nieuwe technologie om de dagelijkse levens van de bewoners te verbeteren. Omdat smart transport de kern van smart cities vertegenwoordigt, resulteert dit vaak in het vereenvoudigen van de manier waarop de bewoners toegang hebben tot het OV. Smart IoT speelt een grote rol in het verbeteren van het OV wat betreft betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.

Verbeterd openbaar vervoer leidt tot duurzamere steden

Het OV is doorgaans groener dan reizen met een privé voertuig. Helaas prefereren veel mensen hun privé voertuigen, zelfs als het OV goedkoper is. Dit is vanwege het feit dat het OV mogelijk niet zo comfortabel, gemakkelijk, betrouwbaar en snel is als privé voertuigen. Zo kunnen onvoorziene operationele omstandigheden de dienstregeling verstoren, wat zeer vervelend is als je je reis daaromheen hebt gepland.

Dankzij smart IoT zijn er talloze effectieve manieren om het OV in de praktijk veel beter te laten functioneren. De door smart IoT gedreven verbeteringen in het OV zullen meer mensen stimuleren om het OV te gebruiken en zo minder lang en vaak auto te rijden. Dit leidt niet alleen tot rustigere steden met minder opstoppingen, maar ook tot een gigantische verlaging in schadelijke CO2 emissies die ons milieu vervuilen.

Smart cities gebruiken informatie en communicatietechnologieën om operationele efficiëntie te verhogen, informatie te delen met de gemeenschap, en zowel de kwaliteit van overheidsdiensten en het welzijn van de burger te verbeteren. Voor deze steden is het prioriteren van transport initiatieven een belangrijke manier om dit te realiseren.

Hoe IoT het openbaar vervoer verbetert

De nadelen van het OV worden langzaamaan geëlimineerd. IoT wordt steeds gebruikelijker. Smart verbonden OV systemen zullen vele voordelen bieden aan de passagiers. Hier volgen enkele daarvan.

Efficiënter OV systeem

Verbonden treinen en bussen betekenen dat er meer data wordt verzameld voor analyse. Managers van steden of OV experts kunnen deze data samenvoegen om voorspellende analytics te implementeren. Zij ontvangen een melding als er een onderdeel is dat onderhoud vereist, in plaats van dat er gewacht wordt tot het onderdeel kapot gaat en deze dan te maken, wat vaak in enorme vertragingen resulteert.

IoT maken ook omleidingen voor voertuigen makkelijker in het geval onverwachte omstandigheden zoals wegafsluitingen en gevaarlijk weer zich voordoen. Bovendien zijn in smart cities de OV mogelijkheden verbonden met gebouwen, zodat transport managers bijvoorbeeld meer bussen en treinen kunnen inzetten na een sportwedstrijd of concert als er meer mensen in een bepaald deel van de stad zijn.

Verbeterde veiligheidsvoorzieningen

Het toevoegen van voorspellende analytics aan het OV betekent een veiligere reis voor reizigers. Als een onderdeel van een bus er bijvoorbeeld mee ophoudt terwijl er passagiers in zitten, kan dit leiden tot een verkeersongeluk en ernstige verwondingen. Met voorspellende analytics zijn managers op de hoogte als onderdelen aan vervanging of vernieuwing toe zijn, waardoor potentiële ongelukken worden verminderd.

Tijdens noodgevallen kan IoT inwoners in contact brengen met autoriteiten die evacuatie procedures kunnen uitleggen en veiligere OV opties kunnen organiseren. Stadsmanagers kunnen daarbij aankondigingen van openbare diensten sturen naar verbonden personen in de stad die dan behoedzaam kunnen zijn of actie kunnen nemen zoals nodig is.

Fijnere reiservaring

OV passagiers kunnen al genieten van WI-FI, waardoor zij op weg naar hun werk bijvoorbeeld hun e-mail kunnen checken. In de toekomst zullen er IoT mogelijkheden zoals touchscreens op haltes en stations te vinden zijn, die reizigers kunnen helpen de weg te vinden, het weer te bekijken, en real-time aankomst- en vertrektijden in te zien. Veel van deze locaties zullen gratis WI-FI en USB oplaadpunten hebben. Dit soort IoT mogelijkheden maken reizen met het OV en wachttijden leuker en nuttiger voor de reizigers.

Daarnaast zal gepersonaliseerde reisinformatie, welke door IoT technologieën gemakkelijk verstuurd kan worden, reizigers het gevoel geven dat er voor hen wordt gezorgd. Zo kunnen vervoersbedrijven iemands reisgewoonten volgen en vaststellen welk station en/of route die persoon regelmatig gebruikt. Mocht er een sluiting van een station of omleiding op de planning staan die relevant is voor de reiziger, dan kan het vervoersbedrijf die persoon van tevoren op de hoogte stellen en hen helpen alternatieve regelingen te treffen in plaats van hen in ongewisse te laten. Met smart IoT toegang ‘on-the-go’ kunnen passagiers ook onderweg op tijd op de hoogte gebracht worden over de handelingen die zij dienen te treffen.

IoT technologie maakt daarnaast real-time voertuig tracking gemakkelijk, waardoor passagiers op een elektronisch bord bij een halte of op hun mobiele apparaat de exacte voertuig locatie kunnen zien en een melding kunnen ontvangen als zij hun halte naderen, zodat zij zich kunnen voorbereiden om uit te stappen.

De rol van video en beveiliging in smart openbaar vervoer

Een stad gaat niet alleen over straten, gebouwen en transport. Ook gaat het niet alleen over geavanceerde technologie. Het gaat over mensen en hoe zij een kwalitatief leven kunnen leiden.

IoT maakt onze wereld slimmer en beïnvloedt ons leven op elk aspect. Het verbeteren van het openbaar vervoer is een fundamenteel onderdeel van het ontwikkelen van smart cities. De miljoenen verkeers- en straat videocamera’s in combinatie met vorderingen in video analytics technologieën spelen hier een belangrijke rol in.

Voetgangers, automobilisten en voertuigen kunnen gedetecteerd en gevolgd worden voor verkeersanalyse, en gedrags- en gebeurtenis herkenning methoden kunnen de ondersteuning van besluitvorming automatiseren. Met de snelle vooruitgang in krachtige GPU servers en GPU-enabled platformen zijn automatische video analyse technologieën rijp voor het verbeteren van verkeerscontrole, het verminderen van opstoppingen, het voorkomen van ongelukken, het ondersteunen van toezicht, en het moderniseren van de transport infrastructuur, om onze transportsystemen veiliger, slimmer en goedkoper te maken. Welke rol kan jouw bedrijf in dit grotere plaatje spelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s