Ben jij al onderdeel van een smart infrastructure?

Zoals vorige week besproken vormt smart infrastructure de basis van alle belangrijke thema’s die gerelateerd zijn aan een smart city. Hieronder volgt ter inspiratie een aantal belangrijke componenten van smart city infrastructure. Mogelijk speelt jouw bedrijf al een rol in een van deze componenten of zie je kansen voor de toekomst. Als we ons bewust zijn van de werkwijze en doeleinden van smart cities, dan kunnen we desgewenst ons steentje bijdragen.

Smart buildings

Een smart building integreert de in het gebouw aanwezige fysieke systemen op een intelligente manier zodat al deze systemen samenwerken op een geoptimaliseerde manier. Smart building management systemen kunnen onder andere de energie efficiëntie van een gebouw verbeteren, verzekeren dat het water optimaal wordt gebruikt, afval verminderen, onderhoudskosten verlagen, de veiligheid laten toenemen, en de gebruikerservaring verbeteren. Het wordt geschat dat het implementeren van smart building oplossingen zo’n dertig procent waterverbruik kan besparen, veertig procent energieverbruik kan besparen, en algehele onderhoudskosten van het gebouw met tien tot dertig procent kan verminderen.

Smart mobility

Smart mobility zijn benaderingen die verkeersopstoppingen verminderen en snellere, goedkopere, groenere transportmogelijkheden bevorderen. De meeste smart mobility systemen gebruiken data van verschillende bronnen over mobiliteitspatronen om verkeersomstandigheden op een holistische manier te optimaliseren. Smart mobility systemen bevatten openbaar vervoer systemen, maar ook individuele mobiliteitssystemen zoals carpoolen, het delen van vervoersmiddelen, en transport op aanvraag (denk bijvoorbeeld aan Uber en Greenwheels). Intelligente transport systemen integreren alle transportwijzen in een stad die samen een transportketen kunnen vormen, inclusief individuele mobiliteit en het openbaar vervoer, op een efficiënte manier. Moderne, intelligente transportsystemen omvatten onder meer een netwerk van sensoren, dynamische verkeerslichten, GPS-tracking voor het openbaar vervoer, informatiepanelen voor passagiers, automatische nummerbord herkenning voor voertuigregistratie, cameratoezicht, navigatie faciliteiten, signaleringssystemen, en niet te vergeten de mogelijkheid om live data van deze bronnen te integreren. Dit kan resulteren in verbeteringen op het gebied van netwerkbeheer, milieuprestaties, veiligheid, verkeersopstoppingen, toegankelijkheid, gemak en de gebruikerservaring.

Smart health

Een ander component van smart infrastructure is smart health, wat de gezondheid en het welbevinden van stedelijke bewoners betreft. Smart cities kunnen onder andere technologieën zoals big data gebruiken om voorspellingen te doen of gebieden die een grote invloed hebben op de volksgezondheid te identificeren, zoals epidemieën of gezondheidsbedreigingen gedurende extreme weersomstandigheden. Daarbij converteert smart health-care management gezondheid gerelateerde data naar klinische- en zakelijke inzichten door middel van digitale gezondheidsdossiers, thuiszorg, en het op afstand diagnosticeren, behandelen en monitoren van patiënten. Het regelt ook het zorg aanbod middels intelligente netwerk technologieën die helpen de gezondheidstoestand van burgers te monitoren. Bovendien maakt smart health een shift in focus van genezen naar voorkomen, met een bredere kijk op algehele zorg en gezond leven.

Smart waste management

Met de verstedelijking groeit de hoeveelheid afval enorm. Voor steden wordt het steeds moeilijker om afval te verzamelen, scheiden en terug te brengen naar een consumenten levenscyclus. Afvalbeheer omvat normaal gesproken het monitoren, ophalen, transporteren, verwerken, recyclen en verwijderen van afval. Wat smart waste management systemen doen is het type afval bij de bron categoriseren, en methoden ontwikkelen om afval op de juiste manier te behandelen. Een van de grootste inefficiënties op het gebied van afvalbeheer is het onvermogen om te voorspellen wanneer afval moet worden verzameld. Vuilniswagens worden vaak al op pad gestuurd terwijl de containers nog niet vol zijn. Sensoren, connectiviteit en Internet of Things bieden manieren om dit soort inefficiënties aan te pakken. Smart waste management systemen maken het mogelijk om verschillende soorten afval te monitoren, en met behulp van technologie kan de beweging van afval vanaf de bron tot aan verwijdering beter worden begrepen en beheerd.

Als video- en/of security expert heeft jouw bedrijf misschien al camera’s op stations, in winkelcentra, op wegen, in treinen, op parkeerterreinen, in ziekenhuizen of in verzorgingstehuizen. Misschien verzorg je al toegangscontrole of compleet gebouwbeheer. Met de mogelijkheden die technologieën als kunstmatige intelligentie met zich meebrengen kun je met jouw expertise op het gebied van video en analytics misschien zelfs wel een rol spelen in het afvalbeheer. Hoe dan ook; smart cities vereisen een smart infrastructure. Onderdeel uitmaken van een smart city infrastructure kan jouw huidige werkzaamheden veranderen, nieuwe toepassingen doen ontstaan, en de manier waarop je waarde toevoegt aan de omgeving een interessante twist geven. Ben jij al onderdeel van een smart city infrastructure?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s