Snelle applicatie ontwikkeling met RAD benaderingen

Nieuwe mogelijkheden door IT ontwikkelingen zorgen ervoor dat we bestaande bedrijfsprocessen anders (beter) willen inrichten, en nieuwe producten en diensten aan ons portfolio willen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging system integrators die hun eigen VMS graag als mobiele applicatie willen aanbieden aan hun klanten. Nu we steeds meer zaken data-driven gaan doen en steeds meer applicaties gaan ontwikkelen en gebruiken, is het handig om de huidige manier van applicatie ontwikkeling onder de loep te nemen.

Problemen met planmatige applicatie ontwikkeling

Het ontwikkelen van applicaties moet snel maar kwalitatief gebeuren. Veelgebruikte software ontwikkelingsmethoden hebben een planmatig karakter. Een van de problemen met planmatige methoden is dat ze zijn gebaseerd op traditionele bouwkundige modellen die werden gebruikt om bijvoorbeeld gebouwen en bruggen te ontwerpen. Software is echter andere koek. Software kan gehele processen die gebruikt worden om problemen op te lossen radicaal veranderen. Hierdoor kan kennis die wordt verworven tijdens het ontwikkelingsproces zelf, gebruikt worden voor de vereisten en het ontwerp van de oplossing. Planmatige benaderingen definiëren de vereisten, de oplossing en het implementatieplan vaak heel stijf, en het proces moedigt veranderingen niet bepaald aan. Gelukkig zijn er ook andere ontwikkelingsmethoden.

Snelle applicatie ontwikkeling (RAD)

Rapid application development (RAD) is een term die wordt gebruikt voor (o.a.) adaptieve software ontwikkeling benaderingen. RAD benaderingen erkennen dat software ontwikkeling een kennisintensief proces is. Zij bieden flexibele processen die helpen profiteren van kennis die tijdens het project wordt verworven om de oplossing te verbeteren of aan te passen. Over het algemeen leggen RAD benaderingen minder nadruk op planning en meer op een adaptief proces. Vaak worden prototypes gebruikt als toevoeging op of zelfs in plaats van ontwerp specificaties. RAD is met name geschikt voor het ontwikkelen van software die wordt gedreven door de vereisten aan de gebruikersinterface.

Enkele voor- en nadelen RAD

In moderne IT omgevingen worden veel systemen tegenwoordig gebouwd met behulp van RAD. RAD heeft belangrijke voordelen, maar het kent ook nadelen. Hierbij een overzicht.

Voordelen:

  • Betere zakelijke kwaliteit en gebruikerservaring: Doordat bij RAD benaderingen de gebruikers worden betrokken in het ontwikkelingsproces, kan er vaker een betere functionaliteit bereikt worden dan met planmatige benaderingen. De applicatie wordt hierdoor bruikbaarder en focust eerder op zakelijke problemen die belangrijk zijn voor eindgebruikers, in plaats van op technische problemen die de ontwikkelaars belangrijk vinden.
  • Risico’s beter onder controle: Een RAD benadering kan vroeg in het proces focussen op belangrijke risico factoren en deze aanpassen o.b.v. de verzamelde informatie van de gebruikerservaringen.
  • Meer projecten af binnen de tijd en binnen het budget: Doordat er bij RAD benaderingen incrementeel ontwikkeld wordt, wordt de kans op ernstige fouten die ingrijpende gevolgen hebben voor het gehele systeem, zoals voorkomt bij grootschalige planmatige projecten, verminderd. Informatie om dat soort fouten te voorkomen kan namelijk eerder in het proces worden ontdekt en aangepakt. De tijd en kosten die gemoeid gaan met het herstellen van fouten kunnen met RAD ingeperkt worden.

Nadelen:

  • Minder controle: Doordat RAD een flexibel, adaptief proces biedt, kan men snel reageren op zowel problemen als kansen. Het nadeel van dit soort flexibiliteit is dat er een mate van controle opgeofferd moet worden. Voor projecten waarbij controle belangrijker is dan flexibiliteit is RAD niet de beste optie.
  • Verlies van overzicht: Als de focus teveel op prototypes ligt, kunnen ontwikkelaars geneigd zijn continu kleine veranderingen aan te brengen bij individuele componenten en het zicht op de architectuur van het systeem kwijtraken. Dit terwijl het aanpakken van systeem architectuur problemen kan resulteren in een beter algeheel ontwerp.
  • Nadelen van weerstand tegen verandering: Nieuwe benaderingen vereisen dat men verandert. Omdat mensen over het algemeen afkeer hebben tegen verandering en in het begin van nieuwe situaties nog veel te leren hebben, zal een RAD methode in het begin haperingen en andere nadelige gevolgen opleveren. Het is aannemelijk dat dit met de tijd verbetert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s