Risico’s en uitdagingen van stemherkenning

Hoewel stemherkenning technologieën een zeer effectieve tool kunnen zijn en veel voordelen bevatten ten opzichte van andere biometrische verificatie methoden en beveiligingsmethoden, komen deze technologieën ook met een aantal risico’s en uitdagingen.

Nauwkeurigheid

Er zijn diverse problemen die men tegen kan komen bij de implementatie van stemherkenning. Vele uitdagingen beïnvloeden de nauwkeurigheid van de techniek. Een van deze uitdagingen betreft de vervorming van een stem. De menselijke stem kan onder bepaalde omstandigheden, waaronder het humeur en een verkoudheid, veranderen. Ook zal van veel personen de stem veranderen door het ouder worden. Een andere factor die een negatieve invloed heeft op de nauwkeurigheid van stemherkenning is achtergrondruis. Het spraaksignaal dient te worden onderscheiden van de ruis voor adequate stemherkenning. Daarnaast vormen veranderingen in de technologie die gebruikt wordt voor opnames een uitdaging. Zo is er een verschil tussen analoge en digitale opnames, en heeft het een impact als er upgrades van bijvoorbeeld microfoons gedaan worden. Dit soort problemen kan leiden tot onder andere onterechte afwijzingen, wat niet wenselijk is.

Misbruik

Naast het feit dat er factoren zijn die de nauwkeurigheid van stemherkenning flink kunnen benadelen, dient men mogelijk misbruik tegen te gaan. Ondanks dat onze stem niet van ons kan worden gestolen en we onze stem niet kunnen verliezen, kan misbruik toch plaatsvinden. Onze stem kan namelijk geïmiteerd worden en er kunnen geluidsopnames van worden gemaakt. Vanwege het feit dat het relatief gemakkelijk is om spraakmonsters te verkrijgen, geloven bepaalde experts in de branche dat stemherkenning gemakkelijker te hacken is dan andere methoden die gebruik maken van biometrische authenticatie zoals vingerafdrukken.

Als cybercriminelen zich bezighouden met stemherkenning aanvallen, dan ontwijken zij veiligheidscontroles met frauduleuze spraakmonsters. Enkele onderzoekers hebben ontdekt dat stemherkenning technologie effectief kan worden aangevallen door cybercriminelen die spraakmonsters gebruiken die zij klonen van de audio van online video’s. In sommige gevallen doen cybercriminelen nog een stap verder door spraakmonsters te klonen van audio die zij vinden in video’s van private cloud accounts. In andere gevallen maken cybercriminelen spraakmonsters door geheime opnames en nep telefoontjes. Het is daarom belangrijk dat mensen zowel voor zakelijke als persoonlijke doeleinden leren hoe zij cyberaanvallen kunnen vermijden, onder andere met betrekking tot hun smartphones. Mensen moeten zich bewust zijn dat de mogelijkheid bestaat dat hun stem wordt gekloond en misbruikt.

Internationale standaarden

Een andere uitdaging is het gebrek aan gevestigde internationale standaarden. Met een standaard application programming interface (API) kunnen problemen met betrekking tot interoperabiliteit, implementatietijd, vendor lock-in, kosten en andere aspecten van het bouwen van applicaties verminderd worden. Financiële diensten, telecommunicatiediensten en politie in verschillende landen maken als gebruik van stemherkenning. Een API standaard zal het gemakkelijker en aantrekkelijker maken voor onder andere system integrators.

Oplossingen

Stemherkenning technologieën blijven in ontwikkeling, waardoor bepaalde probleempunten kunnen worden aangepakt. Het schijnt dat Barclays Bank een technologie gebruikt die de stem van een persoon vergelijkt met honderd unieke identificerende kenmerken, waardoor het in wezen onmogelijk is voor een individu om de stem van iemand anders te imiteren. Bovendien wordt de nauwkeurigheid van de herkenning niet aangetast als iemands stem anders klinkt door ruis of een verkoudheid, vanwege de robuuste stemeigenschappen die verzameld worden. Vele andere bedrijven hebben deze technologie gebruikt zonder tegen het probleem aan te lopen dat het iemand is gelukt de stem van een cliënt na te bootsen.

Mocht de identificatie van een persoon op grond van stemherkenning alsnog niet volledig sluitend zijn, dan kan deze methode in aanvulling op andere methoden als een vingerafdruk of een irisscan worden gebruikt. Stemherkenning wordt vaak gepaard met gezichtsherkenning om een multi-factor systeem te realiseren. In combinatie met gezicht biometrie kan stemherkenning fungeren als een additionele authenticatie factor. De combinatie van gezichtsherkenning en stemherkenning  kan ook fungeren als een test van leven. De logica hierbij is dat de gezichtsherkenningssoftware kan zien of je mond beweegt terwijl je aan het praten bent voor authenticatie. Dit helpt weer om misbruik tegen te gaan.

Kortom; er zijn nog verbeterpunten op het gebied van stemherkenning, maar een combinatie van verschillende biometrische verificatie methoden en/of beveiligingsmethoden brengt ons een heel eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s