Virtual Reality technologieën ter verbetering van observatie systemen

Virtual reality (VR) is een computer technologie die gebruik maakt van virtual reality headsets of multi-geprojecteerde omgevingen, soms in combinatie met fysieke omgevingen of rekwisieten, om realistische beelden, geluiden en andere sensaties te genereren die een gebruikers fysieke aanwezigheid in een virtuele of denkbeeldige omgeving simuleren. Iemand die virtual reality middelen gebruikt is in staat om ‘rond te kijken’ in de kunstmatige wereld, en met hoge kwaliteit VR kan deze persoon zich erin bewegen en interactie hebben met virtuele kenmerken of items. Het effect wordt over het algemeen gecreëerd door VR headsets die bestaan uit een op het hoofd geplaatst display met een klein scherm voor de ogen, maar kan ook gecreëerd worden door speciaal ontworpen ruimtes met meerdere grote schermen.

Virtual reality technologieën kunnen voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt worden, waaronder gaming. Maar de technologieën kunnen ook benut worden voor het verbeteren van observatie- en beveiligingssystemen voor de beveiliging van publieke locaties zoals stadions, universiteiten en parken. In dit geval worden de technologieën ingezet om een live directe of indirecte kijk op de fysieke, echte wereld te bieden.

Zoals behandeld in de vorige post kunnen VR technologieën zoals panoramische camera’s omgevingen beter in beeld brengen. Andere belangrijke onderdelen van VR zijn haptische apparaten die middels beweging, vibratie of het uitoefenen van krachten communiceren met de gebruiker, maar ook display mechanismen zoals een CAVE, en responsive head orientation tracking en eye-tracking technologieën. Wat betreft observatie- en beveiligingssystemen kunnen VR technologieën gebruikt worden voor verschillende taken.

Data verwerving

Een belangrijke manier om data te verwerven is tele-operatie van data acquisitie systemen zoals mobiele camera’s en drones. Tele-operatie vereist over het algemeen joysticks, sturen, handvaten, knopjes, etcetera. Virtuele interfaces maken het mogelijk om een variatie aan feedback mechanismen te implementeren om tele-operatie te vergemakkelijken, zoals vibrerende bedieningselementen en audiovisuele signalen om de gebruiker te informeren over de status en omgeving van voertuigen als drones. Bovendien kan met behulp van een responsive head orientation tracker de video camera aan boord van zo’n voertuig met hoofdbewegingen bestuurd worden. Het geeft de piloot de impressie dat hij in het voertuig zit. Dit is een efficiënte methode om zo’n camera te bedienen, omdat het een intuïtieve manier is en exact reproduceert wat er in de realiteit gebeurt. Het vermindert de kans op bedieningsfouten en crashes, en door het gemak kan een enkele gebruiker het voertuig besturen.

Data analyse

Een controle kamer voor observatie bestaat vaak uit een grote video muur met meerdere schermen die de beelden van de observatie camera’s weergeven. Op deze manier wordt de situatie geïnterpreteerd. Een set knopjes en joysticks wordt gebruikt om beelden te selecteren, verplaatsen en klaar te zetten. De complexiteit die bij het bedienen van deze controle panelen komt kijken is de reden dat er vaak meerdere mensen voor nodig zijn.

Een CAVE (een VR omgeving waarin de muren, de vloer en het plafond projectie schermen zijn) kan live video uitgebreid met grafische informatie weergeven. Met behulp van een interface gebaseerd op eye-tracking technologieën kan het gebruik van toetsenborden en dergelijke verminderd worden omdat de ogen het bedieningswerk doen. Dit soort hulpmiddelen dompelen de gebruiker onder in de scene en zorgen ervoor dat deze op een zeer natuurlijke manier interactie kan hebben met de virtuele omgeving. Op deze manier zijn er niet alleen minder werknemers nodig, maar kan de gebruiker bijvoorbeeld ook abnormale gebeurtenissen beter detecteren. Daarnaast kan het selecteren van beelden en het versturen ervan naar beveiligers ter plaatse gedaan worden met behulp van het eye-tracking systeem en een enkele druk op de knop, wat een intuïtieve en efficiënte manier van communiceren is.

Operatie

Ook beveiligers ter plaatse kunnen voordeel behalen door het gebruik van VR technologieën. Voor hen is efficiënte communicatie met de gezagvoerder belangrijk om hun doeltreffendheid te maximaliseren. Zij hebben gedetailleerde real-time informatie nodig in de vorm van live video en kaarten, bijvoorbeeld om problematische zones te lokaliseren, en sneller en met meer kennis van de situatie te handelen. Daarbij is het belangrijk dat zij zich concentreren op de lokatie, niet op de interface van hun PDA’s. Een PDA met multimedia informatie, doorgestuurd door de controle kamer, die alleen essentiële informatie laat zien op het juiste moment kan hier veel voordeel bieden. Ook de PDA kan op een intuïtieve manier bediend worden d.m.v. horizontale en verticale bewegingen, zonder dat er veel knoppen ingedrukt hoeven te worden. Het werk kan zo efficiënter en doeltreffender gebeuren en er zullen minder fouten gemaakt worden.

Kortom, VR technologieën kunnen ervoor zorgen dat het werk van observatie systemen door minder mensen uitgevoerd kan worden en bieden intuïtieve en natuurlijkere interfaces waardoor het werk efficiënter en effectiever gedaan kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s