DevOps: Applicaties makkelijker, sneller en succesvoller in productie.

Applicaties schieten als paddestoelen uit de grond. Denk hierbij aan jullie eventueel zelf-ontwikkelde videomanagement systeem. Ze zijn bedoeld om activiteiten efficiënter en/of effectiever te maken. Om dit ook echt het geval te laten zijn, moet het ontwerpen en in productie brengen van de applicaties redelijk soepel verlopen. Helaas ontstaan hierbij vaak problemen zoals onvoldoende performance en netwerkfouten. Om dit soort problemen te verminderen is DevOps in het leven geroepen.

DevOps is een manier van werken. Het duidt op de samenwerking tussen de afdelingen ‘development’ en ‘operations’. Het idee achter DevOps is dat de communicatie en integratie tussen deze afdelingen verbetert. Voor het succesvol in productie brengen van applicaties moeten virtuele machines van middelen voorzien worden, netwerk apparatuur en servers geconfigureerd worden, de applicaties geïmplementeerd worden, performance gemonitord worden, etcetera. DevOps kan eraan bijdragen operaties te stroomlijnen, overbodige inspanning te verminderen, onnodige obstakels te verwijderen en routine taken te automatiseren.

Als DevOps goed wordt toegepast verhoogt het de kwaliteit van de software en standaardiseert het de in productie name daarvan. Op die manier kunnen applicaties snel, makkelijk en veilig gebruikt gaan worden en blijven worden door de klant.

Er bestaan allerlei tools die bijdragen aan de DevOps methode. Zo bestaan er technologieën die helpen met installatie- en configuratie scripts en technologieën die helpen bij het automatisch uitrollen van de applicaties.

Ga eens na hoe bij jullie de samenwerking tussen de development en operations afdelingen verloopt. Hoe lang duurt het voordat een applicatie daadwerkelijk succesvol gebruikt kan worden door de klant? Ontstaan er wel eens problemen met het doorvoeren van updates? Misschien zijn er verbeterpunten waar DevOps tools mee kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s