Augmented politiewerk

Meer dan ooit profiteren politieagenten van Augmented Reality tools voor het bestrijden van misdaad. AR kan hun vermogen voor het uitvoeren van een grote variëteit aan taken verbeteren. Zowel voor trainingsdoeleinden als voor het echte werk zijn er manieren waarop agenten hun voordeel kunnen doen met de toevoeging van virtuele beelden bovenop hun zicht op de echte wereld.

AR voor politie training

Rond de wereld maken wetshandhavingsinstanties gebruik van geënsceneerde crisissituaties om hun mensen te trainen. Gebouwen of andere locaties die zich hiervoor lenen worden omgetoverd tot een plaats delict, met de bijbehorende objecten en dergelijke. Het is echter duur en moeilijk om alles wat een agent tegen zou kunnen komen te recreëren of in scène te zetten. Gelukkig bieden AR en VR technologie een oplossing voor scenario training.

Met behulp van AR en VR programma’s is het mogelijk dat agenten in aanraking komen met de fysieke stimuli van gevaarlijke situaties, zonder daadwerkelijk de straat op te gaan. VR headsets dompelen de agenten volledig onder in de virtuele wereld. Deze technologie maakt het mogelijk dat agenten gijzelingen bezoeken, straatgevechten bijwonen en met grommende honden in aanraking komen, op vergelijkbare wijze als in video games. Wat AR programma’s doen is data bovenop het beeld toevoegen. Zo kunnen er vormen worden weergegeven van objecten in de duisternis, kan de criminele geschiedenis van verdachten bekend worden gemaakt door gezichtsherkenning, en kunnen agenten worden gewezen op aanwezigheden in de buurt van het gezichtsveld van de agent.

AR voor politie in actie

Naast het feit dat AR technologie kan worden gebruikt voor trainingsdoeleinden, kan het agenten ook op allerlei manieren ondersteunen bij hun daadwerkelijk politiewerk.

Als agenten op patrouille zijn kunnen hun activiteiten real-time worden gemonitord, waarbij de locatie, activiteit en status informatie wordt geprojecteerd op een driedimensionale kaart van het patrouillegebied. Zo kunnen de agenten op de hoogte blijven en rekening houden met elkaars patrouilleactiviteiten. De agenten kunnen real-time informatie over misdaden en criminelen in het patrouillegebied tevoorschijn halen, zodat zij direct de benodigde informatie beschikbaar hebben om in te spelen op de situaties die zich voordoen. In het geval dat de agenten een achtervolging moeten inzetten of zij snel bij een incident ter plekke moeten zijn, hebben zij met behulp van AR beschikking tot gegevens van de patrouillewagen en regionale verkeersmanagement informatie, zodat zij zo snel en efficiënt mogelijk kunnen rijden.

Komt een agent in contact met een verdacht persoon, dan kan hij of zij die persoon ogenblikkelijk identificeren met behulp van de door AR beschikbare vingerafdrukken, stemafdrukken en andere data voor biometrische herkenning. Spreekt de persoon een andere taal, dan kan AR real-time vertalingen leveren, indien gewenst met toevoeging van informatie over culturele gebruiken en tradities.

Tijdens dynamische en gevaarlijke incidenten kunnen AR programma’s het begrip van de situatie verbeteren, zorgen voor betere cohesie tussen teamleden, en de coördinatie met het commando personeel verbeteren om operaties van het arrestatieteam veiliger en effectiever te laten verlopen. Schaalbare, driedimensionale kaarten, compleet met bouw plattegronden, rioolsysteem schema’s, openbaar vervoer routes en informatie over de publieke nutsvoorzieningen kunnen tevoorschijn gehaald worden om beter gefundeerde beslissingen te nemen. Geavanceerde optica stellen agenten in staat om in te zoomen, en thermische en infraroodbeelden waar te nemen. Dit voor beter begrip van de omgeving, en het lokaliseren van voortvluchtige criminelen en vermiste personen. Bovendien kunnen agenten met behulp van de integratie van biologische, chemische en explosieve sensoren op de hoogte worden gesteld van eventueel lokaal besmettingsgevaar, en worden hen geschikte beschermende maatregelen aanbevolen.

Om de mogelijkheden van AR effectief te benutten is het belangrijk dat de politie de huidige AR technologieën en de manieren waarop deze hen bij hun werk kunnen assisteren volledig begrijpen. Daarnaast is een juiste implementatie en integratie met hun bestaande computing platform essentieel. Als dit zorgvuldig gebeurt kan AR politiewerk naar een niveau tillen dat voorheen ondenkbaar was.

2 gedachtes over “Augmented politiewerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s