Het Chinese SenseTime voorloper op het gebied van real-time observatie

Kunstmatige intelligentie wordt voor uiteenlopende taken ingezet, maar een van de meest succesvolle toepassingen is geautomatiseerde observatie. In China is video observatie een big deal. De overheid heeft er een groot budget voor ter beschikking zodat ze de samenleving kunnen beheren. Volgens onderzoeksbedrijf IHS heeft China momenteel 176 miljoen observatie camera’s in het land, en dit aantal blijft toenemen. De meest waardevolle kunstmatige intelligentie startup in de wereld, SenseTime, komt dan ook uit Hong Kong. De Chinese overheid maakt niet alleen gebruik van de technologieën van SenseTime, maar ondersteunt het bedrijf ook flink in termen van geld en datasets voor het trainen van de intelligentie van de machines. Mogelijk kunnen wij nog wat afkijken van deze voorloper.

SenseTime gebruikt computer visie en deep learning gedreven door kunstmatige intelligentie om software tools en applicaties te creëren zodat computers gezichten en objecten kunnen herkennen, en de wereld kunnen begrijpen. De tools van SenseTime worden door hun klanten ingezet voor o.a. observatie.

Gezichtsdetectie en -herkenning

Gezichtsdetectie systemen van SenseTime kunnen gezichten detecteren binnen een milliseconde. Ze kunnen zelfs lage kwaliteit, complexe afbeeldingen en de observatie videobeelden van grote menigten lezen. Ze zijn in staat om gezichtsprofielen, gedeeltelijk verduisterde en wazige beelden, bewegende gezichtsuitdrukkingen, en afbeeldingen van gezichten in andere omgevingen te decoderen.

Als er eenmaal een beeld van een gezicht is gegeven, kunnen er binnen een milliseconde grootschalige gezichtsdatabases en observatie video’s worden gescand voor een snelle ID identificatie. De identificatie heeft een nauwkeurigheid van 96 procent, en een foutenpercentage van minder dan 0.001.

Natuurlijk zijn er mensen die proberen te frauderen met dit soort systemen. Daar heeft SenseTime de liveness detection oplossing voor in het leven geroepen. Deze kan, samen met de gezichtsidentificatie, identificeren of een beeld voor de camera een echt persoon is of dat het een beeld manipulatie is. Deze technologie kan effectief onderscheid maken tussen HD foto’s, gephotoshopte beelden, 3D modellen, face swaps en andere manipulaties.

Video analyse

Verder hebben zij video analyse technologieën ontwikkeld voor het detecteren en herkennen van voetgangers, motorvoertuigen en niet- motorvoertuigen, welke ook functionaliteiten bieden als monitoring, tracking, analyse van kenmerken (zoals leeftijd, kleding, geslacht, en nummerbord), en doelgericht beelden doorzoeken. De analyses zijn nauwkeurig en vrij van storingen door meerdere gezichtspunten, verschillende resoluties en verschillende licht omstandigheden.

De tools van SenseTime kunnen o.a. ingezet worden voor toegangscontrole, ID check bij evenementen, misdaadonderzoek, video analyse, intelligente verkeersobservatie en publieke veiligheid.

Cases

Een bureau voor publieke veiligheid in Guangzhou maakt gebruik van SenseTotem. Dit is een door SenseTime ontwikkeld intelligent observatiesysteem om gezichtsbeelden van een plaats delict te vergelijken met foto’s uit een database om de identiteit van verdachten vast te stellen en bij te dragen aan misdaad onderzoeken. Volgens SenseTime heeft de video detectie afdeling sinds 2017 meer dan 2000 verdachten geïdentificeerd, meer dan 800 mensen gearresteerd en bijna 100 zaken succesvol opgelost. SenseTotem heeft de politie agenten bevrijd van handmatig zoekwerk, wat veel kostbare tijd en middelen bespaart.

Het provinciale publieke veiligheidsbureau in Yunnan maakt daarentegen gebruik van SenseFace. Dit is een door SenseTime ontwikkeld gezichtsdetectie platform om politieagenten te assisteren in het detecteren van criminele activiteiten en het afbreken van terroristische activiteiten. Zij hebben een test platform gebouwd voor gezichtsidentificatie voor alle plaatsen en zogenoemde prefecturen in de Yunnan provincie. In de toekomst zal de afdeling een geïntegreerd applicatie platform bouwen voor gezichtsidentificatie op provinciaal niveau om politieagenten te helpen om activiteiten die de publieke veiligheid in gevaar brengen efficiënt te voorkomen.

Toekomst

Volgens Bloomberg ontwikkelt SenseTime momenteel software met de codenaam Viper, welke data van duizenden live camera feeds zal ontleden, en gebruikt zal worden door de politie om alles van ondeugd tot ongelukken en verdachten op zwarte lijsten te volgen.

Het is de vraag of de camera observatie in Nederland met dezelfde intensiteit als waarmee dit in China gebeurt zal plaatsvinden, maar de ontwikkelingen daar kunnen ons zeker informeren en mogelijk inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s