De waarde van open data

Data is heel waardevol vandaag de dag, en gaat alleen nog maar in waarde toenemen. Nu het steeds makkelijker en goedkoper is om data in grote hoeveelheden te creëren, op te slaan en eraan te rekenen, kan het veel vaker worden ingezet om zowel zakelijke processen als publieke processen en privé processen slimmer te laten verlopen. Echter, er zit een limiet op de data die een persoon of organisatie zelf kan creëren, terwijl er gigantisch veel data bestaat en iedere seconde wordt aangemaakt.

Om zoveel mogelijk waarde te kunnen creëren met behulp van deze data, dient het dus wel voor velen beschikbaar te zijn. Hiervoor is de term open data in het leven geroepen.

Wat open data is

Open data is data die vrij beschikbaar is voor iedereen om te gebruiken, opnieuw te publiceren, en te verspreiden naar wens, zonder restricties van copyright, patenten of andere controlerende mechanismen. Hoogstens dient men hiervoor zelf data te delen. De aard van de data kan zeer divers zijn. Van tekstuele data tot non-tekstuele data zoals genomen, wiskundige formules, medische data, en chemische samenstellingen. De data kan van elke bron komen. Veel open data komt vanuit de wetenschap en overheid.

De waarde van open data

Als data vrij beschikbaar en te gebruiken is, kan de mensheid daar enorm van profiteren. Zo kan het beschikbaar zijn van alle menselijke genetische data resulteren in kostbare onderzoeksresultaten die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de mens. Natuurlijk kan er op soortgelijke wijze veel bereikt worden in de context van industriële R&D.

Open data kan voor zeer verschillende gebieden en doeleinden waarde leveren. Deze waarde is zo gigantisch en zal alleen nog maar groter worden, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om dit te kwantificeren. Welke waarde open data voor uw bedrijf oplevert kunt u zelf ontdekken en hier heeft u zelf ook invloed op. Mogelijk is het interessant om eens na te gaan in welke mate u gebruik maakt van open data en welke kansen hier nog liggen (dat die er liggen valt niet eens te betwisten). Bovendien kunt u zich afvragen op welke manier u zelf kunt bijdragen aan de bron van open data, door te kijken welke data u heeft gecreëerd waar anderen ook van zouden kunnen profiteren.

Problemen

Problemen met open data kunnen ontstaan doordat de data die vrij beschikbaar is gesteld commerciële waarde heeft of gebruikt kan worden om commerciële waarde te ontwikkelen. Ook privacy kwesties spelen een rol bij bepaalde data. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan medische data. Verder zijn er veel mensen die vinden dat de tijd, moeite en kosten die gemoeid zijn met het ontwikkelen van waardevolle datasets gecompenseerd moeten worden door gebruikers van de sets een bepaald honorarium te laten betalen.

Hoe dan ook bestaat er al veel open data en zal er meer en meer volgen, dus het is zeker de moeite waard om even te kijken waar de kansen liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s