Bespaar tijd en opslagruimte met container-native storage

Het wordt verwacht dat software-defined storage (SDS) op korte termijn de gebruikelijke storage gaat vervangen. Onderzoeksbedrijf Gartner verwacht dat tegen 2020 70 tot 80 procent van ongestructureerde data zal worden opgeslagen op goedkopere storage hardware, gemanaged door SDS systemen. Dat betekent dat SDS en storage in containers, ook wel container-native storage genoemd, de toekomstige storage oplossing is voor organisaties. Wat container-native storage interessant maakt is dat het eigenschappen heeft die ons in staat stellen tijd en opslagruimte te besparen.

Kubernetes maakt het leven makkelijker

Container-native storage biedt dezelfde soort eigenschappen als traditionele storage, waaronder hoge beschikbaarheid, beveiliging, data integriteit, snapshotting en geo-replicatie. Deze zijn automatisch ingesloten in het Kubernetes management platform. De Kubernetes orchestrator is de container cluster manager binnen het Red Hat OpenShift Container Platform. Dit algemene management platform verlicht veel van de potentiële lasten die gepaard gaan met container storage.

Container-based oplossingen verminderen administratieve lasten terwijl ze de beheerder meer controle geven over hun omgeving. Met Kubernetes kunnen beheerders gecontaineriseerde storage diensten onder een enkel management platform beheren. Deze orchestrator houdt de containers in toom en draaiende. Hij houdt gegevens bij van alle containers in een cluster, regelt draai schema’s en monitort de omgeving. Met Kubernetes is een container gegarandeerd beschikbaar als deze nodig is, zelfs als de server waar deze op draait down gaat. Kortom, de beheerder kan met een gerust hart een aantal van zijn taken uit handen geven aan Kubernetes, zodat hij tijd over houdt voor andere zaken.

De efficiëntie van dynamic provisioning

Een unieke eigenschap van Kubernetes is dynamic volume provisioning. Met statische provisioning heeft het uitdelen en aanvragen van opslagruimte twee belangrijke nadelen: verspilde tijd en verspilde opslagruimte. Dynamic provisioning steekt hier een stokje voor.

Bij statische provisioning moeten ontwikkelaars inschatten hoeveel storage zij nodig hebben om het vervolgens aan te vragen bij de beheerder. Op zijn beurt moet de beheerder contact opnemen met een storage provider om meer volumes aan te vragen. Een tijdrovend proces. Bovendien resulteert het hele begrip van het gokken van de benodigde storage capaciteit in verspilde ruimte. Stel dat een beheerder 1 terabyte opslagruimte heeft, met tien 10 gigabyte volumes. Als een applicatie 50 gigabyte nodig heeft, dan blijft er 50 gigabyte ongebruikt in een 100 gigabyte volume. Als een applicatie 150 gigabyte nodig heeft kan de beheerder de aanvraag niet vervullen met de huidige configuratie. Met dynamic provisioning is dit soort ellende verleden tijd.

Dynamic provisioning stelt iedereen met toegang tot de management console in staat om storage volumes op aanvraag te creëren. Dynamic provisioning laat een ontwikkelaar of beheerder kiezen welke hoeveelheid opslagruimte nodig is op een bepaald moment, los van de manier waarop schijfruimte is geconfigureerd, en het systeem regelt de toewijzing van de ruimte achter de schermen. Het is al geconfigureerd. Je hoeft alleen zeker te stellen dat de configuratie juist is voor jouw omgeving.

Het mooie is dat beheerders er niet bij betrokken hoeven te zijn. Ontwikkelaars kunnen autonoom, via een simpele interface direct in hun eigen container-native storage voorzien. Ontwikkelaars kunnen de storage beheren met een paar klikken, binnen een paar schermen, zonder de know-how en technische kennis van een storage expert. Terwijl traditionele storage oplossingen te stug zijn geweest in de ogen van ontwikkelaars, stelt container-native storage hen in staat om de opslagruimte die zij nodig hebben direct te verkrijgen, met de mogelijkheid om te schalen. De bottom line is dat zowel beheerders als ontwikkelaars minder hoeven te focussen op huishoudelijke taken en meer tijd overhouden voor andere zaken.

In eerste instantie willen organisaties graag hun huidige storage investeringen maximaal benutten en niet meer geld uitgeven aan nieuwe apparatuur. Echter, wegens de toegenomen flexibiliteit, schaalbaarheid, en samenvoeging van diensten, in combinatie met de efficiëntere IT praktijken die container storage biedt, kunnen bedrijven met de tijd een lagere total cost of ownership realiseren. Hoe eerder je begint, hoe meer je bespaart. Het accepteren en implementeren van de storage van de toekomst is waarschijnlijk een betere keuze dan blijven investeren in traditionele SAN en NAS technologieën. Het valt te verwachten dat de voordelen van container-native storage opwegen tegen de moeite die gepaard gaat met het overstappen naar moderne methoden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s