Smart city: Toepassingen van open data

Technologie verandert de manier waarop transport, gezondheid, educatie, retail, energie, afval, water, veiligheid en andere systemen werken. Hierdoor zal data die we gebruiken om deze systemen te begrijpen en optimaliseren onderdeel worden van onze dagelijkse routine. Hoe meer data er openlijk beschikbaar is, hoe meer data-driven processen kunnen verlopen. Open data is daarom een enorme katalysator voor smart city initiatieven.

Enkele toepassingen

Het publiekelijk beschikbaar maken van overheid data kan overheid transparantie en verantwoording, en publieke participatie faciliteren. Zo creëert de overheid open overheid applicaties om burgers meer beschikking tot overheid data te geven.

Daarbij kan open overheid data technologische innovatie en economische groei ondersteunen doordat bijvoorbeeld derde partijen nieuwe soorten digitale applicaties en diensten op basis van de open data kunnen ontwikkelen. Zo stelt de Rijksoverheid de gegevens van het KNMI vrij ter beschikking, zodat websites als Buienradar informatie van betere kwaliteit kunnen leveren aan hun gebruikers.

Het nut van open overheid data zie je ook terug in publieke veiligheid initiatieven. Verschillende gemeenschappen delen namelijk relevante data ten behoeve van het oplossen van gezamenlijke problemen, innovatie, en verbeterd begrip tussen gemeenschappen en de bijbehorende politie afdelingen. De cruciale en actuele data die wordt gedeeld bestaat o.a. uit technische begeleiding en ‘best practices’, succes verhalen, ‘how-to’ artikelen en links naar andere relevante zaken.

Bovendien kan informatie uit open data, zoals bevolkingsgroei, economische productie en prijzen van vastgoed, bijvoorbeeld opkomende markt clusters voor potentiële investeerders identificeren. Het helpen van bedrijven om de juiste locatie te kiezen om uit te breiden en te groeien creëert meer economische kans voor burgers en helpt steden hun toekomstige plannen voor het uitbreiden van diensten in die gebieden daarop af te stemmen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als beveiliging system integrator zou je kunnen brainstormen over hoe interessant het is om mogelijkheden die ontstaan door het publiekelijk beschikbaar worden van (overheid) data te benutten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s