Toepassingen van mobiele ID verificatie

ID verificatie speelt in veel sectoren op een of andere wijze een belangrijke rol. In bepaalde situaties is het een kleine bijkomstigheid die geen enkel probleem oplevert. In andere situaties heeft een identificatieproces meer impact. Kleine verschillen in het proces kunnen dan enorme voordelen opleveren.

In de vorige post hebben we kennisgemaakt met een platform voor biometrische mobiele identificatie; Yoti. De komst van dit soort nieuwe identificatie applicaties vormt een ideale gelegenheid om bestaande identificatieprocessen te heroverwegen. Wat zijn de flessenhalzen? Kunnen ze efficiënter? Wat zijn de onnauwkeurigheden? Welke problemen ervaart de gebruiker? Kunnen ze gebruiksvriendelijker? Kunnen ze goedkoper? En opent mobiele identificatie nieuwe deuren?

Afhankelijk van het toepassingsgebied kunnen procesverbeteringen veranderen. Mobiele ID verificatie kan in uiteenlopende gebieden worden toegepast. Vandaag bespreken we een aantal van deze toepassingsgebieden.

Automatische instap controle op vliegvelden

Hoewel het bewijzen van je identiteit met je mobiele apparaat vandaag de dag nog niet veel beschikbaar is, wordt verwacht dat dit concept binnenkort gebruikt gaat worden op het gebied van geautomatiseerde instap controle op vliegvelden. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de passagiers erg bereid is om hun mobiele telefoon te gebruiken voor ID verificatie, en dat vrijwel alle passagiers openstaan voor het idee. Passagiers willen hun reis zo makkelijk mogelijk maken en mobiele apparatuur is de technologie die zij verkiezen.

Het doel van mobiele ID verificatie is dat traditionele reisdocumenten worden vervangen voor digitale, biometrisch geauthenticeerde bewijzen op de mobiele apparatuur van passagiers. Op Heathrow zal het systeem van Yoti worden gebruikt om de instap documenten en paspoorten van reizigers te vervangen, waarbij ze zich door het vliegveld kunnen bewegen met slechts het gebruik van hun smartphone en gezichten als bewijs van hun identiteit. Op deze manier zal het reizen voor de reizigers een stuk makkelijker en sneller verlopen.

Toegangscontrole voor evenementen

Identiteitscontrole voor evenementen kan een hoop gedoe opleveren. Vervalste, verlopen, aangepaste, versleten en verkleurde identificatie documenten maken het vaststellen van iemands leeftijd en identiteit moeilijk, waardoor zij een snelle doorloop voorkomen en een risico vormen voor het oplopen van boetes. Mobiele ID verificatie systemen zoals Yoti kunnen toegangscontrole vereenvoudigen, versnellen en goedkoper maken. Als de applicatie geïntegreerd wordt in self-service check-in poorten, kunnen bezoekers met behulp van de Yoti app op hun telefoon hun leeftijd en identiteit bewijzen door het scannen van een QR code. Dit scheelt flink wat manuren van beveiligingsmedewerkers, biedt een nauwkeurigere controle, en kan de rijen voor de ingang aanzienlijk verkorten, met het bijkomende voordeel dat bezoekers hun waardevolle ID documenten thuis kunnen laten.

Toegangscontrole voor gevoelige locaties

Of het nou een kluis, meldkamer met gevoelige videobeelden, of een private datacenter betreft, gevoelige locaties dienen goed beveiligd te zijn, terwijl de toegangscontrole soepel verloopt. Mogelijk is het interessant om voor dit soort locaties identificatiemethoden als pasjes, wachtwoorden, vingerafdrukken en irisscans te vervangen voor mobiele ID verificatie met behulp van een platform als Yoti. Identificatie met behulp van de smartphone is nauwkeurig, snel en gebruiksvriendelijk. Desgewenst kan dit aangevuld worden met het ter plekke maken van een selfie voor extra zekerheid over de identiteit van de gebruiker en het voorkomen van frauduleuze activiteit.

Dit kan met name interessant zijn in het geval er toegang verleend moet worden aan een ‘vreemde’. Denk hierbij aan IT specialisten, monteurs en schilders. Met behulp van hun smartphone kunnen zij door het scannen van een QR code ter plekke hun identiteit bewijzen aan de hand van door de overheid uitgegeven documenten. Op deze manier heb je goed in beeld aan wie je toegang verleent tot de gevoelige locatie, waardoor je deze personen met meer vertrouwen hun werk kunt laten doen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer gebieden waarin mobiele ID verificatie kan worden ingezet om identificatieprocessen sneller, eenvoudiger, nauwkeuriger, veiliger, goedkoper en gebruiksvriendelijker te laten verlopen. Er zullen ook steeds meer verschillende applicaties komen die vergelijkbaar zijn met Yoti, of een aanvulling hierop zijn. Dus hou je ogen open, laat je inspireren, en erken de kracht van de smartphone.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s