Geografisch informatiesysteem

Wat een GIS is

Een geografisch informatiesysteem (GIS) is een informatiesysteem waarmee data over geografische objecten kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd, om zo waardevolle informatie te verkrijgen. De data kan dus altijd gerelateerd worden aan een bepaalde plek in de wereld. Het nut ervan is dat grote hoeveelheden topografische data gedigitaliseerd en gedeeld kunnen worden, verbanden in de data (van verschillende bronnen) gevonden kunnen worden, en nieuwe visualisaties zoals plattegronden, kaarten en grafieken gecreëerd kunnen worden. Hoe meer data gecreëerd en geïntegreerd wordt, hoe meer informatie eruit te halen valt, en hoe efficiënter en effectiever processen kunnen worden gemaakt.

De data die kan worden vastgelegd in een GIS kan reële objecten betreffen, zoals wegen en gebouwen, maar ook virtuele objecten zoals eigendom gegevens en bestemmingsplannen. Voor het ene doeleinde is data over de natuur in een bepaald gebied belangrijk, terwijl voor een ander doeleinde bevolkingsgegevens en statistieken van het CBS interessant zijn. De data kan afkomstig zijn van de overheid, maar bijvoorbeeld ook van commerciële organisaties.

Waarvoor het wordt gebruikt

Bij toepassingen van GIS voor consumenten kun je denken aan routeplanners en weerkaarten. Zakelijk gezien wordt GIS veel gebruikt door bedrijven waarbij ruimtelijke gegevens een belangrijke rol spelen. Een voorbeeld zijn vervoersbedrijven. Maar GIS kan ook benut worden voor marketing doeleinden, de analyse van verkeer (zie deze blog post) en milieu, en ga zo maar door.

Benodigde IT eigenschappen voor een GIS

Je kunt gebruik maken van GIS middelen in de cloud. Dan draaien GIS applicaties op IT systemen van de online GIS aanbieder of in het datacenter van hun cloud aanbieder. Op dat IT platform wordt ook de data opgeslagen, en/of data van andere bronnen is beschikbaar via dat platform. Daarnaast kun je ook zelf een GIS beheren.

Wat voor een GIS belangrijk is, is dat data van verschillende bronnen kan worden gebruikt. Aangezien appels niet goed met peren kunnen worden vergeleken, en er dus moeilijk verbanden in data te detecteren zijn als ze niet dezelfde vorm hebben, moet data indien nodig worden geconverteerd naar de juiste vorm. Verder moeten diverse applicaties werken op het platform. Daarom is het belangrijk dat het IT platform om kan gaan met vele vormen van data en applicaties.

Naast dat een effectief GIS compatibel is, is het belangrijk dat het gemakkelijk uit te breiden is. Er komt namelijk steeds meer data beschikbaar, dus de behoefte aan IT middelen zal ook toenemen. Eigenlijk is dit in deze tijd van enorme hoeveelheden digitale data voor vrijwel elk IT systeem een belangrijke vereiste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s