Computing verhuist van de cloud naar de edge

Onze fysieke wereld verandert in intelligente omgevingen. Verbonden apparaten met sensoren verzamelen allerlei soorten informatie en versturen het voor analyse. IoT ondersteunt de vele verschillende applicaties van kunstmatige intelligentie, en groeit adembenemend snel. Digitaal zakendoen en de digitale wereld met de vele connecties tussen dingen en mensen zetten ons aan tot steeds meer real-time interacties en beslissingen. Echter, de huidige IT architecturen zijn niet ontworpen om intelligentie overal te ondersteunen. Wat er nodig is, is een architecturale transformatie en een vernieuwde focus op hardware.

Vandaag de dag worden workloads veranderd en verplaatst naar de cloud, en worden meer en meer workloads geboren in de cloud. Maar er is een nieuwe trend gaande, een grote verandering in de IT, die workloads, data en verwerking uit de cloud haalt. Computing verhuist terug naar de ‘edge’, naar lokale netwerken en intelligente apparaten. En deze trend is mogelijk net zo belangrijk als de cloud computing trend ooit was.

De wendbaarheid van cloud computing is geweldig, maar is niet meer genoeg. Grootschalige centralisatie, schaalvoordelen, self-service en volledige automatisering brengen ons flink op weg. Toch kunnen we de wetten van de natuur, zoals het gewicht van data en de snelheid van het licht, hiermee niet overwinnen. Met de intelligente omgevingen en apparatuur is er te veel data, is deze te gecentraliseerd en duurt het te lang om te bereiken. Omdat mensen in real-time met hun digitaal ondersteunde realiteiten moeten communiceren, werkt het niet als zij op een datacenter op kilometers afstand moeten wachten. Het moet gebeuren in het hier en nu, en daar kunnen we geen latency bij gebruiken. Om real-time intelligentie volledige mogelijk te maken, moeten bedrijven gebeurtenis gestuurde analyse en beslissingen dichter naar de interactie- en data generatie punten brengen. Intelligentie leveren in de fysieke wereld betekent dat computing dichter naar de randen van de netwerken verplaatst moet worden; edge computing.

In de praktijk zullen we een fusie van cloud computing en edge computing zien, die gevormd wordt door de behoeften van kunstmatige intelligentie. Real-time video is hierbij fundamenteel. Intelligente videoanalyse betekent hoge resolutie, wat serieuze bandbreedte en latency betekent. Dit is een belangrijke aandrijver van de fusie van cloud en edge. Computing zal steeds beweeglijker worden. Het zal plaatsvinden daar waar het het best uitkomt voor de betreffende applicatie.

De laatste jaren hebben organisaties gefocust op cloud computing, en strategieën ontwikkeld om naar de cloud te gaan of op zijn minst uit te breiden in de cloud. Het was eenrichtingsverkeer. Nu staat er een keerpunt voor de deur, waarbij we verder moeten denken dan centralisatie en de cloud, richting gedistribueerde computing voor lage latency en real-time verwerking. Verlengde infrastructuren, van de cloud tot de edge en overal er tussenin, worden de ruggengraat van IoT. In een tijd waar veel bedrijven gewend zijn geraakt aan software-driven oplossingen, is het nodig dat er opnieuw focus komt op hardware. Want zo werkt het met technologie; stilzitten en je hakken in het zand zetten is geen optie. De ontwikkelingen vliegen je om de oren en zijn niet te ontkennen, maar brengen gelukkig geweldige mogelijkheden met zich mee. Het mogelijk maken van intelligentie voor de volgende generatie technologie vraagt om een revisie van bestaande IT infrastructuren. Een hybride van cloud en edge computing met een vernieuwde focus op hardware kan bedrijven helpen intelligentie overal te leveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s