Kunstmatige intelligentie en beveiliging

Er komen steeds meer en geavanceerdere vormen van kunstmatige intelligentie, intelligentie door machines, die ons leven beter en makkelijker kunnen maken. Kunstmatige intelligentie wordt al gebruikt voor medische diagnoses, om dokters te helpen de juiste behandeling voor kanker te vinden, voor zoek machines, spam filteren, en het targeten van online advertenties. Ook helpt het fraude en misdaad bij financiële handel te verminderen door het monitoren van gedragspatronen van gebruikers en het checken op veranderingen en abnormaliteiten. Op vergelijkbare wijze kan ook de beveiligingswereld gebruik maken van deze onnatuurlijke vorm van intelligentie.

Eigenschappen van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie wordt ontwikkeld op basis van computer wetenschap, wiskunde, psychologie, taalwetenschap, filosofie, neurowetenschap, etcetera. Om intelligentie te simuleren moet een systeem in staat zijn tot een aantal zaken, waaronder redeneren, het hebben van kennis, plannen, leren, communiceren, waarnemen, en objecten bewegen en manipuleren.

Beveiliging met behulp van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is relevant voor elke intellectuele taak. Er wordt al gebruik van gemaakt in de beveiliging, hoewel we het niet altijd zo noemen omdat technieken niet langer als kunstmatige intelligentie worden gezien als deze mainstream gebruik bereiken. De beveiliging maakt bijvoorbeeld al gebruik van machine perceptie, de vaardigheid om input van sensors (camera’s, microfoons, tactiele sensors, sonar, etcetera) te gebruiken om aspecten van de wereld af te leiden. Ook computer visie, de vaardigheid om visuele input te analyseren, wordt al gebruikt. Spraakherkenning, gezichtsherkenning en objectherkenning zijn een vorm van kunstmatige intelligentie in de beveiliging, maar denk bijvoorbeeld ook aan autonome voertuigen als drones. Dit soort intelligentie zal met de toekomst uitgebreider worden en nieuwe mogelijkheden bieden. Zeker iets om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s