Stemherkenning toepassingen voor beveiliging

Vanwege zijn flexibele, software gebaseerde aard is stemherkenning technologie enorm veelzijdig in termen van potentiële toepassingen. Hier volgt een aantal voorbeelden van stemherkenning in de beveiliging die de krachten van deze technologie illustreren.

Beveiliging van fysieke locaties en middelen

Als het gaat om het beschermen van fysieke locaties en middelen kan stemherkenning bijvoorbeeld worden gebruikt om medewerkers toegang te verlenen tot het kantoorgebouw met behulp van hun stem. Daarnaast kan stemherkenning worden gebruikt om de medewerkers in te laten loggen op hun desktops. Een combinatie van deze methoden kan bijvoorbeeld helpen om diefstal aan te pakken.

Stemherkenning kan ook worden ingezet om te verifiëren of je daadwerkelijk contact hebt met beveiligingsmedewerkers op de vloer door stemherkenning software toe te passen op hun draagbare communicatiemiddelen terwijl zij zich door en om het gebouw bewegen. Zo kun je vaststellen of je daadwerkelijk contact hebt met een beveiliger en niet bijvoorbeeld met een indringer.

Toegangscontrole voor digitale omgevingen

Stemherkenning wordt ook gebruikt voor het beveiligen van digitale omgevingen. Denk hierbij aan bankrekeningen. Zo zijn er banken die hun klanten aan een korte conversatie laten deelnemen, zodat de technologie een stemafdruk maakt voor de klant. Als de klant het callcenter van de bank belt voor hulp en deelneemt aan een normaal telefoongesprek, dan wordt de stem van de klant vergeleken met de eerder opgenomen en opgeslagen stemafdruk. Elementen zoals toonhoogte, lengte en vorm van het spraakkanaal en de spreeksnelheid worden geanalyseerd en vergeleken met de stemafdruk om de identiteit van de klant te bevestigen en hun gevoelige data te beschermen. Ook Nederlandse financiële instituten maken gebruik van stemherkenning als verificatiemiddel bij telefonisch bankieren, bijvoorbeeld op zo’n manier dat klanten hun rekeningnummer moeten inspreken. Omdat in dit geval niet alleen het herkennen van de stem maar ook hetgeen wat er gezegd wordt van belang is, is dit een combinatie van stem- en spraakherkenning.

Echter, nu telefonische zaken minder voorkomen en vanwege de digitalisering zal stemherkenning als toegangscontrole middel, niet alleen voor bankrekeningen maar ook voor online werkomgevingen en andere digitale omgevingen, steeds meer toegepast worden in mobiele applicaties voor smartphones en tablets.

Oplossen van misdaden

Wat een plaats delict betreft wordt er doorgaans gezocht naar vingerafdrukken en DNA monsters. Er zijn echter ook forensische situaties waarbij alleen audio bewijs beschikbaar is voor de onderzoekers. Voor die gevallen kan stemherkenning een belangrijke rol spelen. Goede stemherkenning software heeft slechts enkele seconden nodig om een match te vinden en met biedt met een nauwkeurigheid van tot wel 99 procent nieuwe mogelijkheden voor forensische onderzoeken. Bepaalde software meet de biologische eigenschappen die blijken uit de klank van de sprekers stem in plaats van de vorm en het patroon van hun spraak. Dit betekent dat de misdadiger geïdentificeerd kan worden, ongeacht of dit een Engels sprekende fraudeur is of een Franse afperser.

Dit zijn slechts enkele van de vele bestaande toepassingen. Zoals vorige keer besproken wordt stemherkenning als biometrische verificatie methode steeds interessanter door de digitalisering en het toenemende gebruik van mobiele apparatuur. Mogelijk is stemherkenning als gevolg daarvan een geschikte methode om huidige manieren van beveiliging te vervangen of aan te vullen. Daarbij zullen er nieuwe toepassingen ontstaan waar de kracht van deze technologie goed tot zijn recht komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s