Onderdeel van een smart infrastructure, onderdeel van een ecosysteem van systemen

Als je onderdeel bent van een smart infrastructure, en wilt bijdragen aan het smart city concept, dan is het belangrijk dat je begrijpt wat jouw rol hierin is. Om dit te achterhalen ga ik hier wat dieper in op het karakter van een smart infrastructure.

De anatomie van een smart infrastructure

Smart infrastructure varieert van sector tot sector, maar het heeft altijd een vergelijkbare anatomie. Deze anatomie bestaat uit drie lagen die verbonden zijn middels communicatie en transport. Data is hierbij de sleutel. Alle belangrijke componenten van digitale infrastructuur hebben een plek in of tussen de lagen. Rauwe data vormt de basis. Hier is het datavolume nog groot. Vanuit daar vindt informatieverwerking plaats, waarbij het volume afneemt en de waarde toeneemt. Informatieverwerking vindt plaats binnen iedere laag, en communicatie en transport verbinden de lagen zowel met elkaar als met de buitenwereld.

De basis is dus rauwe data. Deze data is afkomstig van sensoren zoals CCTV, GPS en drone onderzoeken, van smart apparatuur die verschillende parameters van de stad en zijn omgeving meten en monitoren. Vanuit daar volgt het transport van data naar de datamanagement laag voor het ‘schoonmaken’, structureren en opslaan ervan. Vervolgens wordt het getransporteerd naar de laag voor sensemaking/analyse, zoals big data analyse, analytics, modelleren en datamining. Deze laag leidt tot verbeterde kennis. Uiteindelijk volgt de beslissing laag. Hier zorgen zaken als machine learning, decision support tools, rule-based automatisering en optimalisatie algoritmen voor betere beslissingen. Het is de overlapping van de fysieke infrastructuur door deze digitale infrastructuur die het ‘smart’ maakt.

Een ecosysteem van systemen

Een stad bestaat uit verschillende infrastructuur vertakkingen, welke doorgaans geïsoleerd opereren. Smart cities hebben echter een geïntegreerde benadering nodig om het volledige potentieel van een smart infrastructure te benutten. Geïntegreerde benaderingen zijn effectieve tools voor het opvangen van de dynamische relaties tussen mensen, beleid, en omgevingen. Ze zijn het meest bruikbaar en effectief als ze samen worden geproduceerd door beleidsmakers, managers, planners, wetenschappers van verschillende disciplines, en alle relevante belanghebbenden. Als data van diverse bronnen en sectoren wordt verzameld, gedeeld en samengevoegd kan het extra informatie op te leveren, zodat het intelligent benut kan worden om middelen optimaal te gebruiken en performance te verbeteren. Middels de integratie van een digitale infrastructuur met alle componenten van een fysieke infrastructuur verspreid over allerlei sectoren van een stad, wordt een smart city een ecosysteem van systemen, en kan dit doeleinde gerealiseerd worden.

Een veelgebruikte benadering om de integratie te bewerkstelligen en geïsoleerde systemen af te breken is het samenvoegen van verschillende datastromen in een stad onder een enkel dak in de vorm van een operatiecentrum. Andere mogelijkheden om integratie te bereiken zijn het co-lokaliseren van verschillende infrastructuur componenten of ‘simpelweg’ een gedegen communicatie en datatransport tussen verschillende infrastructuur componenten. Zo wordt er bijvoorbeeld al data die gegenereerd wordt met een smart verkeersmanagement systeem gebruikt om gevaarlijke wegcondities en verkeersdichtheid te voorspellen en te identificeren.

Gedraag je als onderdeel van het ecosysteem

Het hele concept van smart cities is dus dat het een ecosysteem is. Maak je onderdeel uit van een smart infrastructure? Zie jouw activiteiten dan in het grotere plaatje, als onderdeel van een groter geheel. Van welke digitale laag maak jij een onderdeel uit? Lever je bijvoorbeeld alleen sensoren (camera’s) of ook analytics en big data activiteiten? Welke factoren beïnvloed jij direct en indirect? Welke factoren beïnvloeden jou direct en indirect? Met wie moet je samenwerken? Hoe kunnen jullie de zaken integreren? Hoe kan je data delen en ontvangen? Ben je compatibel en open genoeg voor de smart city cultuur? Wat deel je wel en wat niet? Op welke manier kunnen gebundelde krachten op nieuwe manieren waarde opleveren? Wat moet je doen om daadwerkelijk bij te dragen aan het ‘smart’ concept? Een antwoord op deze vragen zal je helpen je taak als onderdeel van een smart city infrastructure in beeld te krijgen en effectief te vervullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s