Machine learning en kunstmatige intelligentie toegankelijker door Google Cloud AutoML Vision

Helaas hebben maar weinig bedrijven toegang tot het benodigde talent en budget om volledig te profiteren van de vorderingen op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie. Er is slechts een handvol mensen die geavanceerde machine learning modellen kan creëren. Als je al het geluk hebt dat je beschikking hebt tot zo’n talentvolle ontwikkelaar, dan moet je nog het tijdrovende en complexe proces van het bouwen van je eigen machine learning model managen. In 2017 werd Google Cloud Machine Learning Engine gelanceerd, om ontwikkelaars met machine learning ervaring te ondersteunen bij het gemakkelijk bouwen van machine learning modellen die werken voor elk type data en voor elk formaat. Machine learning en kunstmatige intelligentie was echter nog niet beschikbaar voor degenen met minder ervaring in dit gebied.

Cloud AutoML Vision

Met de komst van Googles Cloud AutoML is daar verandering in gekomen. Cloud AutoML helpt bedrijven met beperkte machine learning ervaring hun eigen hoge kwaliteit modellen te bouwen door gebruik te maken van geavanceerde technieken van Google. Google wil onder de naam Cloud AutoML meerdere diensten rond kunstmatige intelligentie en machine learning gaan lanceren. De eerste uit deze reeks is Cloud AutoML Vision, een dienst die het eenvoudiger en sneller maakt om op maat gemaakte machine learning modellen te bouwen voor beeldherkenning.

Via een drag-and-drop interface kunnen afbeeldingen worden geüpload. Deze eenvoudige interface zorgt ervoor dat je data kan specificeren, waarna het die data omzet in een hoge kwaliteit model dat op maat gemaakt is voor jouw specifieke behoeften. Getrainde modellen kunnen vervolgens worden uitgerold op Google Cloud. Google stelt dat binnen enkele minuten een eenvoudig model kan worden gebouwd om een AI-enabled applicatie aan te sturen. Een productieklaar model kan in minder dan een dag worden gerealiseerd.

Krachtige afbeelding analyse

Cloud AutoML Vision is gebouwd op Googles beeldherkenning benaderingen, wat resulteert in een nauwkeurig model, zelfs voor bedrijven met beperkte machine learning expertise. Met Google Cloud Vision API krijgen ontwikkelaars inzicht in de inhoud van afbeeldingen door krachtige modellen voor machine learning te integreren in een gebruiksvriendelijk REST API. Zo kunt u afbeeldingen snel classificeren in duizenden categorieën, of binnen afbeeldingen afzonderlijke objecten zoals voertuigen en dieren, maar ook gewelddadige inhoud detecteren. Meerdere gezichten, met aspecten zoals gemoedstoestand of het dragen van hoofdbedekking kunnen ook gedetecteerd worden. Gezichtsherkenning wordt (nog) niet ondersteund.

Als je wel afbeeldingen maar nog geen labels hebt, biedt Google een team van labelers die volgens jouw instructies jouw beelden classificeert. Je ontvangt training data van dezelfde kwaliteit en doorvoer als Google heeft voor zijn eigen producten, terwijl je data privé blijft. Deze data kun je naadloos gebruiken voor het trainen van een model. Vision API wordt na verloop van tijd steeds beter naarmate er nieuwe concepten worden geïntroduceerd en de nauwkeurigheid toeneemt.

Cloud AutoML Vision voor beveiligingsdoeleinden

Wat beveiliging betreft kan Cloud AutoML Vision bijvoorbeeld een steentje bijdragen in het analyseren van menigten op stations, in winkelcentra, tijdens evenementen, etcetera. Door op verschillende tijdstippen een grote hoeveelheid foto’s te nemen van de menigten kan er meer geleerd worden over de verspreiding en het gedrag van de mensen, en de invloed van verschillende omstandigheden hierop. Het handmatig analyseren en categoriseren van de grote hoeveelheid verzamelde foto’s is een erg arbeidsintensief en duur proces. CloudML Vision kan helpen bij het automatiseren van het labelen en analyseren van de afbeeldingen, zodat kosten bespaard kunnen worden, de analyses grootschaliger uitgevoerd kunnen worden, en er uiteindelijk beter begrepen kan worden hoe de menigten effectief beveiligd kunnen worden. Wie weet komt er in de toekomst een soortgelijke dienst voor videomateriaal, maar voor nu kan Cloud AutoML Vision al interessante inzichten ten behoeve van de beveiliging voortbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s