Blockchain voor betrouwbaar en gemakkelijk databeheer

Mogelijk heb je de term blockchain wel eens voorbij horen komen, hoogstwaarschijnlijk in combinatie met de term bitcoin. Toch is de blockchain technologie voor veel meer markten dan alleen de financiële markt interessant. Ook de beveiligingsbranche kan ervan profiteren. Hierbij daarom meer informatie over wat de blockchain technologie inhoudt.

Traditioneel databeheer

Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases. Zo worden medische gegevens, bedrijfsgegevens en identiteitsgegevens bijgehouden in databases. Veel databases worden op een centrale plek beheerd door een aangewezen instantie, vaak vanwege veiligheidsoverwegingen. Dit heeft een aantal nadelen.

Het gebruik van een centrale database vereist toestemming van de beheerder. Hierdoor is het mogelijk dat mensen of instanties ten onrechte wel of juist niet toegang krijgen tot de gegevens. Daarbij is het de vraag of de gegevens voldoende beveiligd zijn tegen fraudeurs, hackers, natuurrampen, etcetera. Bovendien laten centrale afgesloten databases zich niet altijd makkelijk aansluiten op andere systemen zonder de veiligheid op het spel te zetten. Over het algemeen zijn dit soort databases vaak langzaam, duur en fraudegevoelig.

Blockchain voor databeheer

De blockchain is ook een vorm van databeheer, maar werkt totaal anders. Bij blockchain is er niet een enkele instantie die de data beheert. Het is een netwerk waarbij alle betrokkenen toegang hebben tot de data, en de technologie het beheer op zich neemt.

De blockchain database wordt niet op een enkele locatie opgeslagen. Er bestaat geen gecentraliseerde versie van de informatie, wat het minder gevoelig maakt voor vervalsing of verlies van data. In tegenstelling is de blockchain gedecentraliseerd. Dit betekent dat deze door miljoenen computers tegelijk wordt gehost, waardoor de data voor iedereen, waar dan ook, beschikbaar kan zijn. Dit is een groot voordeel van blockchain. Hoewel gecentraliseerde data beter te controleren is, is het mogelijk data te manipuleren. Blockchain maakt data transparant voor iedere betrokkene doordat het gedecentraliseerd is.

Het concept is gedeeltelijk vergelijkbaar met de werking van documenten in Google Drive. Als je in Google Drive een document aanmaakt kan je deze delen met anderen. Iedereen die toegang heeft tot het document ziet te allen tijde dezelfde versie, ook als iemand wijzigingen heeft aangebracht. De technologie houdt bij welke wijzigingen er zijn gemaakt en wat de laatste versie van het document is, zodat er op dit vlak geen fouten gemaakt kunnen worden. Echter, het unieke van blockchains is dat er alleen nieuwe aanpassingen gemaakt kunnen worden. De blockchain is een continu groeiende lijst van gegevens (blocks) die met elkaar verbonden zijn en die beveiligd zijn door middel van cryptografie. Als aanpassingen eenmaal zijn gedaan, kunnen de gegevens niet met terugwerkende kracht worden veranderd. Hiermee is het mogelijk digitale data onvervalsbaar te maken, waardoor deze technologie zeer betrouwbaar is.

Een blockchain kan openbaar zijn, wat vaak samengaat met de mogelijkheid voor iedereen om toegang te krijgen tot de data. Een blockchain kan ook besloten zijn, waarbij een autoriteit of vaste regels bepalen wie toegang heeft of kan krijgen.

Deze technologie kan ook ingezet worden in de beveiligingsbranche. Volgende week meer daarover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s