Drones voor observatie en beveiliging

Er bestaan verschillende methoden voor het observeren van personen, groepen mensen, gedrag, activiteiten, infrastructuren, gebouwen, etcetera, met als doel deze te beheren, beïnvloeden, sturen en beschermen. Onder deze methoden vallen camera-observatie en observatie door personen. Traditionele observatie methoden worden vaak beperkt door de stationaire aard van de camera, welke gewoonlijk manueel bediend wordt of vaststaat op een tripod of iets vergelijkbaars. Bovendien zijn er met deze methoden vaak hoge kosten gemoeid, zoals manuren en kosten van dure apparatuur zoals helikopters. Gelukkig bestaan er ook drones.

Voordelen van drones

Drones, ook wel Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) genoemd, bieden de ideale oplossing voor problemen en beperkingen van andere observatiemethoden. Vergeleken met andere observatie methoden biedt drone-observatie een makkelijkere, snellere, fijnere en goedkopere methode voor het verzamelen van data. Zo kunnen drones snel grote en moeilijk te bereiken gebieden beslaan, produceren ze weinig geluid, en kunnen ze uitgerust worden met night-vision camera’s en thermische sensoren, waardoor ze beelden kunnen creëren die het menselijk oog niet kan detecteren.

Ontwikkelingen in drones

Dankzij ontwikkelingen in elektronica, batterijen en draadloze technologieën, zijn drones nu in staat om vele applicaties nieuwe waarde en opties te geven. Er zijn drie belangrijke technologische gebieden die verbeterd zijn, waardoor we beter kunnen profiteren van observatie camera’s aan boord van drones. Ten eerste is dit de mogelijkheid van kleine drones om hoge kwaliteit camera’s te dragen. Niet alleen neemt de capaciteit van drones toe door sterkere, lichtere batterijen, motoren en behuizing, maar hoge kwaliteit camera’s worden ook kleiner en lichter. Ten tweede zijn er nu goede, lichte camera bevestiging mechanismen beschikbaar die vibratie isolatie bieden. Dit is een cruciale ontwikkeling, omdat anders de vibratie van de drone rotoren en omgevingsfactoren de video kwaliteit negatief kunnen beïnvloeden. Ten derde is de draadloze verbinding naar de camera flink verbeterd. Draadloze signalen worden gebruikt om de drone te bedienen, zodat de bestuurder de positie van de drone kan bepalen en deze naar wens kan manoeuvreren. Latency in het signaal kan problemen veroorzaken, terwijl de bestuurder exact moet kunnen zien wat de camera in real time ziet. Nieuwe producten op de markt verzenden full HD video zonder latency.

Het gebruik van drones voorzien van camera’s lost enkele van de vervelende beveiligings- en observatie uitdagingen van vandaag de dag op, en doordat ze door ontwikkelingen steeds praktischer en waardevoller worden zullen er steeds meer gebruikt gaan worden voor observatie en beveiligingsdoeleinden. Volgende week meer over mogelijke toepassingen van drones in dit gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s