7 voordelen van open source software

Enorm veel bedrijven en overheidsorganisaties maken gebruik van open source software zoals Linux, waaronder bedrijven met financiële middelen in overvloed. Het is duidelijk dat prijs niet het enige voordeel van deze software is. Gratis en open source software heeft vele andere interessante voordelen. Sommigen hiervan zijn zelfs waardevoller dan de lage prijs. Lees verder voor een aantal voorbeelden.

1: Betrouwbaarheid Linus’ Law, vernoemd naar Linus Torvalds, de maker van Linux, verklaart dit voordeel: “Given enough eyeballs, all bugs are shallow.” Dit komt erop neer dat hoe meer mensen een set codes kunnen zien en testen, hoe waarschijnlijker het is dat fouten worden ontdekt en opgelost. Het is het tegenovergestelde van het “security through obscurity” (veiligheid door duisternis) argument dat zo vaak wordt gebruikt om het gebruik van dure gepatenteerde producten te rechtvaardigen. Het feit dat gepatenteerde producten gesloten zijn voor het publieke oog, betekent dat niemand buiten de leveranciers een idee heeft van hoeveel bugs deze producten bevatten. Daarbij kan een beperkte groep ontwikkelaars en testers binnen die bedrijven hun producten nooit zo goed testen als de wereldwijde gemeenschap die open source software constant onder de loep houdt. Bovendien worden bugs in open source software vaak direct opgelost, in tegenstelling tot vaak weken of maanden als het de gepatenteerde producten betreft.

2: Kwaliteit Wat verwacht je dat beter is; een software pakket gecreëerd door een handvol ontwikkelaars, of een software pakket gecreëerd door duizenden ontwikkelaars? Volgens sommige studies is technische superioriteit over het algemeen de voornaamste reden dat ondernemingen open source software kiezen.

3: Op maat te maken Aangezien de code van open source software open is, kan men deze aanpassen om de functionaliteit te krijgen die men wilt. Korte verklaring, maar een zeer krachtig voordeel.

4: Onafhankelijkheid Met de keuze voor open source software bevrijden bedrijven zich van de heftige vendor lock-in die vele gebruikers van gepatenteerde producten kwelt. Als klant van zulke verkopers ben je afhankelijk van de vereisten, voorschriften, visie, prijzen, prioriteiten en tijdschema’s van de verkoper, wat je mogelijkheden met het product beperkt. Ook moet je continu software en hardware upgraden. Met open source ben je vrij om je eigen beslissingen te maken en kun je zelfs oudere hardware gebruiken als jij dat wilt.

5: Interoperabiliteit Open source software voldoet veel beter aan open standaarden dan gepatenteerde software, wat belangrijk is als samenwerking met andere bedrijven vloeiend moet verlopen.

6: Support mogelijkheden Open source software is over het algemeen gratis, en dat geldt ook voor de wereld van support door de gemeenschappen die elk stukje software omringen. De meeste Linux distributies bijvoorbeeld hebben een online gemeenschap met uitstekende documentatie, forums, mailing lijsten, forges, wikis, nieuwsgroepen en zelfs live support chat. Voor bedrijven die extra zekerheid willen bestaan er ook betaalde support opties voor de meeste open source pakketten tegen prijzen die nog steeds ver onder de prijzen vallen van wat de meeste verkopers van gepatenteerde producten in rekening brengen. Aanbieders van commerciële support voor open source software hebben de neiging om sneller en positiever te reageren omdat hun omzet vooral door support binnen komt.

7: Kosten Met de aankoopprijs van de software zelf, de overdreven kosten van verplichte virus bescherming, support kosten, aanhoudende upgrade uitgaven en de kosten die samengaan met de nadelen van afhankelijk zijn van de verkoper, kost gepatenteerde software bedrijven meer dan zij zich vaak realiseren. Terwijl je betere kwaliteit kan krijgen voor een fractie van de prijs.

Deze voordelen betekenen niet dat iedere organisatie over moet op open source software voor al hun activiteiten. Maar met al deze voordelen zou het wel erg zonde zijn om het gebruik van open source software niet serieus te overwegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s