Minder fatale ongelukken door betere data over verkeersdrukte

Het Vision Zero initiatief

In 1997 werd in Zweden het Vision Zero initiatief gestart met het doel fataliteiten en ernstige verwondingen als gevolg van verkeersongevallen te elimineren. Sindsdien heeft dit initiatief zich verspreid over vijfentwintig Amerikaanse steden. Vision Zero steden zijn van mening dat fatale verkeersongevallen te voorkomen zijn en hebben het doel deze te elimineren binnen en gestelde tijd met duidelijke, meetbare strategieën. Ze hebben een multidisciplinaire benadering; ze brengen diverse belanghebbenden samen om het probleem aan te pakken.

De manier waarop de steden deze doelen behalen kunnen zij bepalen aan de hand van hun behoeften en mogelijkheden. In de afgelopen jaren hebben vele Vision Zero strategieën de kracht van data en technologie hiervoor benut. Steden hebben historische data over botsingen geanalyseerd om te begrijpen waar het vaakst botsingen voorkomen, welke omstandigheden correleren met botsingen, en welke weggebruikers het meest kwetsbaar zijn. Met behulp van deze informatie zijn zij in staat geweest aanpassingen te maken in de gebieden waar deze het meest nodig waren.

Betere data voor betere resultaten

Nu bouwen de steden voort op deze data-driven activiteiten met de volgende generatie Vision Zero initiatieven, welke de gaten in bestaande data willen opvullen om de resultaten voor de inwoners te verbeteren. Met gebruik van nieuwe modellen en technologieën kunnen de steden de accuraatheid en het bereik van hun inspanningen verbeteren.

New York City was geïnteresseerd in een impact assessment tool. De stad wilde een tool die planners in staat zou stellen om een project in te voeren in een model, te schatten wat het effect van het project op het aantal verwondingen zou zijn, en dan te kijken wat de gevolgen zouden zijn als zij aanpassingen deden zoals een rijbaan elimineren. Helaas bezat de stad niet genoeg van de benodigde data om de organisatie DataKind zo’n soort tool te laten produceren. Hoewel New York honderden straat verbetering projecten had nagestreefd, waren deze verbeteringen te verschillend, waardoor de stad te weinig voorbeelden van elke aanpassing had om te gebruiken in het model.

Toch kon DataKind een ander waardevol model creëren, namelijk een model dat de hoeveelheid voertuigen op elke willekeurige straat kan schatten. Hoewel je zou verwachten dat een stad waarschijnlijk wel weet hoeveel auto’s er op een straat rijden, bleek dat in New York maar voor zo’n tien procent van de wegen het geval. Met behulp van het ontwikkelde model kan de stad verkeersvolume op alle straten van de stad schatten door slechts een fractie van die data te verzamelen.

Het model van DataKind heeft New York een aantal voordelen met betrekking tot transport planning geboden. Een van de grootste beperkingen voor het maken van aanpassingen is het aantal voertuigen op de weg. Met behulp van het model kan de stad identificeren in welke gebieden bepaalde aanpassingen het stadsverkeer niet te erg ontwrichten. Daarbij kan de stad accurater bepalen wat de effectiviteit van verschillende straat ontwerpen is. De stad kan beter begrijpen welke straat ontwerpen oprecht gevaarlijk zijn (en dat niet de hoge verkeersdrukte de veroorzaker van het gevaar is), door letsel percentages gebaseerd op verkeersvolume te normaliseren. Met behulp van deze informatie kan New York in kaart brengen welke gebieden een risico vormen voor met name fietsers en voetgangers. Zo kunnen zij botsing patronen en factoren die bijdragen aan de ernst van verwondingen identificeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan het model te vragen welke straat ontwerpen correleren met botsingen waar kwetsbare weggebruikers bij betrokken zijn.

Het model van DataKind dat wordt benut voor het Vision Zero initiatief in New York City is een mooi voorbeeld van de rol die data speelt in de verkeersveiligheid. Misschien is het binnenkort zelfs mogelijk om wel een impact assessment tool te ontwikkelen waar de stad initieel naar op zoek was. Volgende week zal ik enkele andere voorbeelden geven van data-driven methoden die bijdragen aan de doelstellingen van het Vision Zero initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s