Mogelijkheden met drones

De populariteit van drones is in de afgelopen jaren flink toegenomen. De competitie in de markt zorgt ervoor dat de prijzen van drones afnemen en de technologie razendsnel verbetert. Er bestaan nu betaalbare drones die voorzien zijn van 4K camera’s, ingebouwde GPS en autopilot waardoor de drone voorgeprogrammeerde routes kan vliegen, bluetooth, mechanismen om botsingen te vermijden, de mogelijkheid om een consistente hoogte te behouden tijdens het vliegen over een ongelijk terrein, active tracking om automatisch een object te volgen, en de mogelijkheid om snelheden van 80 km/uur of hoger de behalen. Ook de veiligheidsmechanismen, betrouwbaarheid, bedieningsafstand en levensduur van de batterij blijven verbeteren. Hierdoor worden drones snel een onmisbaar gereedschap voor diverse branches. Hierbij enkele, potentieel inspirerende, zakelijke mogelijkheden met drones.

Observatie voor de beveiliging van een locatie

Zoals we al eens eerder hebben besproken creëren drones nieuwe zakelijke mogelijkheden op het gebied van beveiliging en observatie. Sommige systemen bijvoorbeeld integreren een drone met sensoren zodat deze op de hoogte wordt gesteld en geactiveerd in het geval van indringing. De drone verzamelt live videobeelden van de indringing. De gebruiker kan de drone op afstand besturen of deze instrueren om boven de indringer te zweven, en kan desgewenst de politie inschakelen. Drones kunnen ook assisteren bij het detecteren van andere gevaren omtrent locaties, zoals brand en waterlekken. Live videobeelden van de drones kunnen worden verstuurd naar mobiele apparaten, een centrale bewaking faciliteit, of direct naar hulpdiensten.

Opsporing en redding

Ook op het gebied van opsporing en redding beginnen drones een onmisbaar middel te worden. Behalve het feit dat de kosten flink verlaagd worden door drones in plaats van helikopters te gebruiken voor zoekopdrachten vanuit de lucht, zijn drones in staat om ‘s nachts te vliegen en gebieden te bereiken die voor helikopters ontoegankelijk zijn. Het uitrusten van drones met infrarood en/of night vision sensoren stelt opsporing- en reddingsteams in staat vermiste personen zowel visueel als door warmteafgifte te detecteren. Bovendien kunnen drones de benodigde noodvoorzieningen op locatie afleveren.

Landbouw onderzoek

Drones brengen ook op het gebied van agricultuur een hoop veranderingen teweeg. Boeren kunnen gewassen vanuit de lucht overzien met een goedkope drone met sensoren die hen in staat stelt een ongeëvenaarde hoeveelheid bruikbare data te verzamelen, waaronder variaties in samenstelling van de grond, bodem hydratatie, en plagen. Daarbij kunnen er wekelijks, dagelijks of zelfs ieder uur gewas onderzoeken worden gedaan. Het verzamelen van nauwkeurige informatie maakt optimale irrigatie, bevruchting en ongediertebestrijding mogelijk. Zo kan water bespaard worden en het gebruik van pesticiden verminderd worden, terwijl de oogst wordt gemaximaliseerd en het milieu wat wordt bespaard.

Commerciële-, industriële- en verzekeringsinspecties

Handmatige inspectie van daken kan duur, complex en gevaarlijk zijn, met name voor gebouwen met meerdere verdiepingen. Gelukkig kunnen inspecties veilig en goedkoop worden uitgevoerd met behulp van drone technologie. Een drone kan de buitenkant van gebouwen van dichtbij onderzoeken, en hoge kwaliteit video opnamen maken van het dak, de goten, schoorstenen, etcetera, zodat zwakke plekken op tijd ontdekt kunnen worden. Op vergelijkbare wijze worden drones steeds vaker gebruikt in andere branches om inspecties uit te voeren die duur of gevaarlijk zouden zijn als ze door de mens werden gedaan. Denk hierbij aan inspecties van grote, moeilijk te bereiken structuren als windturbines, bruggen en elektriciteitskabels. Ook beschadigde gebieden kunnen worden onderzocht met drones ten behoeve van verzekeringsclaims.

Onderwater inspectie

Drone technologie is niet beperkt tot onbemande luchtvoertuigen. Onderzeese drones zijn al tientallen jaren beschikbaar, maar tot voor kort konden alleen grote bedrijven of onderzoeksinstituten deze zich veroorloven. Tegenwoordig kunnen veel meer organisaties zich onderwater drones veroorloven die tot honderd meter diep kunnen duiken en op afstand bediend kunnen worden met behulp van een laptop of smartphone. Onderzeese drones kunnen uitgerust worden met verlichting. Ze kunnen hoge resolutie afbeeldingen of video’s maken tegen een fractie van de prijs van het inhuren van een professionele duiker. Onderwater drones hebben vele commerciële toepassingen, waaronder zeeonderzoek, milieu beoordelingen, aquacultuur onderzoek, en inspecties van bijvoorbeeld propellers en tanken.

Gebieden in kaart brengen en landmeetkunde

Landmeters gebruiken steeds vaker drones om zeer nauwkeurige digitale onderzoeksdata vanuit de lucht te verkrijgen voor een fractie van de tijd en prijs van onderzoeksteams op de grond. Met gebruik van referentiedata van het basisstation en van GPS, kunnen bepaalde drones driedimensionale cartografische informatie verzamelen met een nauwkeurigheid van 1 à 2 centimeter na verwerking. Cartografische metingen worden voor vele doeleinden gebruikt, zoals stadsplanning, de bouw, mijnbouw, het monitoren van vervuiling, bosbeheer en archeologie.
Dit waren enkele mogelijkheden die drone technologie biedt. Van bepaalde processen zijn we ons niet eens bewust dat ze bestaan of welke activiteiten ermee gemoeid gaan. (Video) data gaat in steeds meer gebieden een essentiële rol spelen. Met jouw kennis en ervaring op dit gebied en met de komst van technologieën zoals drones kun je je markt verbreden en verdiepen. Of je nou zelf drones aanschaft en er gebruik van maakt, drone diensten biedt op contract basis, of drones inhuurt, de kans is groot dat drones de mogelijkheden voor video- en beveiligingsbedrijven significant beïnvloedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s