Uitdagingen en leidraden voor het implementeren van Smart Infrastructure concepten

Bij de implementatie van Smart Infrastructure concepten kom je voor verschillende uitdagingen te staan. De week bespreken we naast enkele van deze uitdagingen ook wat leidraden voor Smart Infrastructure projecten.

Uitdagingen

Smart Infrastructure lokaliseren

Het smart city concept is zeer afhankelijk van de context. Een smart city oplossing kan niet simpelweg verplaatst worden van de ene locatie naar de andere. Smart Infrastructure concepten moeten lokaal relevant gemaakt worden en een antwoord zijn op lokale behoeften. Context, cultuur en economie spelen allen een belangrijke rol in dit proces. Steden dienen stedelijke problemen holistisch te bekijken om in staat te zijn geschikte smart technologische oplossingen te selecteren. Daarom is het belangrijk dat de overheid en gemeenten samenwerken met alle relevante belanghebbenden om een gemeenschappelijk begrip te krijgen van wat een smart city inhoudt in hun specifieke context. Communities van wetenschappers, techneuten en innovatievelingen spelen een belangrijke rol in het aanpakken van de lokalisatie uitdaging. Het is wereldwijd al gebleken dat open data initiatieven door overheden en de private sector een grote drijfkracht zijn voor smart city concepten. Open wetenschap en innovatie modellen kunnen onderzoekssamenwerkingen aanmoedigen waardoor nieuwe kansen voor innovatie ontstaan. Om een rol te spelen in lokale Smart Infrastructure projecten is het daarom handig om je aan te sluiten bij dit soort open communities.

De benodigde vaardigheden verwerven

Smart Infrastructure activiteiten vereisen menselijke vaardigheden. Zo moet er een digitale laag toegevoegd worden aan alle relevante operaties en moeten verschillende technologieën met elkaar geïntegreerd worden. Onder de benodigde vaardigheden vallen bijvoorbeeld planning en ontwerp, data geletterdheid, implementatie en management. Een groot deel van de banen voor de ontwikkeling en het onderhoud van een Smart Infrastructure vereist een goede opleiding in technologie, bouwkunde, wiskunde en wetenschap. Het is een uitdaging om goed vast te stellen welke vaardigheden er precies vereist zijn en de benodigde specialisten in huis te halen of het huidige personeel bij te scholen voor het ontwikkelen van smart city oplossingen en innovatieve smart applicaties. Desalniettemin is investeren in slimme mensen, naast slimme technologie, essentieel.

Geschikte business modellen creëren

Smart Infrastructure projecten vereisen dat publieke en private middelen worden samengevoegd door publieke-private partnership modellen. De projecten zijn vaak complexe ondernemingen met een lange tijdspanne, risico’s en meerdere belanghebbenden. Het op strategische wijze financieren van de projecten en investeren in technologie is daarom cruciaal voor de realisatie ervan. Smart Infrastructure concepten leiden tot enorme efficiëntie voordelen en minder verspilling van middelen. Als de efficiëntiewinsten gemeten worden door de geschikte smart technologieën, en worden omgezet in geld door businessmodellen, dan kan een deel van de investeringskosten van de Smart Infrastructure worden herwonnen door zulke winsten. Zulke door technologie gedreven, op uitkomst gebaseerde betalingen zouden een rendabel financieringsmechanisme voor Smart Infrastructure projecten en publieke-private partnerships kunnen zijn.

Daarbij kan ook de data die gegenereerd wordt door een Smart Infrastructure worden omgezet in nieuwe inzichten, die vervolgens kunnen worden omgezet in geld door ze te verkopen aan verschillende belanghebbenden. De uitdaging is dat er een geschikte waardeketen wordt gecreëerd voor zulke data, en dat er een geschikt business model wordt ontwikkeld voor de data in de verschillende lagen.

Leidraden

Hier volgen enkele belangrijke principes die richting zouden kunnen geven bij het implementeren van smart infrastructure projecten.

Mensgericht

Hoewel technologie een essentieel onderdeel is van een Smart Infrastructure, dient het alleen gezien te worden als een middel wat het mogelijk maakt om de behoeften van de stedelijke inwoners te vervullen. Smart Infrastructure operaties zouden daarom niet technologiegericht maar mensgericht moeten zijn, en moeten reageren op de duurzame ontwikkelingsbehoeften van de mens. Dit betekent dat een Smart Infrastructure ontworpen moet worden met inachtneming en begrip van de leefstijlen, culturen, behoeften en gedragingen van mensen in een stad.

Duurzaam en veerkrachtig

De samenkomst van verstedelijking, globalisatie en klimaatverandering vormt ongeëvenaarde uitdagingen voor steden. Het is daarom belangrijk dat een Smart Infrastructure veerkrachtig en duurzaam is.

Compatibel en flexibel

Omdat binnen een Smart Infrastructure enorm veel technologieën samenkomen is het nodig dat Smart Infrastructure onderdelen compatibel zijn. Ook evolueren deze technologieën snel. De infrastructuur moet daarom zo ontworpen worden dat het flexibel is met betrekking tot toekomstige aanpassingen en verbeteringen.

Risicobeperkend en veilig

Een Smart Infrastructure brengt nieuwe risico’s en veiligheidsproblemen met zich mee, omdat deze mogelijk vatbaar is voor hacking en toegang door onbevoegden. Ook is het belangrijk dat de privacy van burgers wordt gewaarborgd. Daarom dient het implementeren van Smart Infrastructure concepten gepaard te gaan met risicomanagement en risicobeperking strategieën.

Dit waren slechts enkele van de talloze uitdagingen en leidraden die betrekking hebben op de implementatie van Smart Infrastructure concepten. Hopelijk komt deze lijst van pas bij het beslissingsproces om wel of niet te gaan bijdragen aan een Smart Infrastructure, bij het daadwerkelijke implementatie proces van een Smart Infrastructure concept, of bij een ander proces richting het smarter maken van steden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s