Storage voor en in containers

Als je de posts van de afgelopen weken hebt gelezen, klinken containers goed in de oren. Met nieuwe ontwikkelingen komen echter ook wat uitdagingen om de hoek kijken. Storage voor applicaties die in containers staan is een lastige zaak. Hoewel veel organisaties traditionele storage apparatuur gebruiken, bieden die niet de flexibiliteit die nodig is voor gecontaineriseerde omgevingen. Het fijne aan containers is dat ze zeer flexibel zijn en schaalbaarheid bieden op het gebied van het leveren van apps en storage. Helaas kan traditionele storage de flessenhals zijn die deze progressie tegenhoudt.

Probleem met storage en containers

Een container is een vergankelijk object. Hij kan voor een periode op een server draaien, om vervolgens te verplaatsen naar een andere server indien nodig. Hoewel een container zijn pakketje van software en afhankelijkheden behoudt waar hij ook naartoe gaat, slaat hij geen data op zodat hij slechts een kleine voetafdruk heeft. Een container is niet ontworpen om data die een applicatie genereert aan te houden. Als een proces stopt of de container wordt gereboot, raakt alle data die betrokken is bij de applicaties in de container verloren. Sommige applicaties moeten echter hun status, data en configuratie aanhouden. Zo moet een database container blijvende storage hebben voor zijn data store. Bovendien, gezien de kortstondige aard van containers, moeten applicaties mogelijk hun status behouden als de container er niet meer is. Lokale storage is dan niet geschikt, want als een container naar een andere server wordt verplaatst verliest het toegang tot de data.

Waar op gelet moet worden bij storage voor gecontaineriseerde applicaties

Als het aankomt op storage voor gecontaineriseerde applicaties zijn twee zaken belangrijk. Ten eerste moeten de ontwikkelaars voorzien in de storage die de applicatie zal consumeren. Ten tweede moeten zij zorgen dat de applicatie de toegewezen storage daadwerkelijk kan gebruiken. Red Hats OpenShift storage framework stelt men in staat om storage volumes te leveren van een breed scala aan on-premise en cloud storage platformen. Op vergelijkbare wijze biedt OpenShift volume plugins die ervoor zorgen dat, zodra een container is gepland op een node, de container wordt gestart en deze de storage volume kan bereiken.

Metadata is net zo belangrijk als de containers zelf. Metadata beschrijft de inhoud van iedere container. Als dit niet beschikbaar is wordt beheer over een cluster een verschrikking. Metadata kan worden opgeslagen in containers, maar het is te belangrijk voor het hele proces om te riskeren dat het verloren raakt door een fout of ramp. Daarom is het het best om metadata te verspreiden over meerdere containers. Linux containers bieden flexibiliteit, en verpakking en distributie voor applicaties, data en metadata.

Storage voor containers en storage in containers

In het algemeen bestaat container storage in twee vormen: Storage voor containers en storage in containers. Storage voor containers, ook bekend als container-ready storage, is in essentie een opstelling waarbij storage beschikbaar is voor een (groep) container(s) over een netwerk. De meeste storage oplossingen, waaronder SDS, NAS en SAN, kunnen op deze wijze worden ingezet. Helaas biedt dit geen additionele waarde aan een container omgeving vanuit een storage perspectief.

Bij storage in containers worden storage diensten gecontaineriseerd en beheerd onder een enkel management platform zoals Kubernetes. Hierdoor hebben beheerders minder ‘huishoudelijke’ taken te verrichten, waardoor zij hun tijd elders kunnen inzetten. Daarbij kunnen de applicaties en het storage platform hierdoor op dezelfde set van infrastructuur draaien, waardoor de infrastructuur uitgaven verminderd worden. Het voordeel voor ontwikkelaars is dat zij applicatie storage kunnen toewijzen die zowel zeer elastisch als ontwikkelaars vriendelijk is.

Red Hat brengt storage in containers naar een hoger niveau met het Red Hat OpenShift Container Platform; een oplossing die ook wel bekend is als container-native storage. De post van volgende week behandelt de manier waarop container-native storage toegevoegde waarde levert aan ontwikkelaars en beheerders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s