Containerisatie: De volgende stap naar een betere IT infrastructuur

Containers op de agenda

Technologieën als virtualisatie en cloud computing zijn niet meer weg te denken. In de beginfase van deze technologieën zie je misschien niet direct op welke manier deze waarde voor jouw bedrijf kunnen opleveren. Nu is de kans groot dat je niet meer zonder kunt. De volgende technologie staat alweer op de agenda: Containerisatie. Containers zijn niet meer een kwestie van ‘als’, maar van ‘wanneer’. Tijd om ons er meer in de verdiepen.

Container technologie is een van de meest spraakmakende nieuwe technologieën van de afgelopen jaren. Hoewel de roots in 1979 liggen werd de technologie pas mainstream in 2013, toen Docker op het toneel verscheen. Sindsdien is er een hele industrie omheen gekomen. Binnen enkele jaren gingen containers van wetenschappelijk project naar productie status. De applicatie container technologie belooft de manier waarop IT operaties uitgevoerd worden net zo te veranderen als virtualisatie technologie een aantal jaren geleden deed. Het momentum achter containers laat absoluut geen tekenen van vertraging zien, want bedrijven blijven de voordelen als toegenomen schaalbaarheid en verminderde cybersecurity erkennen. In steeds meer bedrijven verschijnen container tools, wat blijkt uit de toegenomen investeringen op dit gebied. Containers beginnen wereldwijd virtuele machine te vervangen of te complementeren, en het wordt verwacht dat de markt gaat groeien.

Zoals met elke nieuwe technologie hebben IT professionals ook wat containerisatie betreft de neiging af te wachten om te zien of deze wat zal opleveren of aan de kant geschoven wordt. Containers zijn nu in zo’n mate ontwikkeld, en bepaalde technologieën zoals Kubernetes hebben in zo’n mate vaste voet gekregen in de markt, dat je verzekerd kan zijn dat ze ook op lange termijn aanwezig zullen zijn. Nu kun je met een bepaalde mate van zekerheid tools implementeren die blijvend zijn en met voldoende support. Een goed moment om container technologie te gebruiken, mocht je dat nog niet doen.

Wat is een container?

Een container is een of meerdere applicaties en de afhankelijkheden die nodig zijn om deze te draaien gebundeld in een klein pakketje. Dat betekent dat een container code heeft, een runtime omgeving, system tools, en libraries; dezelfde dingen die je traditioneel installeert op een server. Een container kan ook infrastructuur diensten huisvesten, zoals storage of een hybride van apps en storage.

Bij virtualisatie is de virtuele machine het pakketje, welke zowel de applicatie als een geheel besturingssysteem bevat. Een fysieke server waar drie VM’s op draaien heeft een hypervisor en drie aparte besturingssystemen die daarop draaien. Daarentegen heeft een server waar drie gecontaineriseerde applicaties op draaien met Docker slechts een enkel besturingssysteem, en elke container deelt de OS kernel met de andere containers.

Hoewel containers onafhankelijke entiteiten zijn, werken ze samen met andere technologieën. Een container ecosysteem bestaat uit een container platform, een orchestrator en een storage cluster. Het doel van het container platform is het automatiseren van het verpakken en laden van de containers, voor meer efficiëntie, alsmede het bieden van het bestuur voor het totale app ontwikkeling process. Een orchestrator, zoals Kubernetes, is een stukje software dat applicatie containers over een cluster beheert, om er zeker van te zijn dat elke container blijft draaien ongeacht de omstandigheden. Een storage cluster is een netwerk van storage nodes die schaalbaarheid en hoge beschikbaarheid biedt aan applicaties die data moeten behouden. De storage cluster die storage diensten biedt kan zowel buiten als binnen de container gelegen zijn.

Het implementeren van containers brengt interessante voordelen en belangrijke implicaties met zich mee. Hou de komende posts in de gaten om hier inzicht in te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s