Augmented Reality assisteert ons in de echte wereld

Augmented Reality (AR) is geen onbekend fenomeen. Hoewel het al jaren bestaat, heeft deze technologie brede aandacht gekregen door o.a. Pokémon Go; de game-applicatie waarbij virtuele figuren op locaties in de echte wereld worden geplaatst. Ook Snapchat maakt gebruik van Augmented Reality met filters als konijnenoren die op je hoofd worden geplaatst. Deze bekende technologie is niet alleen interessant voor de entertainment industrie. AR wordt steeds vaker gebruikt voor zeer diverse processen. Laten we ons er eens wat verder in verdiepen.

Wat is Augmented Reality

Het woord augmented stamt af van ‘augment’, wat iets verbeteren/vergroten (door iets toe te voegen) betekent. Augmented Reality brengt componenten van de digitale wereld in iemands perceptie van de echte wereld, met als doel het verbeteren van natuurlijke omgevingen of situaties om perceptueel verrijkte ervaringen te bieden. Dit gebeurt niet alleen door simpelweg data te laten zien, maar door de integratie van meeslepende sensaties die worden waargenomen als natuurlijke onderdelen van een omgeving. De objecten die zich bevinden in de echte wereld worden overlapt door computer-gegenereerde zintuiglijke informatie, waaronder visuele-, auditieve-, reuk-, haptische-, en somatosensorische informatie. Deze informatie kan constructief zijn, wat betekent dat het een toevoeging is op de natuurlijke omgeving. De informatie kan ook destructief zijn, wat betekent dat de natuurlijke omgeving wordt gemaskeerd. Daarbij kan de informatie virtueel zijn, maar het kan ook echte informatie zoals metingen betreffen. De informatie is naadloos verweven met de fysieke wereld, zodat het wordt waargenomen als een meeslepend aspect van de echte omgeving. AR technieken worden in real time, en logisch en betekenisvol met oog op de context uitgevoerd. Met behulp van gevorderde AR technologieën als computervisie en objectherkenning kan men de informatie over de echte omgeving van de gebruiker interactief en digitaal manipuleren.

Augmented Reality apps worden geschreven in speciale 3D programma’s die de ontwikkelaar in staat stellen om animaties of contextuele digitale informatie in een computerprogramma te verbinden aan een Augmented Reality markering in de echte wereld. Zodra de AR app of browser plug-in van een computing apparaat zoals een laptop of smartphone digitale informatie ontvangt van een bekende markering, dan voert het de code van die markering uit en toont het bijbehorende beeld bovenop het beeld van de echte wereld.

AR applicaties voor smartphones gebruiken vaak GPS om de locatie van de gebruiker en zijn kompas vast te stellen om apparaat oriëntatie te detecteren. De geavanceerde AR programma’s die het leger gebruikt voor training kunnen machine vision, objectherkenning en gebaarherkenning technologieën bevatten.

Augmented Reality versus Virtual Reality

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality hebben overeenkomsten en worden dan ook wel eens door elkaar gehaald. Augmented en Virtual Realities maken allebei gebruik van enkele van dezelfde typen technologie, en ze bestaan allebei om de gebruiker een verrijkte omgeving te bieden. Toch zijn ze niet hetzelfde.

Virtual Reality is een kunstmatige, computer-gegenereerde simulatie of recreatie van een omgeving of situatie uit de echte wereld. Augmented Reality legt daarentegen computer-gegenereerde uitbreidingen bovenop een bestaande realiteit om deze betekenisvoller te maken, waarbij de werkelijkheid en de digitale componenten duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Augmented Reality verandert iemands perceptie van een echte omgeving door virtuele componenten zoals digitale afbeeldingen, grafieken of sensaties toe te voegen, terwijl Virtual Reality zijn eigen realiteit creëert die volledig gegenereerd is en gedreven wordt door computers.

Het is niet altijd óf Virtual Reality óf Augmented Reality; ze opereren niet altijd onafhankelijk van elkaar. In feite worden deze technologieën vaak gecombineerd.

Toepassingen van AR

AR applicaties kunnen bepaalde kenmerken markeren, begrip verbeteren, en tijdig actuele data bieden. Het belangrijkste is dat de verstrekte informatie zeer actueel is en relevant voor waar je mee bezig bent.

Misschien de meest bekende AR producten voor consumenten zijn Google glass en heads-up displays in voorruiten van auto’s, maar AR wordt in vele branches gebruikt waaronder de gezondheidszorg, publieke veiligheid, toerisme en marketing. AR applicaties kunnen zo simpel zijn als een tekst-notificatie of zo complex als een instructie over het uitvoeren van een levensbedreigende chirurgische procedure.

Op medisch gebied kan AR informatie direct op het lichaam van een patiënt projecteren. Zo bestaat er een systeem dat real time beelden van infrarood ader scans direct op het lichaam van de patiënt projecteert, om behandeling te vergemakkelijken. AR transformeert ook de wereld van educatie, waarbij men toegang kan krijgen tot extra lesmateriaal door een afbeelding te scannen met een mobiel apparaat. Ook bestaan er helmen voor bouwvakkers die informatie over de bouwplaats tonen. Bovendien is AR na AI en video analytics een van de meest transformatieve technologieën voor observatie en beveiligingsfuncties. Een technologie om in de gaten te houden dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s