Integreren van databases van organisaties t.b.v. beveiliging mogelijk door blockchain technologie

Ieder business model dat een hogere vorm van interconnectiviteit tussen verschillende groepen of systemen vereist, zal significant voordeel behalen door gebruik te maken van de blockchain technologie. Door het veilige ontwerp van blockchains zijn deze zeker ook geschikt voor het bijhouden van gevoelige gegevens zoals beveiligingsgegevens.

Geïntegreerde database

Het integreren van databases van verschillende organisaties kan in bepaalde gevallen veel voordelen opleveren. Het integreren van medische databases van apotheken, huisartsen en medisch specialisten kan leiden tot effectievere en efficiëntere zorg. Op vergelijkbare wijze kan het integreren van databases van verschillende overheidsinstellingen en beveiligingsbedrijven leiden tot effectievere en efficiëntere beveiliging.

Stel je voor dat verschillende partijen hun data samenvoegen tot geïntegreerde, uitgebreide en complete persoons- of criminele dossiers, inclusief vingerafdrukken, irisscans, kenteken nummers, adresgegevens en videobeelden, welke beschikbaar zijn voor alle belanghebbenden. Met dit soort dossiers heb je snel een compleet overzicht van personen en hun achtergrond en kan de beveiliging daarop aangepast worden. Zo zou de doorstroom op Schiphol eventueel verbeterd kunnen worden en zouden arrestaties eerder kunnen plaatsvinden.

Helaas kan het integreren van deze databases allerlei integriteits-, privacy- en technologische problemen met zich meebrengen, waardoor het vaak niet mogelijk is dit succesvol te doen. De blockchain technologie brengt hier verandering in.

Onvervalsbare data

Met name als het gevoelige data betreft, dient hier zorgvuldig mee omgegaan te worden. Als je deze data toevertrouwt aan anderen loop je het risico dat ermee gefraudeerd wordt of dat er per ongeluk fouten in ontstaan. Gelukkig is behoud van data integriteit de kracht van de blockchain technologie.

Een softwareontwikkelaar kan ingeschakeld worden om de databases van verschillende partijen te integreren en in een blockchain te zetten. Er kan bepaald worden dat elke participant een kopie van de blockchain krijgt. In dat geval kan elke participant de integriteit van de database controleren. Als data ingevoerd wordt in een blockchain, dan wordt deze beveiligd met cryptografie. Het speciale aan deze cryptografie is dat de integriteitscode die op blokjes data komt altijd voortborduurt op de vorige integriteitscode, en dus het vorige blokje data. Als iemand bestaande data manipuleert, dan kloppen alle voorgaande codes niet meer. Daarbij wordt altijd bijgehouden wie wanneer wijzigingen in de database aanbrengt. Frauderen kan dus nooit onopgemerkt plaatsvinden.

Toegang waar en wanneer je wilt

Bij het met andere organisaties uitwisselen van data uit databases ontstaan vaak compatibiliteits problemen, omdat organisaties vaak met verschillende applicaties werken. Een softwareontwikkelaar kan een applicatie koppelen aan de geïntegreerde database in de blockchain, zodat de participanten via die applicatie toegang kunnen krijgen tot de data. Zo heeft iedereen dezelfde interface en kan men waar, wanneer en met welk apparaat men wilt toegang krijgen tot de gezamenlijke pool aan data.

Delen wat, waneer en met wie je dat wilt

Met elkaar kan worden afgesproken wat de voorwaarden zijn voor het gebruik van de blockchain. De afspraken kunnen in een smart contract worden genoteerd. Hoewel het fijn is dat alle data overzichtelijk bij elkaar staat in een geïntegreerde database, wil je misschien niet altijd dat iedereen toegang heeft tot al jouw data. Je kunt sommige mensen de sleutel tot bepaalde stukken data geven, en anderen de sleutel tot andere stukken data geven. Het is ook mogelijk dat wel iedereen jouw data mag inzien, maar dat alleen aangewezen personen wijzigingen in de data mogen aanbrengen. Dergelijke afspraken worden nageleefd met behulp van een smart contract.

Op deze manier kun je met behulp van de blockchain technologie veilig en gemakkelijk data opslaan en delen, zonder dat het onterecht wordt gewijzigd of in de verkeerde handen komt, en zonder tussenkomst van een extra partij. Als verschillende overheidsinstellingen en beveiligingsbedrijven op deze manier de handen ineen kunnen slaan zal dat bepaalde beveiligingsactiviteiten een flinke boost geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s