Misdaden voorkomen met biometrie van intentie

Met de jaren is biometrie steeds geavanceerder geworden. De nieuwe generatie biometrische systemen, biometrie van intentie genaamd, overtreft de traditionele strekking en ambitie van deze technologie. Deze generatie integreert cognitieve wetenschappen en gedragsneurologische inzichten om intenties van criminele of terroristische daden te detecteren, en daarmee de daden te voorkomen. Het is de vraag in hoeverre we deze technologie daadwerkelijk zullen kunnen benutten gezien de mogelijk onoverkomelijke tekortkomingen, maar dat biometrie van intentie volop in ontwikkeling is, is een ding dat zeker is.

Biometrie van intentie

Biometrie van intentie is een Computer Vision automatisering die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie technieken. Het is een nieuwe benadering die het bereik van klassieke biometrische identificatie processen vergroot. Het biedt een efficiënte manier om te voorkomen dat mensen met de intentie om onrechtmatige activiteiten zoals terroristische aanslagen uit te voeren, dit ook daadwerkelijk kunnen doen. Hoewel menselijke emoties, intenties en overtuigingen duidelijk onzichtbare mentale processen zijn, beoogt gedrag biometrie onze intenties te scannen. Het idee erachter is als volgt: Intentie gaat normaal gesproken vooraf aan actie, waardoor een tijdige detectie van vijandige intentie zou leiden tot het voorkomen van gewelddadige handelingen. De technologie analyseert fysiologische kenmerken zoals oogbeweging, lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en friemelgedrag om potentieel gevaarlijke personen te identificeren en lokaliseren. Het voorspelt gevaarlijk gedrag of vijandige intentie voordat het zich omzet in actie.

De hoop is dat biometrie van intentie gaat fungeren als hersen-‘vingerafdrukken’, waarbij er gecontroleerd wordt op gedragsintentie. Hiervoor moeten een gedrag databank en nieuwe data-metende metriek worden aangemaakt met behulp van elektro-encefalografische (EEG) en functionele MRI (fMRI) reacties op stimuli. EEG en fMRI zijn mechanismen om de menselijke hersenfunctie te onderzoeken. EEG detecteert elektrische activiteit in de hersenen met behulp van op de hoofdhuid geplaatste elektrodes, terwijl fMRI een functionele neuroimaging procedure is die hersenactiviteit in relatie tot de bloedstroom analyseert. Men hoopt dat, als dit betrouwbaar genoeg is, deze technologie zou kunnen helpen vaststellen of een angstig uitziend persoon slechts gewone, dagelijkse stress ervaart, of dat het daadwerkelijk een gevaarlijk persoon betreft.

EEG neemt de fluctuatie in voltage op welke resulteert in een ionenstroom tussen de neuronen. Zo biedt een EEG-gebaseerd biometrisch systeem ‘hersen-handtekeningen’. Het gebruik van EEG opnames voor biometrische identificatie wordt gezien als een verbetering op bestaande systemen vanwege de vertrouwelijkheid en het feit dat het moeilijk te stelen en na te bootsen is. Recent verzamelde data liet significante nauwkeurigheid zien in het detecteren van bepaalde mentale taken als het uitvoeren van wiskundige berekeningen en ontspanning, in situaties waarin de deelnemers werd gevraagd deze taken zonder duidelijke, openlijke beweging uit te voeren. Hoe dan ook zal een real-time biometrisch systeem dat effectief gebruik maakt van EEG signalen enorme ontwikkelings- en optimalisatie inspanningen vereisen.

Waar andere biometrisch scanning systemen een bepaalde mate van transparantie hebben en zichtbaar zijn voor degenen die gescand worden, kunnen systemen voor biometrie van intentie geïntegreerd worden in infrastructuur of meubelen. Zo zouden vliegtuigpassagiers in een stoel kunnen zitten die, zonder dat zij dat weten, vol zit met biometrische sensoren.

De technologie is nog in ontwikkeling

Wetenschappelijke onderzoeken van intentie laten nog steeds beperkte nauwkeurigheid zien als het gaat om het vatten van het volledige gebied van gezichtsuitdrukkingen en menselijke emoties. De verbanden tussen enerzijds emoties, verlangens, overtuigingen of aspiraties, en anderzijds intenties, zijn niet volledig duidelijk. Bepaalde bevindingen suggereren dat de rechter frontale kwab meer betrokken is bij negatieve emoties, en de linker bij positieve emoties. Toch is er meer empirisch bewijs nodig.

Verder roepen de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biometrie van intentie vragen op over de haalbaarheid, de risico’s van gedragsprofilering, en daarmee de kans op het verkeerd interpreteren van intentie. De risico’s als gevolg van miscalculaties, het volgen van onschuldige verdachten en onterechte beschuldigingen zijn enorm, en brengen ethische, morele en juridische implicaties met zich mee die nader onderzocht moeten worden. Ondanks dat is de biometrische branche bloeiend, zowel in het bedrijfsleven, als in universiteiten en overheden. We zullen zien wat de toekomst in petto heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s