Het belang van smart infrastructure

Snelle verstedelijking is een wereldwijd fenomeen. In 2008 waren er voor het eerst in de geschiedenis meer stedelijke bewoners dan bewoners op het platteland. Het wordt verwacht dat tegen 2030 meer dan zestig procent van de wereldbevolking in steden leeft. Hoewel steden slechts vijf procent van het land beslaan, dragen ze bij aan zo’n zeventig procent van het wereldwijde energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Wat deze trend met zich meebrengt zijn een enorme vraag naar land, water, eten, bouwmaterialen, maatregelen ter bestrijding van verontreiniging, en afvalbeheer. Daardoor staan steden continu onder druk om de kwaliteit en levering van diensten te verbeteren, de lokale economische concurrentiepositie te verbeteren, efficiëntie te vergroten, kosten te verlagen, effectiviteit en productiviteit te laten toenemen, en opstoppingen en milieuproblemen aan te pakken.

Naast de snelle verstedelijking ervaart de wereld een vierde industriële revolutie vanwege de snelle ontwikkeling van technologieën zoals robotics, 3D printen en kunstmatige intelligentie. De druk waar de steden onder staan met betrekking tot de snelle verstedelijking motiveert hen om te experimenteren met deze nieuwe technologieën. Er wordt gewerkt aan beleid en strategieën die kunnen resulteren in het effectief omgaan met de krachten achter verstedelijking. Smart cities spelen hier een belangrijke rol in.

Een smart sustainable city is een innovatieve stad die gebruik maakt van ICT en andere manieren om de efficiëntie van stedelijke operaties en diensten, het concurrentievermogen en de kwaliteit van leven te verbeteren, terwijl deze verzekert dat de behoeften van huidige en toekomstige generaties met betrekking tot economische, sociale en milieuaspecten vervuld worden. Smart infrastructure biedt de basis voor alle kernthema’s gerelateerd aan een smart city, waaronder smart people, smart mobility, smart economy, smart living, smart governance en smart environment. De kern eigenschap die ten grondslag ligt aan de meeste van deze componenten is dat ze zijn verbonden en dat ze data genereren, welke intelligent ingezet kan worden om optimaal gebruik van middelen te verzekeren en prestaties te verbeteren.

Smart infrastructure is de combinatie van fysieke infrastructuur met digitale infrastructuur, wat verbeterde informatie levert om betere, snellere en goedkopere besluitvorming mogelijk te maken. Onder fysieke infrastructuur vallen alle fysieke middelen die gerelateerd zijn aan de branches transport, water, energie, telecommunicatie en afval. Onder de digitale infrastructuur vallen sensoren, Internet of Things, Netwerken, big data, machine learning, etcetera.

Smart infrastructure is een kernaspect van de nieuwe digitale wereld in de infrastructuur sector. Smart infrastructure heeft de potentie om een revolutionaire impact te hebben op het efficiënte gebruik van bestaande infrastructuur. Beter begrip van de prestaties van onze infrastructuur zal ook de manier waarop nieuwe infrastructuur wordt ontworpen, geleverd, beheerd en automatisch wordt gecontroleerd revolutioneren. Traditionele rollen, waardemaatstaven en business modellen zullen allemaal veranderen.

Het bezit van data en het vermogen om het te begrijpen en ernaar te handelen is de sleutel voor smart cities en smart infrastructure. Zorg dat je als bedrijf klaar bent om je aan te passen om zo je voordeel te doen met de kansen die ontstaan. Early adopters zullen waarschijnlijk het meeste voordeel kunnen behalen. Iedereen in de infrastructuur sector heeft een keuze hoe snel zij reageren op de veranderingen die smart infrastructure zullen meebrengen. Maar een ding is zeker; iedereen zal ermee te maken krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s