Overspanningsbeveiliging tegen downtime van beveiligingssysteem

Voor beveiligingssystemen is continuïteit over het algemeen uitermate belangrijk. Downtime voorkomen staat dan ook bij veel organisaties hoog op het prioriteitenlijstje. Verrassend genoeg bevatten de ontwerpen van beveiligingssystemen vaak geen overspanningsbeveiliging. Toch is het belangrijk overspanningsbeveiliging te overwegen als een preventieve maatregel voor het behouden van de functionaliteit van de apparatuur en de systemen waar ze op draaien.

Oorzaken van overspanning

De meeste overspanningen worden veroorzaakt door blikseminslag; niet alleen bij een directe inslag maar ook als er blikseminslag plaatsvindt in de omgeving. Via binnenkomende kabels kan de overspanning namelijk toch het gebouw binnenkomen. Er is slechts één blikseminslag nodig, van een onweersbui of een andere natuurramp, om duizenden euro’s aan beveiligingsapparatuur te ruïneren. Plotselinge, hevige spanning zoals die van bliksem veroorzaken bijna onmiddellijk complete storing van de beveiligingsapparatuur. Maar zelfs kleine stroompieken kunnen gevoelige apparatuur met de tijd verslechteren. Interne stroompieken kunnen het gevolg zijn van het aanzetten van een apparaat met een groot vermogen. Externe pieken kunnen het gevolg zijn van een service verbreking in het net zelf. Voor beide gevallen geldt dat de onderbrekingen op elk moment van de dag kunnen plaatsvinden. Daarbij kunnen stroompieken, net als bij elektriciteitskabels, gemakkelijk data/telecom lijnen binnendringen.

Gevolgen van overspanning

Al deze scenario’s kunnen substantiële kosten teweeg brengen door fysieke schade aan de beveiligingssystemen. Wanneer er een overspanning optreedt wordt de apparatuur vaak onherstelbaar beschadigd. Echter, de schade van de potentiële downtime zou veel groter kunnen zijn. Zo moeten gebouwen worden geëvacueerd als het brandalarm niet meer functioneert. Tegen additionele kosten moeten beveiligingsmedewerkers worden ingezet bij parkeergarages, deuren en beveiligde gebieden als de beveiligingssystemen buiten gebruik zijn geraakt. Ook de kosten van bijvoorbeeld een evenement dat wegens een storing in het beveiligingssysteem niet door kan gaan moeten worden opgehoest. Tevens ontstaat er een verlies in productiviteit als het personeel wordt vertraagd door beveiligingsactiviteiten die handmatig uitgevoerd moeten worden, of als hun werkuitrusting beschadigd of verloren is. Alsof dit nog niet erg genoeg is kan downtime ook voor langere tijd negatieve gevolgen hebben voor een bedrijf door een potentieel verlies in het vertrouwen van de klant. Met name als de klant zijn beklag doet op social media kan dit de reputatie flink schaden en het bedrijf toekomstige business kosten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onherstelbare schade die het verlies van data kan opleveren.

Vaak vertrouwen eindgebruikers erop dat de verzekering de kosten van het repareren van de materiële schade aan een systeem dekt. De downtime, het dataverlies en de reputatie schade worden helaas niet (volledig) gedekt door de verzekering en kunnen snel de kosten van de beschadigde apparatuur overtreffen.

Overspanningsbeveiliging

Om de apparatuur of installatie te beschermen tegen hoge overspanningen is het noodzakelijk om het apparaat of de installatie te voorzien van een overspanningsbeveiliging. De simpele implementatie van overspanningsbeveiliging biedt bescherming tegen overspanning die wordt geabsorbeerd door beveiligingsapparatuur, zodat deze zonder onderbreking hun activiteiten kunnen voortzetten. Ze kunnen eenvoudig en kosteneffectief aan bijna elk elektronisch systeem of bedraad netwerk worden toegevoegd. Een overspanningsbeveiliging laat de energie van een overspanning naar aarde afleiden en beperkt zo de spanning en schade op de achterliggende apparatuur, terwijl het tegelijkertijd de normale spanning door laat gaan en de apparatuur zonder onderbreking blijft functioneren. Hoewel organisaties die mission-critical projecten inrichten het waarschijnlijk wel meenemen in hun ontwerp, kan overspanningsbeveiliging voor de iets minder kritieke projecten ook een zeer rendabele voorzorgsmaatregel zijn. Een factor om zeker in overweging te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s