Hyper-converged infrastructuur voor mission-critical applicaties

Cloud computing staat centraal in digitale transformatie. Veel CIO’s zijn echter niet zo happig op het naar de public cloud brengen van hun mission-critical applicaties en data wegens verontrusting over veiligheid, performance en beschikbaarheid. Volgens Gartner beginnen bedrijven in te zetten op een hyper-converged infrastructuur als belangrijk systeem. Het IT onderzoeksbedrijf voorspelt dat tegen 2020 twintig procent van de business-critical applicaties die momenteel op drieledige IT infrastructuren draaien, zullen overgaan naar hyper-converged infrastructuur.

Hyper-converged Infrastructuur

Een hyper-converged infrastructuur (HCI) is een schaalbare, software-geïntegreerde infrastructuur die computing, netwerk en data-opslag integreert op standaard hardware in een enkele server, waarvan het management is verenigd. Deze servers kunnen eenvoudig worden geclusterd om te groeien in performance en capaciteit, en kunnen zo goed als kant en klaar aangeschaft worden. Wat initieel begon als een optie voor het midden en kleinbedrijf, wordt nu gezien als een eerste keuze voor bedrijven van alle maten.

Meerdere clouds

Volgens onderzoek van IDC heeft negentig procent van de bedrijven het plan om meerdere clouds te gebruiken in de komende jaren. Hieronder vallen zowel meerdere private clouds als meerdere public clouds, hoewel hybride private-public cloud modellen alledaagser zijn. Een multi-cloud strategie gaat veelal over het matchen van applicatie en data workloads met de juiste cloud service met de vereiste performance en veiligheid.

De niet mission-critical applicaties, zoals applicaties voor algemeen gebruik en e-mails, worden vaak in de public cloud ondergebracht. Voor de mission-critical applicaties wordt vanwege veiligheid, performance en beschikbaarheid vaak een private cloud gebruikt. Sommige bedrijven zien het gebrek aan in-house vaardigheden en de initiële kosten van een private cloud als drempel, hoewel dat laatste op lange termijn tegenwicht biedt aan de public cloud als je rekening houdt met de additionele veiligheid en performance oplossingen die vaak nodig zijn. Met de komst van HCI zijn de beperkte vaardigheden niet zo’n probleem meer, doordat het een appliance is die ‘van de plank’ aangeschaft kan worden. Daarbij kan HCI een brug bouwen tussen public en private clouds, waardoor zij samen kunnen werken en een geïntegreerde cloud omgeving creëren die makkelijk te beheren is en voldoende data bescherming biedt.

Cloud in a box voor mission-critical applicaties

De vooraf geïntegreerde, modulaire infrastructuur maakt HCI aantrekkelijk. IT afdelingen beginnen hun mission-critical applicaties in deze HCI omgevingen te plaatsen, wat hun vertrouwen in de beloften van hyper-convergence en zijn mogelijkheid om resource management te automatiseren en performance te verbeteren benadrukt.

Volgens een onderzoek door 451 Research worden HCI’s momenteel gebruikt in veertig procent van de organisaties, met name in mission-critical omgevingen. Analisten verwachten dat dat aantal de komende jaren substantieel zal toenemen als de markt ontwikkelt en uitbreidt. Vandaag de dag verwachten bedrijven dezelfde flexibiliteit van hun interne IT als een public cloud dienst kan bieden. HCI’s kunnen een flinke dosis proces efficiëntie en flexibiliteit bieden. Ook Gartner voorspelt een substantiële groei voor HCI’s. Het bedrijf verwacht dat de markt 24 procent van de volledige cloud systemen markt zal beslaan, en dat het gebruik tegen 2020 mainstream wordt in datacenters.

HCI’s pakken veel van de problemen van het implementeren van private clouds aan. Een HCI kan gezien worden al een private cloud in een box voor organisaties die zich niet willen binden aan grote directe investeringen en de vrijheid willen hebben om mee te bewegen met de groei van het bedrijf. Het levert vooraf geïntegreerde eenvoud, schaalbaarheid en gecentraliseerd beheer en stelt organisaties in staat klein en veilig te beginnen, en snel te groeien. Met de juiste geautomatiseerde tools en provisioning kan het de schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud bieden, met de veiligheid en compliance van on-premises private clouds. Op deze manier kunnen organisaties ook als het de mission-critical applicaties betreft profiteren van de voordelen van public clouds, en kunnen zij de nadelen omzeilen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s