Succesfactoren voor IoT

Als je de maximale voordelen uit IoT wilt halen moet je niet alleen begrijpen op welke manier je waarde kunt creëren, maar ook een aantal complexe technische, gedragsmatige en structurele obstakels wegnemen. Daarnaast moeten er zaken omtrent regelgeving worden opgelost en nieuwe standaarden worden ontwikkeld. Hoewel je niet alles zelf in de hand kunt hebben, volgen hier vier belangrijke factoren die je helpen het maximale uit je IoT inspanningen te halen.

Kies een benadering: outside-in of inside-out

Meer en meer zaken zijn verbonden via het internet. Er wordt oneindig veel data verzameld over de meest uiteenlopende onderwerpen en data wordt op zeer diverse manieren ingezet voor verbetering. De mogelijkheden zijn gigantisch. Er zijn twee manieren waarop je kunt omgaan met deze situatie, namelijk een inside-out benadering en een outside-in benadering.

Bij de eerste benadering ga je uit van de data die je al verzamelt of die je kunt of wilt gaan verzamelen. Vervolgens ga je kijken voor wie en in welke situaties deze data waardevol is. Zo kan data van camera’s in winkelcentra fungeren als informatie voor beveiligers, maar bijvoorbeeld ook als informatie voor marketeers. Op deze wijze vang je meerdere vliegen in één klap.

Bij de tweede benadering focus je niet op de data die je kunt verzamelen, maar op de resultaten die je ermee wilt bereiken. Je begint met het probleem dat opgelost moet worden of een ander doel dat bereikt moet worden. In het openbaar vervoer kan het doel een betere veiligheid voor de passagiers zijn. In een productieomgeving kan een efficiëntere productie het doel zijn. Op deze manier kun je je IoT systeem toewijden aan het doel, en zo goed mogelijk voldoen aan de bijbehorende vereisten.

Word meester in interoperabiliteit

Interoperabiliteit is waarschijnlijk de grootste succesfactor als het gaat om IoT, omdat een aanzienlijk deel van de waarde van IoT implementaties afhankelijk is van de samenwerking tussen IoT systemen en de mogelijkheid om data van verschillende IT systemen te integreren en analyseren. Het vinden van een strategische plek om jouw activiteiten in te zetten en de juiste partners om mee samen te werken is dus cruciaal voor het maximaliseren van het IoT succes. Het goed in kaart brengen van de waardeketen is hierbij van belang.

Voeg extra waarde toe aan de data

Bij IoT systemen draait het niet zozeer om het verzamelen en delen van data, maar om het oplossen van problemen en creëren van nieuwe kansen met behulp van data analyse. Helaas wordt een groot gedeelte van de data die wordt verzameld door middel van IoT niet volledig benut. Vaak wordt er met grote aantallen sensoren data verzameld, maar wordt slechts een laag percentage van deze data gebruikt en wordt het maar voor een enkel doeleinde ingezet. Zo wordt veel data afkomstig van observatie camera’s gebruikt om abnormaliteiten op te sporen, maar bijvoorbeeld niet om voorspellingen te doen. Dit terwijl dit laatste misschien wel de meeste waarde kan opleveren.

Hoewel het beschikbaar maken van een grote hoeveelheid ruwe data aan een gegadigde al interessant kan zijn, kan het analyseren van data extra waarde bieden. Er gaat zoveel waarde schuil in data, die kun je met het blote oog niet zien. Gelukkig bestaan er tools die ons hierbij kunnen assisteren. Organisaties die IoT technologie optimaal willen benutten kunnen dit doen door inzichten en actiegerichte informatie uit IoT te halen met behulp van geavanceerde analytics en kunstmatige intelligentie mogelijkheden. Deze informatie kan business processen verbeteren, maar ook nieuwe business modellen teweeg brengen. Data met betrekking tot bezittingen als gebouwen en voertuigen kan bijvoorbeeld gebruikt worden om verzekeringsrisico’s vast te stellen. Data omtrent consumentengedrag is vaak erg geliefd bij marketeers. Bedenk je dat data die je al verzamelt voor jouw bestaande klanten misschien niet direct interessant is, maar dat deze data voor andere partijen een goudmijn kan zijn.

Begin klein

De ongelimiteerde mogelijkheden van IoT zijn geweldig en tegelijkertijd overweldigend. Vrij gemakkelijk kan door de bomen het bos niet meer gezien worden, en lukt het niet om activiteiten te kanaliseren om een specifiek doel te bereiken. In dit vroege stadium is het waarschijnlijk het slimst om klein te beginnen en gaandeweg te leren. Houd een simpel maar duidelijk doel voor ogen, focus op een beperkt aantal cases, en gebruik de geleerde lessen en het momentum wat daaruit ontstaat om ook de complexere gevallen in de toekomst tot een succes te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s