Meten is weten

Meten is weten; een hele bekende uitspraak, die helaas niet altijd wordt toegepast in de praktijk. Hoewel we weten dat zaken vaak niet precies zo zijn zoals wij verwachten dat ze zijn, worden toch veel plannen gemaakt en beslissingen genomen op basis van aannames. Onze aannames zijn vaak gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden of op horen zeggen, wat niet altijd de meest betrouwbare bronnen van informatie zijn voor onze huidige, reële situatie.

Ook in de IT komt dit vaak voor. Hierdoor kan men voor flinke verrassingen komen te staan. Zo kunnen er snelheidsproblemen of dataverliezen ontstaan doordat het netwerk overbelast is, doordat er onvoldoende rekenkracht is, of doordat er onvoldoende opslagcapaciteit is. Met name als de infrastructuur niet goed gemonitord wordt, kan dit soort zaken niet worden voorkomen.

Het is dus belangrijk om je niet te laten verleiden tot het doen van aannames als het gaat om de IT infrastructuur. Meten is weten. En meten hoeft helemaal geen complex verhaal te zijn. Een IT specialist kan over het algemeen vrij gemakkelijk een aantal testen doen en meetwaarden genereren. Belangrijk hierbij is dat er ook zeker gekeken wordt naar de piekmomenten, omdat die natuurlijk de grootste problemen kunnen veroorzaken. Op deze manier weet je zeker hoeveel capaciteit je nodig hebt om een stabiele en goed presterende infrastructuur te creëren. Better safe than sorry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s