Data driven verkeersplanning voor smart cities

Een van de gebieden waarvan we kunnen verwachten dat traditionele manieren van werken vervangen zullen worden door technologische innovaties is intelligente verkeersplanning. Nieuwe manieren voor het verzamelen en analyseren van data maken totaal andere manieren voor het interpreteren en plannen van het verkeer mogelijk, en kunnen smart diensten verbeteren; zowel in stedelijke gebieden als daarbuiten, zowel voor de publieke als de private sector.

Nieuwe manieren van data verzamelen en analyseren

Nieuwe technologieën zoals machine learning, video analyse en big data tools, maken het mogelijk om grote hoeveelheden data efficiënt en effectief te analyseren om er nuttige informatie uit te halen. Om deze tools te kunnen gebruiken moet er wel beschikking zijn tot een grote hoeveelheid relevante data. Ter verbetering van de verkeersplanning betekent dit niet alleen dat er veel verkeersdata beschikbaar moet zijn, maar ook data over allerlei andere factoren die het verkeer beïnvloeden, zoals het weer en plaatselijke evenementen. Met de opkomst van smart cities neemt de hoeveelheid relevante data voor verkeersplanning gigantisch toe, waardoor er grote verbeteringen op dit gebied kunnen worden gerealiseerd.

Voor het in de gaten houden van verkeersstromen werden traditioneel statische verkeerscamera’s gebruikt op kruispunten en belangrijke wegen. Vandaag de dag is er echter een overvloed aan sensoren en databronnen. Voor smart city doeleinden zouden er bovendien nog talrijke mobiele sensoren en camera’s bij kunnen komen, bijvoorbeeld aan boord van bussen, treinen en andere publieke voertuigen. Deze databronnen kunnen in combinatie met de verkeerscamera’s gebruikt worden voor het verbeteren van de verkeersplanning. Bovendien kan er data verzameld worden door crowdsourcing; inwoners van de steden kunnen betrokken worden bij het bouwen aan een data-driven maatschappij, door de data van hun smartphones en andere smart apparaten beschikbaar te stellen. Ook de private sector kan hun waardevolle data voor dit doeleinde delen. Door het combineren van data van diverse open bronnen en het gebruik van moderne technologie voor data analyse, kunnen de juiste parameters gevonden worden die correleren met stedelijke verkeersstromen.

Verbeterde verkeersplanning

De grote hoeveelheid en verscheidenheid aan data kan inzichten produceren om de publieke sector te ondersteunen in het verbeteren van de verkeersplanning, zoals het bouwen van efficiëntere verkeersnetwerken voor een betere doorvoer, het verminderen van opstoppingen en emissies, en het monitoren van de algehele staat van de transport infrastructuur vanuit het perspectief van de gebruiker.

Het gebruik van moderne machine learning technologieën kan ons helpen om voorspellende modellen voor verkeersstromen te ontwikkelen. Met behulp van deze voorspellende modellen kan een verkeersplanner een overzicht krijgen van de verkeersstromen in een stad en de verwachte veranderingen in de komende minuten, uren en dagen. Het model identificeert komende locaties voor verkeersopstoppingen en mogelijke veroorzakers ervan, en stelt manieren voor waarop de opstoppingen kunnen worden opgelost. Het zou zeer waardevol zijn als er met behulp van de grotere en meer diverse pool aan data beter voorspeld kon worden hoe komende evenementen zoals festivals de verkeersstromen rond de stad beïnvloeden (in combinatie met bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden). Als de inwoners van de stad van tevoren automatisch een melding ontvangen met het advies om andere routes te nemen om drukke gebieden te vermijden, verbetert dat de ervaring van de weggebruikers en heeft dat een minder negatief effect op het milieu.

Naast het verbeteren van de verkeersstromen kan de data pool van smart cities ook benut worden voor veiligheidswaarschuwingen. Met behulp van camera’s aan boord van zowel publieke als private voertuigen kunnen gebreken in de weg, onverwacht gladde wegen en andere gevaren zoals grote dieren in de buurt van snelwegen automatisch gemeld worden voor het verbeteren van het comfort en de veiligheid op de weg.

Kortom, voor de publieke sector betekenen smart city initiatieven en de nieuwe technologieën voor het verzamelen en analyseren van data dat zij efficiënter te werk kunnen gaan m.b.t. de verkeersplanning, en dat zij betere smart diensten aan de inwoners kunnen bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s