Rampen voorkomen met behulp van biometrie

In de beveiliging wordt biometrie vooral ingezet voor identificatie- en verificatie doeleinden, waarbij fysiologische kenmerken als het gezicht en de vingerafdruk, en gedragskenmerken als iemands manier van lopen en praten worden gecontroleerd. Maar los van identificatie en verificatie, kan biometrie ook gebruikt worden om menselijk gedrag te begrijpen. Door correct gebruik van biometrie kunnen bedrijven het duurste en meest impactvolle deel van de organisatie fine-tunen, namelijk de mensen. Zo kunnen door hen veroorzaakte, onveilige situaties verminderd of voorkomen worden.

Biometrie; meer dan identificatie en verificatie

Biometrie is de technische term voor lichaamsmetingen en -berekeningen. Het verwijst naar metingen die gerelateerd zijn aan menselijke karakteristieken. Onder biometrie vallen veel meer metingen aan menselijke organen dan de bekende vingerafdruk, en met die metingen kunnen meer dingen gedaan worden dan alleen identificatie en verificatie.

Misschien heb je gehoord hoe de Apple Watch een hartaanval kan helpen voorspellen. De negenenveertig jarige man Killian draagt zijn Apple Watch drie tot vier nachten per week in bed voor het volgen van zijn slaap. Op een nacht wekte zijn Apple Watch hem rond 1 uur ‘s morgens met een alert van een app van een derde partij, ‘HeartWatch’, om te melden dat zijn hartslag was verhoogd tijdens zijn slaap. Killian ervaarde een milde spijsverteringsstoornis, wat een teken van een hartaanval kan zijn, maar voelde zich niet ziek. Zijn Apple Watch meette een hartslag van zo’n 121 slagen per minuut midden in de nacht, terwijl eerder verzamelde data aangaf dat zijn gemiddelde rusthartslag rond 49 slagen per minuut lag. De data gaf ook aan dat dit de eerste keer was dat zijn rusthartslag dit niveau had bereikt sinds hij was begonnen met het dragen van de Apple Watch, dus hij besloot uit voorzorg naar de eerste hulp te gaan. Hoewel de resultaten normaal waren, merkte hij dat zijn hartslag nog steeds verhoogd was. Toen het ziekenhuis een bloedtest deed, werd een verhoogd niveau van een enzym ontdekt dat een teken is dat er een hartaanval heeft plaatsgevonden of aan het plaatsvinden is. Verdere testen onthulden vier geblokkeerde slagaders, welke aangepakt moesten worden. De dokter zei dat als hij was blijven slapen, hij waarschijnlijk niet wakker was geworden. Hij zou zijn overleden in zijn slaap.

De metingen aan Killians hart valt onder biometrie. Daarmee is dit incident een goed voorbeeld van de manier waarop biometrie gebruikt kan worden voor het voorkomen van gevaarlijke situaties.

Biometrie voor het voorspellen van professionals’ mentale of fysieke toestand

Laten we eens kijken hoe dit voorbeeld zich vertaalt naar de veiligheid van organisaties. Als je verantwoordelijk bent voor een team van bekwame professionals die verantwoordelijk zijn voor kritieke machines – denk aan piloten, machinisten en bouwvakkers – dan kan de mogelijkheid om iemands slaperigheid of andere vorm van aandachtstekort te ontdekken het verschil maken tussen een ramp en een veilige dag. Zo zijn er applicaties waarbij biometrische data kan voorspellen wanneer iemand ziek gaat worden en niet achter het stuur zou moeten zitten om een mogelijk groot ongeluk te vermijden.

Er zijn verschillende biometrische markers die hiervoor verzameld kunnen worden. Hartslagvariabiliteit spreekt boekdelen voor iemands emotionele toestand. In combinatie met de vandaag de dag gemakkelijk te meten informatie over lichaamstemperatuur, bloed oxygenatie, pupilverwijding en gerelateerde fysiologische data, beschik je over aardig wat data over wat er bij iemand intern gebeurt. Samen met voorspellingen gebaseerd op individuele patronen, kun je iemand zeggen een halve dag vrij te nemen, omdat de te verwachten griep zijn/haar ongeval voorspelling verhoogt.

De juiste analytische programma’s helpen de verzamelde biometrische data om te zetten in betekenisvolle informatie, inzichten en handelingen. Het streamen van de data in zo’n programma brengt je in staat de data direct op te schonen en te analyseren, alerts toe te voegen voor bekende kwesties, trends en voorspellingen te creëren, en de data op te slaan voor toekomstige analyse en patroon ontdekking.

Overwegingen

Hoewel het verzamelen van biometrische gegevens steeds makkelijker gaat en vele voordelen met zich meebrengt, roept het ook ethische vraagstukken op. Ontdekken dat iemand op het punt staat een hartaanval te krijgen is waarschijnlijk informatie waarvan vrijwel niemand het erg vindt dat deze bekend is en dat ernaar gehandeld wordt. Een ontdekking van een prille zwangerschap zal echter waarschijnlijk niet het soort data zijn dat we willen hebben als we privacy- en discriminatie problemen willen vermijden. Het is dus belangrijk dat er beleid wordt opgesteld met betrekking tot de informatie die uit de data verkregen mag worden en hoe de data gebruikt mag worden. Van groots belang is hiervoor dat het dataretentie- en anonimisering beleid op zo’n manier werkt dat de data, zelfs als er een lek plaatsvindt, over het algemeen betekenisloos is. Alleen als de gevoelige biometrische data degelijk behandeld wordt, kan er geprofiteerd worden van de waardevolle veiligheidsvoordelen die deze met zich meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s