Smart city: Verkeersveiligheid met data en GIS analyse

Vooral bij overbelaste transport netwerken hebben steden te maken met uitdagingen wat betreft publiek beleid, planning en dienstverlening. Om de verkeersveiligheid te verbeteren met behulp van educatie, handhaving en engineering, kan men data analyse en GIS (geographic information system) analyse inzetten. Met deze middelen kunnen o.a. locaties geïdentificeerd worden waar een significant aandeel van fatale ongelukken en botsingen met grote verwondingen als resultaat plaatsvindt. Deze locaties kunnen dan een focuspunt zijn voor engineering en handhaving initiatieven.

Verkeersveiligheid in San Jose

San Jose, USA, bijvoorbeeld, heeft een overbelast transport netwerk. In januari 2016 heeft een data analyse team een analyse van vijf jaar aan data over aanrijdingen gepresenteerd aan de politie en Department of Transportation. Zij ontdekten dat, terwijl voetganger-gerelateerde aanrijdingen een heel klein aandeel van de aanrijdingen op belangrijke rijstroken waren, zij meer dan tweederde van de fatale aanrijdingen op die wegen beslaan. Daarbij toonde 51 procent van de voetganger fataliteiten rapporten geproduceerd door agenten aan, dat de voetgangers mogelijk illegaal op de rijweg waren of de rijweg overstaken buiten de voetpaden om. Deze informatie had duidelijke implicaties voor de stads strategie voor het elimineren van verkeersfataliteiten: de veiligheid en het bewustzijn van voetgangers zijn kritiek voor succes.

Het vertalen van inzicht naar actie is vaak de moeilijkste uitdaging. Het data analyse team heeft een aantal van de belangrijkste onderzoeksresultaten aan de verkeershandhaving eenheid van de San Jose politie gepresenteerd, om te helpen actie in de praktijk te faciliteren. Hierdoor is er een directe stroom van informatie tussen de analisten en de agenten die de handhaving strategie uitvoeren in het veld. De werktijden van de agenten zijn ook aangepast om deze meer in lijn te brengen met de piektijden van verkeersaanrijdingen. Bovendien werden GIS kaarten met kruispunten met een hoog aantal incidenten, met gedetailleerde intelligentie over trends betreffende de tijden en het karakter van de incidenten, per locatie beschikbaar gesteld aan agenten van de verkeershandhaving eenheid van de San Jose politie. Deze kaarten zijn beschikbaar via smartphones en de laptops in de dienstauto’s, zodat de agenten direct toegang hebben tot deze informatie en over kunnen gaan tot handelen, terwijl ze onderweg zijn. Naast dit data-geïnformeerde politiewerk, worden er verdere strategieën voor engineering en educatie bedacht gebaseerd op bestaande onderzoeksresultaten en additionele analyses en onderzoek.

Beveiliging system integrators kunnen bijdragen aan het succes van dit soort projecten, door de benodigde analyse software te integreren in hun oplossingen, en door middelen in te zetten om slim kwalitatieve data te verzamelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s