Denk data-driven

We weten allemaal dat we in een tijdperk leven waarin we beschikking hebben tot enorme hoeveelheden data. Data is steeds makkelijker te verwerven doordat meer en meer data gedigitaliseerd wordt en online te verkrijgen is. Bovendien kunnen we tegenwoordig goed omgaan met grote hoeveelheden data. We kunnen het efficiënt en veilig bewaren, we kunnen het snel transporteren, we kunnen er snel aan rekenen en we kunnen er interessante informatie uit halen. Aspecten als open source activiteiten en de toename in online diensten, applicaties en IoT apparaten, maken het benutten van data steeds toegankelijker.

Toch heb je weinig aan deze ontwikkelingen als je ze niet benut. Nieuwe ontwikkelingen vereisen een andere denkwijze om de maximale waarde eruit te kunnen halen. Dit kan een lastige zaak zijn voor de mens. Als je een gewoontedier bent, verander je je gedrag niet zo snel. Je hebt een vorm van effectiviteit ontdekt in bepaald gedrag, en bent geneigd dit voort te zetten. Maar successen uit het verleden bieden geen garantie voor het heden of de toekomst. Ook dit weten we allemaal. Helaas gedragen we ons hier niet altijd naar.

Bij deze wil ik je daarom uitnodigen om een kwartiertje uit je routine te stappen en je in de wereld van data-driven kansen te wanen. Kijk eens vanuit vogelvluchtperspectief naar de bedrijfsprocessen. Zijn er al processen die data-driven zijn? Met andere woorden; zijn er al processen die bepaald worden door of afhankelijk zijn van het verzamelen of analyseren van data? Misschien maak je gebruik van gezichtsherkenning applicaties of van Google Analytics. Het kan ook interessant zijn om te kijken op welke manier je thuis gebruik maakt van data-driven oplossingen, zoals een slimme thermostaat. Ga na waarom je deze data-driven oplossingen precies nuttig vindt. Tot slot kun je kijken of je dit zelfde concept kan toepassen op een ander bedrijfsproces, om zo vergelijkbare voordelen te behalen.

Denk vooral nog even niet in ‘onmogelijkheden’. Er is vandaag de dag zoveel data en technologie open source of voor lage maandelijkse tarieven beschikbaar, dat de kans groot is dat er een data-driven oplossing is te vinden die binnen de mogelijkheden ligt. Kijk alleen al naar wat een kwalitatief apparaat je smart phone is. Vroeger was een computer van die kwaliteit duizenden euro’s en alleen zakelijk beschikbaar. Grenzen liggen vandaag de dag niet zozeer in de technologie, maar in de creativiteit van de mens. Dus gooi die grenzen open voor een kwartier en plant een klein zaadje die leidt tot een waardevolle data-driven oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s