Kunstmatig intelligente leugendetector voor grenscontrole in de EU

Grenswachten komen steeds meer onder aanzienlijke druk te staan wegens blijvende verkeersgroei. Daarbij worden grenscontroles steeds uitdagender door toegenomen internationale handel, complexere bevoorradingsketens, meer geavanceerde criminele activiteit, en toegenomen dreiging van illegale immigratie. Langzame grensovergangen beïnvloeden business, handel en de tevredenheid van de reiziger. Het is dus van belang dat de grenscontrole zo gestroomlijnd mogelijk verloopt. Bovendien moeten autoriteiten ervoor zorgen dat grenscontrole punten veilig zijn, en de beperkingen van de mens in overweging nemen. Als dit nog niet genoeg is, moet het ook nog allemaal tegen lagere kosten gebeuren. Vandaar dat de hulp van kunstmatige intelligentie nu wordt ingeschakeld.

Trials voor leugendetectie met behulp van kunstmatige intelligentie bij grensovergangen in de Europese Unie zullen binnenkort starten. Het door de EU gefinancierde project programma iBorderCtrl zal zes maanden lang lopen bij vier grensovergangen in Hongarije, Letland en Griekenland met landen buiten de EU. Het belangrijkste doel is het mogelijk maken van snellere en grondige grenscontrole voor burgers van landen buiten de EU die de grenzen van de EU-lidstaten oversteken, of dat nou per voet, met de auto of met de trein is. iBorderCtrl biedt een uniforme oplossing met het doel om het oversteken van de EU externe grenzen te versnellen en tegelijkertijd de beveiliging met betrekking tot grenscontroles te verbeteren. Dit gebeurt door het samenvoegen van zowel vele beproefde als de allernieuwste technologieën (hard-en software). Deze technologieën lopen uiteen van biometrische verificatie tot automatische leugen-detectie, document authenticatie en risicobeoordeling. iBorderCtrls systeem zal data verzamelen die verder gaat dan biometrie, namelijk naar biomarkers van bedrog.

Hoe het in zijn werk gaat

Het controleproces schijnt als volgt te verlopen. Een virtuele grenscontrole agent stelt reizigers vragen nadat ze door de checkpoint zijn gegaan. Hierbij moet je denken aan vragen als ‘Wat zit er in je tas?’ en ‘Als je de tas opent en me laat zien wat erin zit, komt dit dan overeen met jouw antwoorden?’ Het systeem neemt de gezichten van reizigers op met behulp van kunstmatige intelligentie om achtendertig micro-gebaren op te nemen, en geeft punten aan elke respons. Reizigers die slagen voor de test ontvangen een QR code die hen de grens over laat steken. Reizigers die niet slagen worden overgedragen aan een menselijke agent, die hun rapport zal bekijken, nadat van hen biometrische informatie zoals vingerafdrukken is afgenomen.

Op dit moment zal dit programma er nog niet voor zorgen dat iemand de grens niet mag oversteken, omdat het nog in de experimentele fase is. De nauwkeurigheid is met 76 procent nog niet zo hoog als gewenst, maar men verwacht wel dat dit percentage omhoog gebracht kan worden naar 85.

iBorderCtrl heeft een een omvangrijk systeem ontworpen voor het verlagen van de kosten en tijd die per reiziger worden besteed bij de grensovergangen. Door beter gefaciliteerde grenscontroles en daarmee beter commercieel verkeer bij externe grenzen kan een aanzienlijke groei in het Bruto Binnenlands Product van de EU gerealiseerd worden. Bovendien beoogd men met dit systeem illegaliteit en criminaliteit terug te dringen. Als dit programma succesvol blijkt is dit een mooi voorbeeld om inspiratie op te doen voor eigen projecten omtrent toegangscontrole of andere projecten waarbij geavanceerde leugendetectie een uitkomst is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s