IoT: Meer dan een hype

Het Internet of Things (IoT), het netwerk van verbonden ‘smart’ apparaten met hun sensoren en activators die naadloos over het internet communiceren, is de manier waarop we leven en werken aan het veranderen. IoT technologieën die door consumenten gebruikt worden, zoals smartwatches, fitness trackers en smart alarm systemen, hebben de afgelopen jaren de meeste mainstream media aandacht gekregen. Deze hype onderschat echter het volledige, lange termijn potentieel van IoT systemen. Het wordt gezegd dat IoT de grootste bron van waarde zal zijn van alle disruptive technologieën; nog groter dan o.a. het mobiele internet en cloud computing. Het verbinden van de fysieke en digitale werelden zal een wezenlijke economische impact hebben tegen 2025,

IoT voor B2B

Ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s en apparaten zoals smart thermostaten die ons huis beheren hebben ons laten proeven van wat de toekomst voor ons in petto heeft. Business-to-business applicaties hebben groter economisch potentieel, en het wordt verwacht dat deze zo’n tweederde van de waarde van IoT investeringen binnen de komende tien jaar zullen uitmaken. Bovendien kan extra waarde worden gecreëerd als IoT systemen voor consumenten, zoals consumenten zorgproducten, worden verbonden met B2B systemen, zoals diensten die geboden worden door zorgverleners.

IoT heeft de potentie om de manier waarop mensen interactie hebben met de wereld om zich heen fundamenteel te veranderen. IoT systemen kunnen verbonden objecten, machines en zelfs levende wezens monitoren en beheren. Deze snel groeiende technologie maakt het mogelijk om data-driven beslissen toe te passen op nieuwe gebieden van menselijke activiteit. Technologie aanbieders zijn begonnen hun IoT bedrijven op te voeren en nieuwe strategieën te creëren om klanten te helpen complexe IoT systemen te ontwerpen, implementeren en bedienen. Fabrikanten, olie- en gasbedrijven, en andere bedrijven zien al de eerste resultaten van het introduceren van IoT systemen aan hun eigen operaties en supply chains.

Van het monitoren van machines op de fabrieksvloer tot het volgen van de progressie van schepen op zee, van het overdragen van informatie over bodemvocht en voeding van boerderijen aan landbouwkundige experts tot het gebruik van sensoren om de onderhoud van apparatuur te optimaliseren en de veiligheid van werknemers te bewaren, IoT systemen kunnen bedrijven in staat stellen om veel meer uit hun fysieke middelen te halen, de manier waarop we onze steden en huizen inregelen te revolutioneren, onze gezondheid te verbeteren en zelfs levens te redden.

Sensoren met altijd en overal connectiviteit, gecombineerd met data en analytics, openen nieuwe deuren om producten en diensten te innoveren en de efficiëntie van activiteiten te verhogen. Deze digitalisering van de fysieke wereld biedt een enorme kans om de manier waarop we leven en werken te veranderen. Het is duidelijk dat wat eerst kwam opdraven als een B2C hype het begin is van een dynamische industrie die zelfs uitbreidt voorbij de grenzen van de traditionele technologische industrie. De hoogste tijd dus om vast te stellen welke rol IoT in jouw bedrijfsvoering speelt, en inzicht te vergaren in de koers die je gaat afleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s