Realtime GIS

Wat realtime GIS is

Realtime data is data die beschikbaar is direct nadat het is verzameld. Het wordt vaak gebruikt voor navigatie en tracking. De data kan zowel statische als dynamische data betreffen, als het maar actueel is. Realtime GIS analyseert data van sensoren en andere live bronnen om vervolgens door middel van een interactieve kaart inzicht te bieden in situaties. Realtime GIS helpt een situatie in kaart te brengen zoals deze werkelijk is op een bepaald moment. Daarbij helpt het processen efficiënter te maken, doordat er beter inzicht komt in de actuele omgevingsfactoren die van invloed zijn op de processen. Deze technologie is zeer waardevol voor dynamische objecten of situaties waarin omgevingsfactoren veranderlijk zijn.

Continue stroom aan data vereist krachtige IT

Doordat de tijd doortikt vindt er bij realtime GIS een continue stroom aan data plaats. Hoe meer sensoren en andere databronnen een rol spelen in een situatie, hoe meer data er verwerkt moet worden. Denk eens aan zelfrijdende auto’s. Om personen veilig te vervoeren hebben zelfrijdende auto’s enorm veel informatie nodig. Zo moeten zij verkeerslichten en -borden kunnen interpreteren, rekening houden met file’s, adequaat kunnen reageren op ongelukken, en de rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden. Zelfrijdende auto’s schijnen minimaal 560 GB per dag aan data te genereren. Zij moeten ook data van andere bronnen kunnen gebruiken en hun verzamelde data kunnen delen. Als iedereen in de toekomst in een zelfrijdende auto mocht gaan rijden, dan kun je je voorstellen dat er enorme hoeveelheden data verwerkt, opgeslagen en over een netwerk getransporteerd moeten worden. Dit stelt hoge eisen aan de betreffende IT middelen.

Realtime GIS zal een steeds grotere rol gaan spelen. Naast het verkeer kan het ook goed ingezet worden voor evenementen, weersvoorspellingen en tal van andere gelegenheden en activiteiten. Een krachtig IT platform die grote hoeveelheden data kan verwerken, transporteren en opslaan is hierbij onmisbaar. Ook hier zullen traditionele RAID systemen niet toereikend zijn, en zal er gebruik gemaakt moeten worden van platformen die o.a. gebaseerd zijn op distributed storage.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s