High Performance Computing: Hoe u er (betaalbaar) gebruik van kunt maken

Als u gebruik wilt maken van HPC, dan kunt u daar een HPC cluster van een groot merk voor aanschaffen. Dit is echter voor veel bedrijven financieel gezien verre van haalbaar en niet altijd de beste keuze. Als u denkt baat te kunnen hebben bij HPC, heeft u ook andere mogelijkheden om dit fenomeen voor u te laten werken.

HPC in de cloud

Een optie om HPC te benutten is via de cloud. U maakt uw data beschikbaar voor de cloudprovider (denk aan Amazon Web Services, Google Compute Engine en Microsoft Azure), welke de benodigde middelen om de data te analyseren inschakelt. U hoeft hierbij dus niet zelf de infrastructuur en benodigde expertise aan te schaffen. U betaalt bijvoorbeeld een prijs per tijdseenheid.

Er zitten veel voordelen aan HPC in de cloud. U kunt het inschakelen wanneer u het nodig heeft, het is gigantisch schaalbaar, het is snel en het is niet duur. Daarbij is het ook efficiënter in termen van computer bezetting. De benodigde computing power wordt namelijk ‘geleend’ van computers die wat capaciteit over hebben omdat ze op een bepaald moment niet of slechts gedeeltelijk gebruik maken van hun capaciteit. Dit maakt het ook een milieubewuste keuze.

Toch zijn er voor veel bedrijven barrières om met hun HPC opdrachten naar de cloud te gaan. Naast dat ze misschien al investeringen hebben gedaan in HPC middelen, zijn sommigen ook bezorgd over de veiligheid van hun data in de cloud, of zijn ze bang dat het verplaatsen van hun data naar de cloud een hoop vertraging oplevert.

Eigen HPC cluster creëren

Maar er bestaat nog een manier om HPC toe te passen; zelf een HPC cluster creëren. Dit zal flink wat uitzoek werk kosten. Toch is het zeker een optie en wellicht enorm de moeite waard, omdat het u zeer veel geld kan besparen en het u een bepaalde vorm van vrijheid geeft doordat u het op zo’n manier kan samenstellen of aanpassen dat het voor u het beste werkt.

Maar ik ben geen HPC specialist

Om een eigen cluster te creëren hoeft u het wiel niet volledig zelf uit te vinden. Naast dat er bedrijven ontwikkelen aan HPC, zijn overheidsinstellingen zoals universiteiten ook bezig met onderzoeken op dit gebied en het ontwikkelen van software ervoor. Die instellingen maken gebruik van al beschikbare kennis uit een open source community voor HPC, en dragen zelf ook bij aan deze community door hun eigen vondsten te delen.

Op deze manier kunt u kosteloos hele waardevolle kennis benutten om uw eigen cluster te bouwen. U kunt op zoek gaan naar software die geschikt is voor uw omgeving en vraagstuk. Mogelijk moet u wat stukken software combineren of aanpassen om het geheel passend voor uw situatie te maken. Natuurlijk kunt u ook zelf bijdragen aan de community door de problemen waar u tegenaan loopt of eigen ontdekkingen te delen.

Computers efficiënter benutten of goedkoop opkopen

Naast software heeft u natuurlijk computerkracht nodig voor uw HPC cluster. Het zou kunnen dat u eigenlijk al heel veel computerkracht tot uw beschikking heeft, doordat het bedrijf een groot aantal PC’s heeft die niet volledig worden benut. Veel computers worden maar voor een zeer laag percentage gebruikt, waardoor ze nog heel veel middelen over hebben die voor een andere taak ingezet kunnen worden. Dan is het een optie om die computers aan elkaar te koppelen voor uw HPC cluster en bespaart dat u de aanschaf of huur van rekenkracht.

Als u nog niet genoeg computerkracht heeft, kunt u dit aanschaffen. Waarschijnlijk heeft u een groot aantal computers nodig, dus dit zou aardig in de kosten kunnen gaan lopen. Hoewel, hier kunt u een creatieve oplossing voor bedenken. Sommige bedrijven willen elke drie jaar nieuwe computers. Die ‘verouderde’ computers, die vaak nog wel even mee kunnen, kunt u opkopen tegen een lage prijs en samenvoegen tot een cluster.

Welke optie kies ik?

Om te bepalen welke optie het beste bij uw situatie past kunt u zichzelf o.a. de volgende vragen stellen:

– Hoe vaak heb ik HPC nodig?

– Binnen welke termijn moeten mijn vraagstukken opgelost worden?

– Hoeveel financiële middelen heb ik tot mijn beschikking?

– Hoeveel computerkracht heb ik al in huis?

– Heb ik een software engineer die mij hierbij kan helpen?

Verder kan het heel leerzaam zijn om op internet cases vergelijkbaar met uw situatie op te zoeken. Ontdek hoe zij aan hun HPC middelen zijn gekomen, eventueel welke software en hardware zij hebben gebruikt, tegen welke problemen zij aan liepen en hoe ze die hebben opgelost. Er is tegenwoordig zoveel kennis beschikbaar. Als u een krap budget heeft hoeft dat niet te betekenen dat u de voordelen van HPC niet kunt benutten. Slim zoeken, creativiteit en inzet kunnen u heel ver brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s