Ontwikkel een business model voor IoT

De digitalisering van machines, voertuigen en andere fysieke elementen is een waardevolle ontwikkeling. In dit vroege stadium heeft Internet of Things (IoT) al een significante invloed op de manier waarop goederen worden gemaakt en gedistribueerd, hoe producten worden verfijnd, en hoe men omgaat met gezondheid en welzijn. Maar het vangen van het volledige potentieel van IoT applicaties zal, naast innovatie en investeringen in nieuw technisch talent en technische vaardigheden, nieuwe business modellen vereisen.

IoT business modellen zullen met de tijd evolueren. Gewoonlijk volgt bij technologische innovaties een aantal fases elkaar op. In de eerste fase bieden leveranciers de bouwstenen voor de IoT infrastructuur. In de tweede fase bouwen bedrijven diverse applicaties. Vervolgens bouwen bedrijven in de derde fase aangrenzende bedrijven. Er is een dynamische industrie aan het ontstaan rondom IoT. Zoals bij andere technologie booms hebben zowel de gevestigde bedrijven als nieuwe spelers kansen.

Bedrijven kunnen waarde creëren door nieuwe inkomstenstromen van verbonden oplossingen en diensten aan consumenten en bedrijven te bieden, maar ook door operationele kosten te verlagen. Om alle vormen van waardetoevoeging van IoT te onthullen is het belangrijk om een breed perspectief te hebben. Als je alleen door de bril van verticale industrieën waarin ze geïmplementeerd kunnen worden kijkt, krijg je dit perspectief niet. Het volledige spectrum van de voordelen en uitdagingen kan geanalyseerd worden door de fysieke omgeving waarin de technologieën zouden kunnen worden toegepast te onderzoeken. Denk hierbij aan werkplekken, publieke locaties en natuurgebieden. Deze manier van kijken helpt het volledige plaatje van de potentiële waarde van IoT in beeld te krijgen. Het wordt verwacht dat van de omgevingen op dit moment fabrieken en andere proces-gestuurde productie omgevingen het meeste voordeel zullen behalen van het gebruik van IoT systemen. In dit soort gestandaardiseerde productieomgevingen zal de waarde voortkomen uit verbeteringen met betrekking tot de energie efficiëntie, apparatuur onderhoud, voorraadoptimalisatie, arbeidsproductiviteit, en de gezondheid en veiligheid van arbeiders. Mogelijk kunnen ook video oplossingen hier een belangrijke rol in spelen.

IoT systemen kunnen zeer complex zijn, veel organisaties hebben beperkte vaardigheden om ze te implementeren, en interoperabiliteit en maatwerk zijn vaak vereist. Daarom zullen vooralsnog veelal end-to-end IoT oplossingen die bedrijven helpen hun specifieke behoeften te vervullen worden geleverd door hard- en software leveranciers. Met de tijd zullen er meer horizontale platformen ontstaan. De digitalisering vervaagt de grenzen tussen technologiebedrijven en andere type bedrijven. Bovendien verschuift de waarde van IoT technologie van hardware en connectiviteit naar software en analytics. Als deelnemer van de IoT industrie is het zaak je expertise uit te breiden over alle lagen van de waardeketen om duurzame proposities op te stellen. Je kunt ervoor kiezen om deze vaardigheden in huis te halen, of om samen te werken met partners die hierover beschikken.

Fabrikanten van producten creëren nu nieuwe business modellen door hun middelen als een service aan te bieden met behulp van IoT connectie en data. Dit gebeurt bijvoorbeeld al met industriële machines. Mogelijk is het voor jou interessant om op vergelijkbare wijze camera’s als een dienst aan te bieden door deze op strategische locaties te plaatsen en via het internet toegankelijk te maken voor verschillende belanghebbenden. Om maar eens iets te noemen.

Met het rijpen van de industrie zullen onderscheidende data, onderscheidende technologie, eenvoudig te gebruiken software platformen, en de capaciteit om complete oplossingen te bieden belangrijke bronnen van waarde zijn. Het creëren van zulke waarde vereist bepaalde omstandigheden, waarbij technische en organisatorische obstakels moeten worden overkomen. Met de juiste business modellen kan IoT starten aan het vervullen van zijn volledige potentieel, met name als leiders data-driven leidinggeven daadwerkelijk omarmen.

De vraag aan jou is natuurlijk op welke manier jij jouw business model kunt aanpassen zodat het geschikt wordt voor IoT. Of kun je beter een nieuw business model creëren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s