Uninterruptible Power Supply voor business continuïteit

In het digitale tijdperk is de rol van verbonden apparatuur zo belangrijk geworden dat downtime steeds vaker geen optie is, omdat dit enorme verliezen teweeg brengt. Robuuste systemen zijn nodig om activiteiten te optimaliseren, en apparatuur en data te beschermen. Of het nou een kleinschalig of grootschalig project betreft, betrouwbare, beschikbare stroom is daarbij van cruciaal belang.

Het belang van stroombeveiliging

Eigenlijk kan vrijwel geen enkel bedrijf het zich veroorloven om zijn IT bezittingen onbeschermd te laten tegen stroom problemen. Stroom afnames, -toenames en -onderbrekingen kunnen een bijzonder negatieve impact hebben. De vervelende realiteit voor bedrijven is dat deze zaken onvermijdelijk zijn.

Hoewel we ons er misschien niet altijd bewust van zijn, is de gemeenschappelijke stroomvoorziening niet zuiver. Wettelijk gezien mag de spanning namelijk variëren binnen bepaalde grenzen. De elektrische stroom kan sterk genoeg variëren om significante schade aan waardevolle IT apparatuur te veroorzaken. Nu opslagsystemen, servers en netwerkapparatuur componenten gebruiken die zo geminiaturiseerd zijn dat ze eerder haperen en falen onder de conditie van de stroom dan vroeger, zijn de risico’s en problemen van de stroomschommelingen ook intenser geworden.

De gemeenschappelijke stroomvoorziening is ook niet 100 procent betrouwbaar, wat betekent dat er elk jaar een aantal uren stroomstoring kan voorkomen. En dan zijn er natuurlijk nog mensen met verkeerde bedoelingen die opzettelijk een stroomstoring bewerkstelligen. Zelfs korte onderbrekingen kunnen zeer problematisch zijn. Onderbrekingen van een seconde kunnen gebeurtenissen triggeren die IT apparatuur wel een kwartier tot een aantal uren onbeschikbaar kan maken. Hoewel IT vroeger nog een ondersteunende rol in bedrijven speelde, is het tegenwoordig absoluut centraal in hoe de meeste bedrijven concurreren. Als IT systemen down zijn komen core business processen snel tot stilstand, met alle gevolgen van dien.

De Uninterruptible Power Supply

Het plannen en implementeren van een robuuste stroombeveiliging oplossing is van vitaal belang voor business continuïteit. Generatoren en overspanningsbeveiliging kunnen ons op weg helpen, maar deze zijn niet genoeg voor een complete stroombeveiliging. Generators kunnen systemen operationeel houden tijdens een stroomstoring, maar het duurt even voordat ze zijn opgestart en bieden geen bescherming tegen overspanning en andere elektrische storingen. Overspanningsbeveiliging helpt met overspanningen, maar niet met problemen als te lage stroom en opzettelijke of onopzettelijke stroomonderbrekingen. Gelukkig bestaat er nog een ander mechanisme: De Uninterruptible Power Supply (UPS).

Een UPS is een elektrisch apparaat dat noodstroom biedt als de hoofd stroombron faalt. Een UPS biedt vrijwel direct bescherming tegen stroomstoringen door het leveren van energie dat opgeslagen is in batterijen, supercondensatoren of vliegwielen. De on-battery runtime van de meeste UPS’en is relatief kort (enkele minuten), maar voldoende om een stand-by stroombron te starten of de beschermde apparatuur correct af te sluiten.

Een UPS wordt over het algemeen gebruikt om hardware zoals computers, datacenters, Telecom apparatuur of andere elektrische apparatuur te beschermen tegen onverwachte stroomstoringen die ongelukken, dataverlies en verstoring van de bedrijfsvoering tot gevolg kunnen hebben. Een UPS komt voor in verschillende maten. Kleinere maten zijn ontworpen om een enkele computer te beschermen, terwijl de grotere maten volledige datacenters of gebouwen van stroom voorzien.

Hoewel de primaire rol van een UPS het bieden van korte termijn stroom is in het geval dat de stroombron faalt, zijn de meesten ook in staat om in meer of mindere mate de gemeenschappelijke stroomvoorziening problemen te corrigeren. Denk hierbij aan het corrigeren van overspanning, afname in spanning, en ruis (door nabijgelegen apparatuur).

Vandaag de dag investeren organisaties grote hoeveelheden geld in hun IT infrastructuur en de benodigde stroom. Zij vertrouwen erop dat deze investering hen productief houdt en hun concurrentiepositie in stand houdt. Het is daarom slim om deze infrastructuur weerbaar te maken tegen elektrische toenames, -afnames en -storingen. Een goede stroombeveiliging oplossing, voorzien van hoge kwaliteit, efficiënte UPS hardware kan helpen bij het beschikbaar houden van de bedrijfsapplicaties en het veilig houden van data, terwijl de elektriciteitskosten te overzien blijven. Door bekend te raken met de basics van wat een UPS kan betekenen, kun je zeker stellen dat mission-critical systemen altijd de betrouwbare en beschikbare stroom krijgen die zij nodig hebben om hun taken succesvol uit te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s